Doctorul Traian Dascăl a donat bustul scriitorului Liviu Rebreanu Şcolii din Miercurea Ciuc

Mircea Daroşi

Năsăudul are marele noroc că în sânul lui trăiesc oameni modeşti care îi înnobilează existenţa prin diverse pasiuni. Unii le duc până la punctul extrem. Este cazul stomatologului Gheorghe Traian Dascăl, care a finanţat şi donat în ultimii 22 de ani, nu mai puţin de 38 de statui, în 21 de localităţi. El spune că a făcut acest „sacrificiu” financiar de dragul identităţii naţionale. Pe Traian Dascăl îl găsim într-un parc din oraşul Năsăud, lângă una dintre statuile comandate şi finanţate de el, care mai apoi a fost donată administraţiei locale. La cei 77 de ani ai săi, bărbatul este plin de viaţă şi are o memorie de invidiat. Toată activitatea şi-a împărţit-o între cariera de stomatolog şi arta monumentală. Cele mai multe statui, 8 la număr, înfăţişează Lupa Capitolina, pentru că Traian Dascăl o consideră simbolul latinităţii şi romanităţii, iar celelalte reprezintă personalităţi istorice, ştiinţifice şi literare. Încă din copilărie, peste tot unde a ajuns, a vizitat bisericile, bibliotecile şi monumentele istorice şi a rămas profund impresionat. Timp de 22 de ani, o mare parte din venitul familiei sale l-a alocat monumentelor istorice.
Despre această pasiune, dentistul mărturiseşte că este o formă de a păstra identitatea naţională Cea mai recentă donaţie este făcută zilele trecute Şcolii Gimnaziale ,,Liviu Rebreanu’’ din Miercurea Ciuc, unde a fost aşezat bustul scriitorului ardelean Liviu Rebreanu, devenit patronul spiritual al acestei unităţi şcolare. Astriştii năsăudeni : Ioan Seni, Floarea Pleş, Ioan şi Lucreţia Mititean, Leon Catarig, Rodica Moldovan şi Mircea Daroşi, participanţi la eveniment s-au mândrit de prestaţia acestui ,,mecena al monumentelor’’, care prin cuvântul său de excepţie, încărcat de un înalt patriotism, a încântat auditoriul, oferindu-i o adevărată lecţie de istorie şi literatură.
Din acest discurs emoţionant, datorat unui spirit de mare orator, s-a reţinut ideea că, localitatea sa natală a fost transformată în satul cu cele mai multe statui din ţară, ridicate după revoluţia din decembrie 1989. Începând din anul 1994 s-au făcut demersurile pentru Monumentul Eroilor, care a şi fost inaugurat doi ani mai târziu, în 1996. Următoarele monumente au fost amplasate în aceeaşi localitate, Cristeştii Ciceului, după care s-au răspândit în tot judeţul, dar şi în alte judeţe precum Maramureş, Suceava şi Harghita
Printre personajele care l-au inspirat pe dr. Traian Dascăl se numără şi Toma Karoly, un arheolog ungur ce a început cercetările la castrul roman de la Ilişua. De asemenea, cu o statuie s-a ales şi Janos Bolyai, celebrul matematician care a revoluţionat geometria, după ce stomatologul a aflat că acesta se trage dintr-o comună din Bistriţa-Năsăud.
Recent, aflându-se în oraşul Miercurea Ciuc, unde majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, a dorit să spună tuturor că ,,pentru a pune în valoare oamenii de ştiinţă şi cultură, nu trebuie să existe criterii de diferenţiere’’. Sunt cuvinte pe care le-a exprimat în prezenţa prefectului judeţului Harghita, a reprezentanţilor administraţiei publice şi a publicului participant la acest eveniment.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5