Documentaţia de licitaţie pentru serviciul de salubrizare, aprobată de Consiliul Judeţean! Preşedintele Radu Moldovan problemele acestui proiect, inclusiv cele cercetate încă de DNA

Consiliul Judeţean, reunit în şedinţă extraordinară, a avizat  Studiul de Fundamentare, parte integrantă din Documentaţia de atribuire prin concesiune a Serviciului public de salubrizare. Practic este vorba despre documentaţia de licitaţie pentru activitatea de colectare, transport, depozitare şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv deşeuri periculoase din deşeuri menajere şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare din judeţul Bistrița-Năsăud,  actualizată conform prevederilor Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi a Deciziei Civile nra Curții de Apel Cluj.

Marţi, studiul va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor a ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud.

Consilierii judeţeni ai PNL  - Eugen Curteanu şi Ovidiu Florean - au reclamat, în cadrul şedinţei, atât majorarea tarifului maximal, mai ales în mediul urban, cât şi modul în care a fost implementat sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud.

De cealaltă parte, preşedintele Radu Moldovan a menţionat că preţul îl poate da doar cererea şi oferta, punctând problemele acestui proiect, inclusiv cele cercetate încă de DNA.

         „Vedem că sunt unii care nu au absolut nimic de făcut şi sunt specialişti în toate domeniile, mai nou, ştiu care e preţul, de unde e preţul. Preţul nu-l poate stabili decât piaţa, cererea şi oferta. Noi chiar ne-am străduit să reparăm cât mai repede, să reglementăm, să corectăm un proiect foarte prost făcut de cei dinainte, dar putem să facem într-un anumit ritm. Vom corecta în continuare. Ceea ce pleacă foarte prost făcut de unii  prieteni de-ai unora de-ai  dumneavoastră, de aici,  e destul de greu de corectat pe parcurs”, le- a răspuns liberalilor, preşedintele Moldovan.

         Acesta a explicat că tarifele mari au fost date de faptul că costurile de salarizare, în speţă salariul minim pe economie, a crescut de patru ori în ultimii ani, iar populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud este în scădere, la fel şi cantitatea de deşeuri colectată. „În documentaţia veche erau foarte multe cifre din burtă vizavi de mărimea judeţului, de populaţie, de cantităţi. În urma unor discuţii foarte serioase, pe documente şi analize, fiecare primar şi-a făcut o analiză foarte serioasă a comunităţii şi a dat date cât mai aproape de realitate. A scăzut drastic numărul de persoane cu ceva zeci de mii faţă de documentaţia iniţială. Nu trebuie să fii specialist să îţi dai seama că aceste costuri cresc, de patru ori salariul minim, forţa de muncă are o pondere importantă în această poveste şi pe urmă scăderea populaţiei care duce la o cantitate mai mică de deşeuri, o cantitate mai mică de deşeuri reciclabile. Maşina se duce tot acolo şi dacă vine plină şi dacă vine pe jumătate”, a menţionat preşedintele Moldovan.

         Şeful administraţiei judeţene a precizat că se doreşte „încărcarea” documentaţiei cât mai repede, asta pentru a avea „o licitaţie publică, transparentă”, cu un câştigător „cât mai aproape de realitate”, care să nu vină cu preţuri foarte mici, nesustenabile. 

         „Proiectul este unul prost, puţin spus, dar împreună cu dumneavoastră, cu specialiştii încercăm să găsim soluţii. Nu s-a gândit nimeni că la depozit trebuie şi o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor ca să nu le punem în groapă. Atunci nu erau atât de mulţi specialişti ca astăzi. (...) Obligaţia noastră este să nu ne plângem, ci să gândim soluţii, să corectăm aceste probleme. Nu e de vină nimeni, stimaţi colegi, că executivul din urmă a decis să ia 12 milioane de euro şi să-i bage în poveşti de acoperit gropi neconforme. Aştept cu interes când se vor pronunţa instituţiile statului pe actele care le-au luat în 2011 de la Consiliul Judeţean. În acest proiect, în loc să facem cu câteva milioane staţie mecano-biologică am băgat 11 milioane de euro în afaceri, să închidem gropi neconforme care erau închise din banii consiliilor locale. Întrebaţi-vă pe colegii primari cum au fost forţaţi să semneze recepţii şi documente în fals”, a mai spus preşedintele Radu Moldovan.

         Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat speranţa că la licitaţie vor participa operatori serioşi, astfel încât autorităţile să nu mai fie nevoite să depindă de un contract cu act adiţional la fiecare trei luni, iar din 2020 să se poată trece la o îmbunătăţire a sistemului.  

                                                     

 

   

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5