La patru ani de la finalizarea anchetei DNA,

Doi administratori bistriţeni, condamnaţi cu câte trei ani de închisoare cu suspendare

• Prejudiciul este de aproximativ 25.000 euro

Doi oameni de afaceri din Bistriţa-Năsăud au fost condamnaţi la pedeapsa de trei ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani, după ce în 2007 au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre Ioan Paşcu, asociat şi administrator al S.C. ANCO S.R.L. Anieş, şi Ionel Mihăiţă Arpăşteuan, asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale din judeţul nostru.

De asemenea, pentru ambii inculpaţi, instanţa a dispus, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, exercitarea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Celor doi li se impută săvârşirea unei liste de infracţiuni, de la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals intelectual prevăzut în legea contabilităţii şi complicitate la comitea unor infracţiuni.

Prin sentinţa dată, Curtea de Apel Cluj obligă în solidar pe inculpaţii Ioan Paşcu, Mihăiţă Ionel Arpăşteuan şi partea responsabilă civilmente SC Anco SRL să plătească cu titlu de despăgubiri civile părţii civile - Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor Bucureşti - suma de 23.527,6 euro, împreună cu dobânzile datorate de la data producerii prejudiciului şi până la data plăţii. Aceştia vor plăti şi cehltuielile judiciare avansate de stat, în cuantum de 3.500 lei.

Proiect PHARE “ cu bube” pentru valorificarea apei minerale

În fapt, firma ANCO Anişe, administrată de Paşcu, a beneficiat de un contract de asistenţă financiară nerambursabilă, în cadrul programului PHARE 2000, pentru implementarea proiectului privind „Valorificarea optimă a potenţialului sursei de apă minerală nr. 2, Hojda din loc. Anieş”, proiect care avea ca obiectiv principal creşterea capacităţii de îmbuteliere şi îmbunătăţire a calităţii apei, prin amenajarea de spaţii tehnologice, achiziţionarea unei linii de îmbuteliere cu o capacitate mai mare, crearea de noi locuri de muncă, într-o zonă defavorizată.

Procurorii DNA au constatat că, beneficiind de complicitatea lui Mihăiţă Arpăşteuan, asociat şi administrator la mai multe firme din judeţul nostrum, Paşcu a prezentat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest Cluj-Napoca date false atât în raportul financiar şi raportul tehnic, împreună cu documente justificative false (facturi fiscale, procese verbale de recepţie, contracte de muncă, acte contabile), cât şi cu ocazia verificărilor la faţa locului efectuate de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest, în data de 8 iulie 2004.

Datele false se refereau la modul de implementare a proiectului şi utilizarea finanţării nerambursabile PHARE, cât şi cu privire la îndeplinirea criteriilor cerute de derularea proiectului sub aspectul angajării de personal.

Prin utilizarea acestor documente false, Paşcu a creat aparenţa respectării normelor legale şi contractuale în implementarea proiectului şi în utilizarea alocaţiei financiare nerambursabile, ceea ce a condus la aprobarea la plată a tranşei a doua din finanţare şi la obţinerea, pe nedrept, de către beneficiarul S.C. ANCO S.R.L. Anieş a tranşei finale din finanţarea PHARE.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de 19.636,60 EURO şi, respectiv, 3.916,45 EURO, reprezentând cele două tranşe ( avans, plată finală) din finanţarea PHARE, achitate către S.C. ANCO S.R.L. Anieş, împreună cu dobânzile penalizatoare datorate. În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cauză s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj la Judecătoria Bistriţa, în noiembrie 2007.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5