Doiniţa în spectacol la Caila şi Şieu Măgheruş

În organizarea Cercului Militar Bistriţa, cu sprijinul Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud – prin implicarea personală a profesorului Nicolae Gălăţean şi a maestrului coregraf Nelu Simionca - la invitaţia primăriei Şieu Măgheruş, primar Aurel Sorin Mititean, şi a Primăriei Şintereag prin viceprimarul Valentin Ţigăuan Ansamblul folcloric’’Doiniţa’’al Cercului militar Bistriţa a susţinut duminică 11 aprilie spectacole la Şieu Măgheruş şi Caila.

Acţiunea se înscrie în planul anual al Centrului Judeţean de Cultură în care sunt cuprinse şi formaţiile artistice ale Cercului Militar Bistriţa. La Şieu Măgheruş doamna Crina Zăgrean, consilier local doreşte să înfiinţeze cu sprijinul instructorilor de la cercul militar o formaţie folclorică în care să cuprindă cât mai mulţi copii din comună. Primarul Aurel Sorin Mititean sprijină acest proiect agreat şi de către Comitetului judeţean de cultură.

Alături de Doiniţa a fost prezent în spectacolul de la Şieu Măgheruş şi Ansamblul folcloric Brăduleţul din Lunca Ilvei, cu foarte talentatele soliste Roxana David şi Iulia Pleşcan, coordonator de coregraful Sabin Pădure.

Prin spectacolul de la Şieu Măgheruş Ansamblul folcloric Doiniţa, în noua formulă a marcat prima apariţie publică în satele din judeţ. Dansatorii au îmbrăcat noile costume din zona Maramureş pentru prima dată, o premieră fiind şi suita de dansuri din Oaş la care a lucrat cu pricepere,timp de un an, coregraful Aurel Muntean. Cele zece perechi de dansatori, între care Ioana Măgheruşan este mezina cu cei opt anişori ai ei ! – abia daca au încăput pe scenă ! ’’ Este o încântare pentru mine să ma aflu din nou după 25 de ani pe scena căminului din Şieu Măgheruş ! Şi nu oricum ci însoţind azi cei peste 40 de copii ai Doiniţei! Mi-e plină inima de bucurie văzând sala plină, mă simt parcă mai tânără şi cred cu tărie că folclorul nostru este nepieritor ’’ – a rostit cu emoţie în debutul spectacolului Cornelia Ardelean Archiudean.

De la Şieu Măgheruş, dând curs invitaţiei viceprimarului de la Şintereag Valentin Ţigăuan şi părinţilor celor şapte copii ai Doiniţei originari din acest sat, Ansamblul folcloric Doiniţa s-a deplasat la Caila ! Un întreg sat era prezent la căminul cultural, o adevărată bijuterie între bijuterii pentru care trebuie felicitat primarul Ioan Bob şi toţi cei care au muncit pentru aducerea clădiri la standarde europene !! Spectacolul a fost prezentat şi la Caila de către Cornelia Ardelean Archiudean, instructorul grupului folcloric Doiniţa de data aceasta copleşită de emoţii atât datorită ospitalităţii excepţionale a locuitorilor cât şi graţie primirii făcute de către sătenii adunaţi în jurul liderilor lor, viceprimarul Valentin Ţigăuan şi a preotul Vasile Vârtic.

Mi-a plăcut foarte mult în timpul lungii discuţii purtate cu viceprimarul Valentin Ţigăuan ceva care m-a şi uluit : nu am aflat din ce partid este, nu s-a lăudat cu nimic, a vorbit cu obrajii îmbujoraţi de o emoţie reală şi cu zâmbetul său larg şi deschis şi, mai ales, cu cuvintele sale în care te cucereşte imediat o sinceritate, o căldură şi un respect pentru interlocutor pe care majoritatea politicienilor noştri, mai mărunţi sau mai …măreţi nu le cultivă deloc ! Demult nu am mai simţit acel confort, acea solidaritate pe care ar trebui să le simţim în dialogul cu aleşii noştri, cu oamenii de soi ai naţiei noastre, cu oamenii cărora le încredinţăm mai mult sau mai puţin,din când în când, soarta noastră !

La Caila am văzut ţărani adevăraţi ! La Caila am întâlnit pe acei oameni care sunt cu adevărat talpa ţării! La Caila am cunoscut oameni rămaşi încă în îmbrăţişarea fierbinte a pământului şi a tradiţiilor româneşti! La Caila am înţeles încă odată, definitiv de data aceasta, că mergem în Europa cu tradiţiile noastre, cu obiceiurile noastre străbune, cu bunul simţ şi cu îndărătnicia întru lucrul bine făcut ale ţăranului roman sau nu mergem cu nimic! Daca mai sunt în România încă o sută de sate precum Caila încă nu suntem pierduţi…

Am aflat la Caila – mai în glumă sau mai în serios - că suntem prima formaţie prezentă cu un program artistic după…douăzeci de ani…!?

Au evoluat în faţa publicului tineri solişti- cu vârstele între 5 şi 15 ani - şi zece perechi de dansatori la fel de tineri. Între ei Larisa Găurean în formaţia de dansuri, apoi Camelia Bujor,Violeta Todoran şi Răzvan Toaş cu câte două melodii recent înregistrate – toţi copii promiţători ai Cailei! Au debutat în ale cântului popular pe scena din Caila Giorgian Scridon, aplaudat frenetic pentru cântecul tâu de câtânie,apoi Lucia Mihoc, Laris Ilieş, Camelia Bujor, Marcela Popanton şi Paula Grigore! Au mai cântat Ionela Bodiu, Cristina Fechete, Cosmina şi Melisa Cosma, Teodora Simionca, Maria Tudoriţa Pop, Cristina Nalaţ, Bianca şi Alina Vaida.

Eu însumi am fost copleşit de o emoţie răsărită devastator în toate alcătuirile fiinţei mele! Zâmbetul nepereche al Melisei, privirile mirate ale Ioanelor şi ale Alexandrelor, freamătul din inimile micuţilor artişti care păreau să caute în ochii mei o încurajare în timpul dansului sau a cântecelor pentru a-şi învinge emoţiile, m-au făcut să trăiesc în patru ore de spectacol cât într-un an de viaţă! Aşa am calculat apoi, într-o revelaţie fulgerătoare, consumul lăuntric, tributul inimii unui artist într-o întâlnire cu publicul …

La Caila artiştii Cercului Militar au fost aşteptaţi de întregul sat. Viceprimarul din Şintereag dl.Valentin Ţigăuan, fiu al satului Caila, un împătimit de folclor şi de lucruri bine făcute, şi-a exprimat încântarea că ‘’după mulţi ani un Ansamblu folcloric aşa de numeros şi de tânar a ajuns la Caila . Daca este ansamblul armatei şi dacă este adus de doamna Cornelia Ardelean este cu atât mai bine.Ne bucurăm ca în această formaţie se află şi câţiva copii din Caila : Violeta Todoran,Oana şi Diana Todoran, Răzvan Toaş şi Camelia Bujor copii de oameni gospodari.V-am primit cu toată inima, sperăm să reveniţi la noi… ‘’

Comentarii

16/04/10 18:51
sorin aurel

In aceste vremi in care ne indepartam tot mai mult de lumea satului de odinioara ,de valorile culturale ale neamului nostru ,adevarati" Don Quihote" ai neamului romanesc se straduiesc si reusesc sa inoade verigile, ce stau sa se desparta de tot, de leaganul neamului nostru ,de datini ,traditii si obiceiuri de portul si dansul nostru romanesc ,ardelenesc, bistritean . Felicitari acestor purtatori de neam si tara .Felicitari artistilor ,copiilor mici dansatori dar mari jucausi si parintilor si celor ce-i indruma pe acest drum .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5