Dorel Cosma: Cât sau Ce i-a mai rămas românului din spiritul de altădată al preţuirii sărbătorilor naţionale

Este zi de sărbătoare şi privesc cu interes Cât sau Ce i-a mai rămas românului din spiritul de altădată al preţuirii sărbătorilor naţionale. Întrebări pe care poate ar trebui să ni le punem mai des. Dar dincolo de manifestarea deschisă a sentimentului patriotic, ceea ce impresionează este sufletul românului. Atât de huliţi, atât de nedoriţi în marea familie europeană, românul oferă acum, când poate nimeni nu se aştepta, o lecţie de umanism, de bunătate, de bun simţ. Ce lecţie mai mare de omenie poate fi decât cea oferită în preajma acestui 24 ianuarie de moţii lui Horea. Sătenii din Apuseni, sfidând frigul, zăpada, ceaţa s-au mobilizat şi au pornit în căutarea unor victime ale aerului. Fără G.PS., fără telefoane mobile , Gheorghe şi Gheorghe şi Todea – români simpli au aflat de la TV că în munţii lor s-a prăbuşit un avion. Nu i-a trimis nimeni, nu i-a rugat nimeni. Le-a poruncit tradiţia bunului simţ românesc, a omeniei şi a dragostei faţă de semeni. Nu-i interesează medaliile, nici premiile, ei au ştiut un lucru: acolo sus sunt câţiva români care au nevoie de ajutorul lor. Şi au plecat. Nici SMURD , nici ISU nici “PISU” – nu i-a oprit. Le- au dat o lecţie tuturor şi acum se pregătesc să plece la Bucureşti fiindcă aşa consideră ei că este creştineşte, să fie pe ultimul drum al celor doi pe care n efortul lor extraordinar, nu i-au mai putut salva. S-a vorbit mult despre aceste aspecte şi nu aş vrea să plictisesc, dar parcă prea se aseamănă lucrurile la acest 24 ianuarie. Atunci – puternicile lumii nu prea acceptau Unirea . Azi prin rapoartele M.C.V. se pare că din nou nu suntem acceptaţi. Boierii de atunci îşi urmăreau interesele lor – scaunul domnesc . Boierii de azi îşi urmăresc tot propriile interese – salariile nesimţite. Atunci au forţat Unirea cei mulţi. Azi au forţat salvarea tot Ei – cei multi – sătenii.
În fiecare 24 ianuarie ne amintim sau trebuie să ne amintim de actul Unirii. Era vreamea când a fost nevoie din nou de Ei cei mulţi şi de marii intelectuali ai neamului pentru a-l alege domnitor pe Cuza şi pentru a demasca falsificarea alegerilor din Moldova. “ Unirea” – Naţiunea a făcut-o spunea Mihail Kogălniceanu . Da, Ei, cei mulţi care nu uită nici azi să ofere o lecţie de omenie, de umanism, de românism.
Prof. dr. Dorel Cosma
Director Centrul Cultural Municipal Bistriţa

Comentarii

26/01/14 14:32

Ce i-a mai rămas românului în această perioadă tristă și întunecată D-le Cosma ? Speranța și cam atât.Trăim vremuri grele în care mulți compatrioți de-ai noștri și-au luat lumea-n cap și trudesc printre străini pentru o bucată de pâine.Se pare că celebra sintagmă " dragostea și patriotismul românului trec prin stomac ", este tot actuală și va fi atâta timp cât cei ce ne guvernează uită de popor ,de obligațiile elementare care și le-au asumat în fața lui.Sărbătorile naționale au rămas undeva în cărțile de istorie,iar ceea ce vedem azi prin orașele noastre sunt niște clișee banale cu preoți,cu aleșii locali,cu coroane scumpe cumpărate din bani publici,cu mare tam-tam al gărzilor de onoare și cu aceleași discursuri banale.
Cealaltă poveste cu solidaritatea românilor în situații tragice,este una care a fost și va rămâne pentru veșnicie.Recenta lecție de solidaritate a oamenilor simplii în cazuri tragice,a fost zguduitoare și a fost scrisă din instinct și cu modestie proverbială,dând peste cap " logica autorităților incompetente " dusă în derizoriu.Din păcate ăștia suntem și nu mai putem pretinde de la poporul nostru impulsuri explozive de patriotism și conștiință atâta timp cât motivația lipsește.Au trecut vremurile când aleșii neamului nostru erau vârfuri de lance în materie de patriotism și spirit de jertfă și suntem din ce în ce mai convinși că o astfel de istorie nu se mai repetă.Aveți dreptate în articolul de față și este de apreciat că mai sunt încă oameni cu curaj și cu spirit civic.

26/01/14 19:22

Am postat un comentariu în cursul acestei după amieze și nu apare postat nici la această oră.Era referitor la acest articol.Dacă am greșit,vă rog să mă iertați. Mulțumesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5