DOREL COSMA, Creator și promotor de cultură pe meridianele lumii

Prof. Mariana Terra

De puține ori ne este dat să cunoaștem o personalitate culturală de excepțională valoare, o personalitate care, de ani de zile, a contribuit și contribuie major la perpetuarea autenticelor valori românești atât în țara natală, cât și peste hotare. O astfel de personalitate este domnul Dorel Cosma, licențiat și doctor în filologie, realizator de emisiuni radio și de televiziune, jurnalist de excepție, cetățean de onoare al multor orașe, ambasador al folclorului românesc pe meridianele lumii, în calitate de președinte al Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F., autor de cărți, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor. Dar, mai presus de toate titlurile și diplomele primite, Dorel Cosma este un prieten apropiat pe care îl însoțim imaginar în călătoriile sale atât de interesante.
În calitate de conducător al formației folclorice ”Cununa de pe Someș”, Dorel Cosma a adus în comunitatea românească din New York mireasma unică și atât de dragă a specificului nostru național, prin dans popular și prin cântece renumite.
În luna aprilie,în bisericile românești ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și ”Sfântul Andrei” din Queens, New York, dansatorii și interpreții vocali veniți de pe plaiurile bistrițene au fost aplaudați la scenă deschisă.
Cu această deosebită ocazie, în Cenaclul Literar ”Mihai Eminescu” , înființat și condus cu înalt profesionalism de către preotul prof. univ. dr. Theodor Damian, a fost lansată cartea ”Duminică în Manhattan” al cărei autor este Dorel Cosma. În acest jurnal al vizitelor pe pământ american, care este, în același timp, un jurnal de suflet, autorul începe prin sintagma ”am început zborul spre visul american”, pentru ca, în final, să declare cu mândrie: ”am devenit membru al familiei de duminică de la biserica preotului Theodor Damian”.
Secvențele care surprind sejurul în New York și în împrejurimi al autorului și al celorlalți doi colegi și prieteni - Elena Cîmpan și Menuț Maximinian - sunt descrise cu mare grijă pentru detalii, dar și cu sugerarea sentimentelor de surpriză, admirație și încântare.
Portretul domnului Theodor Damian e realizat în puține, dar adânc apreciative cuvinte: ”Iată-ne acum oaspeții acestui excelent român, om de cultură, scriitor, preot de o amabilitate și deschidere cum rar îți este dat să întâlnești. Ai impresia că Dumnezeu a sădit în acest om toate calitățile și modelele posibile de urmat”.
Vizitele făcute, ziua (și, câteodată, noaptea), în Manhattan, la Empire State Building, pe Fifth Avenue, la Rockefeller Center, în Central Park, la Radio City, la Catedrala St. Patrick, la Madison Square Garden, la Statuia Libertății și la multe alte puncte turistice de larg interes au îmbogățit universul cunoașterii celor trei oameni de cultură din Bistrița cu aspecte deosebite din lumea americană.
Descrierea succintăa obiectivelor vizitate se îmbină cu exprimarea profundă a sentimentului generat: ”În Manhattan simți pulsul american. Locul unde au fost cele două simboluri americane (Gemenii, n.a.) este marcat, emoționant, cu numele celor care au pierit în acel dezastru. Este un muzeu mărturie asupra celor întâmplate iar cele două bazine de marmură neagră, construite exact pe locul unde au fost Gemenii, oferă acordurile dureroase ale unei simfonii acvatice desprinsă din cascada permanentă a construcției. Flori și meditații sunt cuvintele de ordine aici. În liniște și cu gândul departe, cei care trec privesc încrezători spre One World Trade Center (540 m) – cunoscut și sub numele de ”Freedom Tower” – un simbol al speranței și încrederii în viitor.”
În finalul relatării, autorul inserează o concluzie care ne face cinste tuturor: ”acolo, dincolo de ocean, românii se mândresc cu tricolorul, se bucură de realizările țării-mamă și-i duc dorul. Au luat viața de la început, la vârste diferite, dar au rămas mereu români cu suflet mare”.
Prin întreaga sa activitate de creator și promotor de cultură românească, Dorel Cosma se înscrie în cartea de onoare a neamului nostru, neam menit de Creator să dăinuie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5