Doris Moldovan: Decizia de a face politică mi-a schimbat viaţa. Am devenit mult mai puternică

Doris Moldovan intrigă. Interviul care urmează e soi de drept la replică al lui Doris Moldova. Nu mi l-a cerut. Eu am simţit să fac asta. Acum trei ani, când a renunţat la şefia organizaţiei judeţene de femei a PDL am scris un editorial în care nu am fost blândă cu ea. Am acuzat-o că a pierdut pe jocul ei, că se foloseşte prea mult de imaginea personală. Am ocolit-o mediatic cât a fost director la AJOFM. Nu am fost deloc obiectivă, dimpotrivă. Aşa că îmi permit acum să spun şi să scriu lucruri care nu vor plăcea multora.

Momentul alegerilor la şefia organizaţiei municipale PDL a fost momentul în care Doris mi-a arătat că are curaj. Curaj de a se arunca între lupi. De a se reîntoarce printre lupi. S-a reîntors în prima linie într-un moment de vulnerabilitate, într-un moment în care marile caractere din partid, care altădată îi ridicau osanele, au ales să o lucreze discret pe la spate. Cu o putere enormă, cu un şarm, care adesea s-au întors împotriva ei, Doris Moldovan le cam strică jocurile unora. E o femeie îndrăzneaţă care şi-a asumat decizii curajoase de viaţă într-un oraş mic. O femeie care într-un moment de cumpănă a decis. Şi până la urmă a fi decis este o caracteristică a oamenilor performanţi. Şi-a îndepărtat toate fricile, s-a decis ce vrea, şi-a stabilit priorităţile şi a trecut la treabă. Şi va face treabă! Eu pariez pe determinarea ei!

Cei care îşi dau ochii peste cap şi celor care strîmbă ipocrit ar trebui să se reorienteze. Să citească altceva. Mai jos citiţi gândurile unei femei care în unele momente a hotărât cu fermitate să taie în carne vie, să plece fără să se mai uite înapoi, gândurile unei femei care a ales să răzbească în politică în stilul ei, gândurile unui femei care a îndrăznit mai mult decât altele. De fapt, aceste momente diferenţiază oamenii mari de oamenii mici...

Îmi plac provocările

Încep foarte abrupt. De ce ai ales să faci un pas în spate? Ai fost ,,scoasă din grilă” sau a fost o decizie personală? Sau s-au întâlnit undeva deciziile? Ai renunţat de bună voie la şefia organizaţiei judeţene de femei sau ai fost obligată să renunţi?

Doris Moldovan: Nu am renunţat obligată fiind, ci am renunţat din cauza statului meu de la acea vreme, director la AJOFM BN, statut care nu mergea cu funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL BN. În acel moment a trebuit să aleg: ori funcţia la organizaţia de femei, ori să rămân director la AJOFM. Şi normal că am ales să îmi continui munca la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, după care mi s-a deschis această uşă, în sensul de a merge la Bucureşti şi a vedea ce înseamnă cu adevărat administraţia publică la nivel central. Am acceptat, fiind o provocare, iar mie, recunosc, îmi plac provocările.

Pentru cariera mea politică, am spus întotdeauna că este important să cunoşti administraţie, dacă vrei să faci ceva şi atunci am decis că este ocazia perfectă pentru mine de a aprofunda toate cunoştinţele, de a învăţa lucruri noi şi de a mă pregăti din punct de vedere politic.

Ai avut momente în care ai regretat decizia luată?

Doris Moldovan: Nu! Pentru mine a fost un pas foarte important şi chiar mă felicit, să spun aşa, pentru momentul acela, pentru inspiraţia pe care am avut-o acceptând să plec la Bucureşti şi renunţând la partea politică. Dar, eu mi-am continuat activitatea în cadrul partidului ca simplu membru, de asemenea activităţile în cadrul fundaţiei mele, mă refer la partea socială şi evenimentele pe care le-am derulat la Bistriţa. A fost o îmbinare.

Nu am plecat din partid, am fost o susţinătoare activă a partidului, doar nu am mai fost aşa de mult prezentă. Întotdeauna am spus că nu ai nevoie de funcţii ca să poţi să faci politică.

Toată activitatea mea la Bucureşti a fost pe o perioadă determinată. Trei ani am fost director la Direcţia Control în cadrul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti, după care, în toamna anului trecut, m-am întors la Bistriţa şi am candidat pentru funcţia de preşedinte a organizaţiei municipale a PDL, unde nu pot să spun că am pierdut. Pentru mine a fost un câştig, am pierdut la doar şapte voturi, iar după aceea, la o săptămână, două, am candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud, unde am şi câştigat. Eu m-am născut politic, am crescut în PDL. În PDL mă regăsesc. PDL Bistriţa-Năsăud e ca o familie pentru mine şi nu mă gândesc să plec din partid.

De unde toată puterea aceasta de a te reîntoarce, nu oricum, ci aruncându-te într-o luptă în prima linie. Ai avut curajul să candidezi la şefia organizaţiei municipale. Ce te-a determinat să faci această alegere?

Doris Moldovan: Aşa cum am spus nu am plecat niciodată din cadrul partidului. Am fost mereu prezentă la acţiuni. Când timpul mi-a permis, am fost prezentă şi în campanii, păstrându-mi legătura cu colegii mei de la Bistriţa. Înainte de alegerile de la municipiu, m-am gândit foarte mult la ceea ce aleg să fac pe viitor, pentru că recunosc îmi place foarte mult partea aceasta de politică pe care o fac eu, pentru că nu e acea politică pe care o fac oamenii politici la nivel înalt. Eu fac mai mult o politică pe partea socială, eu mă identific şi mă simt bine cu ceea ce fac. Şi am foarte mulţi oameni care mă susţin şi cred în mine şi asta m-a determinat să merg înainte, să mă arunc în luptă. Drept urmare am şi obţinut un număr foarte mare de voturi, având în vedere că trei ani am fost plecată.

Te-ai sfătuit cu preşedintele organizaţiei Ioan Oltean în momentul în care te-ai decis să candidezi? L-ai anunţat în prealabil că intenţionezi să îţi depui candidatura la şefia organizaţiei municipale PDL Bistriţa?

Doris Moldovan: Normal, sigur că da. Înainte să îmi depun candidatura, l-am sunat şi i-am spus ce intenţionez să fac, mi-a urat succes şi atât. Nu pot să spun că a încercat să mă influenţeze într-un fel sau altul. Nu! Acest lucru s-a văzut şi la momentul alegerilor, în sensul că a fost foarte corect, nu a dat senzaţia că mă susţine pe mine sau pe celălalt candidat. Ca preşedinte de organizaţie a fost imparţial.

Cum ai simţit reîntoarcea în partid? Cum te-ai simţit percepută de unii dintre colegi?

Doris Moldovan: Dar nu pot să spun că a fost o reîntoarcere. Poate în exterior aşa s-a văzut, dar eu am fost prezentă mereu. Când eram la Bistriţa, nu era dată la care să nu vin, să nu trec să îmi văd colegii de partid. Într-adevăr nu am fost atât de prezentă pe cât era de obişnuită lumea, în sensul de a fi zilnic acolo şi de a fi în prim planul politicii din Bistriţa. Dar nu aş spune că a fost tocmai o reîntoarcere.

Te-ai aşteptat la un aşa număr mare de voturi?

Doris Moldovan: Da, pentru că am avut un feedback înainte să îmi depun candidatura. M-am consultat înainte cu diverşi colegi şi am primit telefoane de încurajare şi asta m-a determinat să fiu atât de vehementă şi de hotărâtă, indiferent de ce va fi. Într-adevăr pentru mine a fost o confirmare a faptului că am drumul meu în politică şi am susţinători şi oameni care cred în mine, în acţiunile pe care le fac, oameni care vor să facă echipă cu mine şi asta se simte şi acum. Pentru mine este de bun augur totul.

Anul trecut a fost un an greu pentru tine. Te-ai confruntat şi cu probleme de sănătate. Ai depăşit două hopuri grele. Acela a fost momentul în care ai decis că nu e cazul să te resemnezi şi că tu meriţi mult mai mult? Atunci ai luat decizia de a te întoarce pe de-a întregul în politică?

Doris Moldovan: A fost un moment decisiv.Am avut într-adevăr două hopuri grele pe care le-am depăşit datorită medicilor extraordinari pe care îi avem şi le cărora mulţumesc. Acela a fost momentul, în care am luat o altă decizie importantă din viaţa mea, şi am spus trebuie să îmi continui drumul în politică.

Sunt bune astfel de momente. Uneori eşti sus, alteori cobori

Senzaţia mea că partidul acesta te-a ridicat, dar te-a şi determinat să faci un pas în spate. L-ai făcut, dar te-ai reîntors în prima linie. Ţi se impută o ambiţie fără măsură.

Doris Moldovan: Este o percepţie corectă. Într-adevăr, sunt o persoană foarte ambiţioasă. Îmi plac provocările şi încerc întotdeauna să îmi depăşesc limitele, dar, niciodată, doar pentru mine, pentru propria mea persoană, cât pentru echipă. Eu cred în echipă, nu cred în reuşita unei singure persoane. Nu aş fi reuşit fără colegii mei, fără echipa la care ţin atât de mult, cu care am câştigat atâtea campanii şi am făcut atâtea lucruri bune.

Şi de ce unii colegii de partid, în perioada în care ai fost pe val, au ţinut să fie aproape de tine, să apară lângă tine, şi acum,  unii s-au dezis de tine şi păstrează o distanţă.

Doris Moldovan: Pentru că aceştia sunt oamenii. E o roată care se învârte, dar spun eu, că sunt foarte bune aceste momente, când uneori eşti sus, alteori mai cobori. În astfel de momente îţi dai seama cine e cu adevărat om. Calitatea umană este calitatea cea mai importantă într-o echipă şi rămân doar pietrele tari.

Le porţi mânie sau ai reuşit să treci peste?

Doris Moldovan: Nu, din contră. Am trecut peste. Fiecare e supus greşelii. Fiecare are dreptul la a doua şansă. Şi eu am greşelile mele. Cu certitudine, pot să spun că dacă am greşit sau am supărat pe cineva nu am făcut-o intenţionat. Din greşeli învăţăm.

În acest moment răspunzi de Departamentul de Imagine, Comunicare şi Relaţii cu mass-media. Care este provocarea funcţiei?

Doris Moldovan: Este una foarte grea ca şi activitate, pentru că nu suntem încă învăţaţi să comunicăm cum trebuie nici cu noi, nici către exterior şi asta s-a văzut. Ce îmi doresc eu să fac, e să fiu un liant între toţi colegii şi să transmit un mesaj unitar, un mesaj corect al PDL.

Ce preferi o funcţie aleasă sau o funcţie numită?

Doris Moldovan: O funcţie câştigată.

Sensibilitatea îmi cam dă de furcă

Ţi-ai făcut un bilanţ al activităţii tale în politică? Te-ai gândit care îţi sunt punctele tari şi care îţi sunt punctele slabe?

Doris Moldovan: Ca şi om politic sunt o fire foarte comunicativă şi sociabilă, şi zic că acesta e un punct tare pentru mine. Interacţionez foarte uşor cu oamenii. Mă implic foarte mult, pun suflet, în ciuda unor păreri că nu este bine să pui suflet în politică. Eu pun suflet în tot ceea ce fac şi până acum s-a dovedit că este foarte ok aceste lucru. Îmi place să lucrez în echipă, şi în politică pentru a reuşi trebuie să lucrezi în echipă şi să ai o echipă care crede în tine, care te urmează sau care se identifică cu tine. Alte puncte tari: sunt perseverentă şi ambiţioasă. Ca şi puncte slabe, poate că sunt puţin sensibilă, emotivă. Sensibilitatea aceasta îmi cam dă de furcă. Unele păreri, unele jigniri nu îmi pică tocmai bine. Dar, în acelaşi timp, aceleaşi păreri mă provoacă şi mă ambiţionează mai tare. Mai am foarte multe de învăţat pentru a ajunge cu adevărat un om politic. Mă gândesc şi la un proiect politic pe viitor. Oamenii sunt dezamăgiţi în acest moment de cum se face politică şi realizez că eu trebuie să fiu altceva, o alternativă, încât oamenii să realizeze că eu şi echipa merităm votul lor, le merităm încrederea.

În acest moment, viaţa ta unde se desfăşoară? În Bistriţa? În Bucureşti? Ce decizii vei lua pe viitor?

Doris Moldovan: Pe drumuri încă (n.r.- zâmbeşte)...Tot mai mult vin spre casă. Sunt mulţi factori care au contribuit la decizia mea. Aşa cum am spus la începutul interviului, activitatea mea la Direcţia de Control din cadrul Primăriei Bucureşti s-a încheiat, pentru că a fost pe durată determinată. Nu vreau să îmi continui activitatea acolo, nu spun că nu mi-aş fi găsit să muncesc în continuare acolo, dar am un proiect de viitor în politică, care ţine de judeţul nostru, şi atunci normal trebuie să fiu prezentă aici. Urmează două campanii grele anul acesta, iar dacă tot sunt vicepreşedinte în cadrul organizaţiei judeţene de partid, nu pot să fiu la Bucureşti şi să conduc de acolo.

Ca să îi liniştim pe unii, sau dimpotrivă, să îi neliniştim, te-ai reîntors în Bistriţa.

Doris Moldovan: Da! Viitorul meu proiect politic este legat de Bistriţa. Voi merge pe partea socială. Îmi pasă de oamenii din Bistriţa. Iubesc bistriţenii. Sunt mândră că sunt bistriţeancă. Nu este o noutate că am încercat, încerc să promovez, am făcut asta şi în media naţională, oamenii frumoşi de aici, tradiţiile, turismul nostru, tot ce avem noi mai bun.

De fapt, poate asta îi deranjează sau îi incomodează pe unii colegi din partid, notorietatea ta. Faptul că tu ai reuşit să treci şi dincolo de Bistriţa, ai dus cu tine şi alte personaje din judeţul nostru. Ai fost, eşti prea vizibilă pentru unii.

Doris Moldovan: Am muncit foarte mult să ajung aici. Încredere am primit, dar nimeni nu mi-a dat ceva finit, să zică: ia şi te bucură. Nu! Dar încrederea primită pe mine m-a determinat să muncesc şi mai mult, să nu dezamăgesc persoanele care m-au girat. Aşa a început totul.Încrederea pe care domnul preşedinte Ioan Oltean mi-a acordat-o în 2008, la prima ediţie Femeia Europeană, a fost începutul la ceea ce fac astăzi, şi m-am descoperit pe mine altfel. Nu am ştiut că pot, că îmi place aşa ceva.

Sunt o femeie îngrijită, o femeie care se respectă

Întotdeauna, femeilor le este mai greu. Îndeosei femeilor frumoase. Au de dus mai multe lupte. Nu doar în politică. Nu ai obosit să tot lupţi pentru credibilizare, să tot lupţi să demontezi zvonuri?

Doris Moldovan: Eu am spus întotdeauna aşa: cine se scuză, se acuză! Niciodată nu m-am scuzat în vreun fel. Eu am spus, asta sunt. Cine mă cunoaşte, ştie cum sunt, îmi ştie viaţa mea, modul meu de a gândi.

Te-a ajutat frumuseţea în politică?

Doris Moldovan: Nu pot să spun că m-a ajutat frumuseţea. Sunt o femeie îngrijită, sunt o femeie care se respectă, pentru că aşa am fost crescută. Fiecare femeie are frumuseţea ei. Nu frumuseţea fizică m-a ajutat pe mine, cât firea mea deschisă. Carisma. Poatea frumuseţea fizică a fost un minus, şi de aceea prezenţa mea a fost înţeleasă uneori greşit în anumite zone.

Care au fost cele mai importante decizii pe care le-ai luat în viaţa ta?

Doris Moldovan: Cred că decizia de a face politică, de a intra în PDL mi-a schimbat viaţa. La început, am muncit alături de părinţii mei, după care am avut şi eu business-ul meu, unde m-am descurcat foarte bine. În momentul în care am ales să intru în poltică nu am mai avut foarte mult timp să mă ocup de afacerea mea, i-am lăsat pe ai mei să o continue şi eu am ales să învăţ, să acumulez cât mai mult în acest domeniu al politicii. Mi-a fost greu la început. M-am bătut de răutăţi la vremea respectivă. A fost dificil, dar mie mi s-a schimbat viaţa atunci, spun eu în bine. Am devenit mult mai puternică şi am descoperit că mă simt bine ajutând oameni, interacţionând cu ei şi făcând uneori lucruri care păreau imposibile. Am dovedit că pot deveni posibile şi asta vreau să fac în continuare.

Îmi este bine...

În momentele grele, în momentele în care nici tu nu ai mai avut încredere, cine te-a ajutat să te ridici?

Doris Moldovan: Familia. Eu sunt foarte legată de părinţii, de sora mea, de bunicii mei. Îmi sunt alături şi la bine, şi la greu.

Cum au reacţionat la toate comentariile răutăcioase care au apărut la adresa ta? Trăim şi într-un oraş mic, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi mai ales toată lumea îşi alocă dreptul să judece, să pune etichete. Unora le face plăcere să privească îndelung la suferinţa altora, se alimentează din acele poveşti. Nu le-a fost greu?

Doris Moldovan: Le-a fost greu mai ales lor. La început nu înţelegeau răutăţile care apăreau în presă la adresa mea. Nu le-a fost uşor, dar întotdeauna m-au susţinut şi mi-au spus că, odată, ce am pornit pe drumul acesta să merg înainte. M-au ajutat cu fetiţa mea, cu Alexandra. Acasă, în mijlocul familiei, mă reîncarc. Am o relaţie de prietenie cu părinţii mei, chiar cu bunicii mei. Toţi îmi sunt susţinători şi asta mi-a dat putere să merg înainte, altfel nu aş fi reuşit. Dacă nu mă susţineau, probabil, la un moment dat, aş fi spus stop. Dar nu, m-au susţinut în continuare şi pentru mine asta a contat foarte mult.

Eu zic doar atât: Alexandra, fiica ta. Tu ce îmi spui?

Doris Moldovan: Alexandra este viaţa mea. Este bucuria mea. Este cea care atunci când aveam lacrimi, mă făcea să râd. Alexandra mi-a dat o forţă şi o putere extraordinară să lupt. Este un copil frumos, un copil pozitiv, cuminte. Alexandra e foarte mândră de mine. Pentru ea sunt un model. O iau cu mine de fiecare dată când pot şi o implic în tot ceea ce fac. E mândră de mama ei. (n.r.- zâmbeşte)

Care e starea ta de spirit în acest moment?

Doris Moldovan: Am o stare bună. Iubesc viaţa. Îmi este bine în acest moment...

Interviu realizat de Carmen Bulz

Foto: Facebook

Citiţi şi ediţia print

test2

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]