Doris Moldovan: Refuz să mai avem alte generații de sacrificiu!

Disputa aceasta Pro și Contra vaccinurilor scoate la iveală forța părerilor contradictorii, dar și problemele de reglementare ale sistemului de sănătate despre care discutăm de peste 25 de ani.
Da, studiile arată că #România are cea mai scăzută rată a vaccinării (80%) dintre cele190 de țări analizate, aceasta depășind pragul de siguranță de 95%, prag recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, peste 35.000 de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului în 2015, conform CNSCBT.
În mediul urban, scăderea numărului vaccinărilor este influențat și de „campaniile anti-vaccinare”, pentru care aș propune realizare unor dezbateri publice, pentru a informa oamenii, deoarece lipsesc intervențiile și serviciile specializate care să informeze despre vaccinare.

Însă eu vreau să atrag atenția asupra copiilor care locuiesc în MEDIUL RURAL, unde serviciile de sănătate, inclusiv cele de medicină primară, sunt mai greu accesibile. Rețeaua sanitară s-a extins la orașe, avem spitale, cabinete, medici, laboratoare, 95,7% dintre dispensarele medicale și 85,9% din totalul cabinetelor independente de medicină generală sunt tot la oraș. Aceste date creionează un peisaj al inegalității de șanse în domeniul sănătății, nu al părerilor contradictorii, în condițiile în care aproape jumătate dintre copiii României (42%) trăiesc în mediul rural.
*Pe termen scurt, am putea să rezolvăm această problemă prin formarea profesională a unor mediatori sanitari, apoi prin încurajarea dezvoltării infrastructurii medicale în mediul rural.
*Pe termen mediu și lung, avem nevoie urgentă de „Legea prevenției în sănătate”, o lege oportună, corectă și justificată. Fie că vorbim de campanii de conștientizare a importanței vaccinării sau de prevenire a apariției unor boli cu caracter infecțios, proiectul trebuie să intre de urgență pe ordinea de zi a Parlamentului, deoarece avem nevoie de un cadru legal și organizatoric care să prevină posibile cazuri de îmbolnăviri în masă, mai ales în rândul copiilor.
*„Legea vaccinării” se află în circuitul de avizări și va fi pusă în dezbatere publică, însă până să fie introdusă obligativitatea vaccinării, cred că trebuie introdusă OBLIGAȚIA ca vaccinurile să fie tot timpul pe stoc.
* De asemena, în cadrul „Legii vaccinării”, în cazul neobligativității vaccinării, se poate specifica că, cetățenii care aleg să nu facă vaccinul, nu beneficiază de asigurarea de sănătate.
*Susținerea din partea statului a producerii VACCINURILOR ROMÂNEȘTI de către Institutul Cantacuzino, care are peste 90 de ani de experiență în producerea acestora.

Sănătatea este o datorie morală și religioasă, un drept al oamenilor! Haideți să transformăm vorbele-n fapte, proiectele în certitudini pentru că timpul nu mai are răbdare cu noi, iar eu refuz să mai avem alte generații de sacrificiu!
Doris Moldovan
Consilier judeţean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5