Centrul de plasament de la Năsăud, desfiinţat

Două case de tip familial inaugurate la Năsăud, de fundaţia HHC, în parteneriat cu DGASPC BN şi Consiliul Judeţean

Fundaţia Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)  Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a inaugurat două case de tip familial în oraşul Năsăud, dezvoltate în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament din oraş. La evenimentul festiv au participat preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, primarul Năsăudului – Mircea Romocea, directorul general al DGASPC B-N – Delia Rus şi directorul regional pentru Europa Centrală şi de Sud al Fundaţiei HHC – Ştefan Dărăbuş.

         La Năsăud, investiţia este estimată la peste 400.000 euro, casele fiind mobilate şi decorate cu sprijinul JYSK România. Terenurile pentru dezvoltarea caselor au fost puse la dispoziţie de Primăria Năsăud, iar branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la CJ B-N.

         Procesul de închidere a Centrului de Plasament Năsăud a început în septembrie 2014. În acel moment, în centru se aflau 70 de copii şi tineri. Pe parcursul proiectului, numărul total de beneficiari a ajuns la 82 de copii şi tineri.

         Hope and Homes for Children, împreună cu DGASPC, s-a ocupat de evaluarea individuală şi de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare dintre copiiii din centrul de plasament. Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament. Pentru 14 dintre copii s-a reuşit reintegrarea în familiile lor naturale. 19 tineri care urmau să părăsească sistemul de protecţie au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională, fie prin încadrarea în muncă, fie prin suport la revenirea lor în familiile din care proveneanu. Unul dintre copii a fost transferat în Serviciul Alternativ de Protecţie al Direcţiei, pentru 6 dintre copii au fost identificate familii de plasament, iar pentru copiii pentru care reintegrarea în familie şi asistenţa maternală nu au fost posibile, Hope and Homes for Children a construit trei case de tip familial, două în Năsăud şi una în Bistriţa.

 

***

Este un moment de bucurie şi aş vrea să le mulţumesc partenerilor noştri de la Hope and Homes for Children pentru finalizarea unei părţi importante din proiectul pe care l-am început în urmă cu mai mulţi ani. Fără să folosesc cuvinte mari, sunt oameni cu suflet foarte mare care au făcut minuni în România, de 20 de ani, de când îşi desfăşoară activitatea preponderent în această zonă. Ştim cu toţii era situaţia sau cum arătau după anii 90 aceste centre de protecţie a copilului, care sunt condiţiile de acum şi mă bucur foarte mult că aceşti copilaşi vor avea condiţii de viaţă foarte bune şi fără să supăr sau să jignesc pe cineva, în momentul de faţă, în aceste case de tip familial condiţiile de viaţă pentru aceşti copii sunt mult mai bune decât alte zone ale judeţului, unde copiii sunt în familiile lor naturale. Mă refer la condiţii şi la infrastructură”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

         Preşedintele Moldovan a subliniat faptul că îţi doreşte ca toţi colegii care lucrează la DGASPC BN, - educatori, psihologi, asistenţi -  să reuşească să le creeze şi un cadru familial acestor copii. „Ei au ales fiecare să lucreze în acest domeniu şi sper să aibă şi capacitatea necesară şi înţelepciunea ca această parte de infrastructură, care este foarte bună, să fie completată prin ei şi cu partea de suflet, cu partea de cadru familial care le lipseşte acestor copii. Noi facem eforturile necesare la nivelul administraţiei, cu sprijinul Guvernului, pentru că ştiţi că fondurile vin în mare măsură de la Guvern. Cel mai mare beneficiar al judeţului Bistriţa-Năsăud, între 50 şi 65%,  este această Direcţie Generală de Asistenţă  Socială şi de Protecţie a Copilului şi mă bucur foarte mult că din fonduri externe, în această situaţie, partenerii noştri, au făcut investiţii serioase. Din informaţiile mele, în cele două Case de tip familial, care astăzi sunt inaugurate, e o investiţie de aproximativ 400.000 euro.

         După cum vedeţi, casa arată foarte bine. Îmi doresc ca aceşti minunaţi copii să fie cuminţi, să asculte de educatori şi să se formeze pentru a construi România viitorului, pentru că ei fac parte din generaţia care va veni după noi şi care va trăi, sper eu, într-o Românie cu mult mai bună decât cea în care am trăit sau trăim noi”, a completat Radu Moldovan.

***

         Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, a punctat faptul că găsirea celor 2 locaţii nu a fost una facilă, asta pentru că în mandatul trecut, când a debutat proiectul, nu s-a bucurat de susţinerea Consiliului Local.

„Important este că le-am identificat, important e că s-a găsit sursa de finanţare şi iată că aceste edificii sunt rodul unei colaborări tripartite – Consiliul Judeţean – Fundaţia Hope and Homes for Children şi, respectiv, Primăria Năsăud. Îmi doresc ca aceşti copii să găsească  aici căldura sufletească şi afecţiune asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în familiile obişnuite”, a menţionat primarul Romocea.

***

Ştefan Dărăbuş, directorul regional pentru Europea Centrală şi de Sus al Fundaţiei Hope and Homes for Children, a evidenţiat buna colaborare cu autorităţile judeţene şi locale din Bistriţa-Năsăud.

„Vreau să spun că deja în Bistriţa lucrăm de multă vreme, cred că de cel puţin 10 ani, şi avem o colaborare cum în puţine locuri din ţară avem. (...) Dacă ne dorim să închidem orfelinatele, instituţiile de tip vechi, centrele de plasament de tip vechi, împreună cu partenerii noştri, o facem pentru că cu toţii au nevoie de un mediu cât mai apropiat de cel familial. Şi sunt convins că aici o să-l aibă, aşa cum la Teaca, unde acum patru ani am inaugurat tot aşa nişte case de tip familial pe un alt proiect, ştiu de la colegii mei că acest lucru se întâmplă. Aveţi nişte oameni foarte buni la Direcţia pentru Protecţia Copilului, le mulţumesc pentru ceea ce au făcut şi fac împreună cu noi – asistenţi sociali, angajaţi din cadrul Direcţiei, psihologi, îngrijitor din centrele de plasament de tip vechi, educatorii, îngrijitorii care lucrează acum în noile servicii, la mulţumesc colegilor mei din Hope and Homes for Children pentru că au muncit foarte mult la acest proiect”, a declarat Ştefan Dărăbuş.

Acesta a remarcat şi faptul că la Năsăud au găsit locaţii chiar în centrul oraşului pentru cele două case de tip familial. „Şi fiind în centrul oraşului, sunt într-un loc vizibil, într-un loc de care şi noi suntem mândri şi în care sunt convins că şi copiii o să fie mândri să crească. Mă bucur că-i vedem aici, alături de noi, şi mi-aş dori să aibă aici viaţa pe care şi copiii mei o au acasă şi sper ca cei care o să vă ocrotească, îngrijitorii şi angajaţii Direcţiei de Protecţie a Copilului, să facă acest lucru”, a adăugat directorul regional al Fundaţiei HHC.

         În context, acesta a precizat că este prioritar ca toţi copiii să rămână acasă, „să rămână alături de părinţii lor, să nu ajungă în sistemul de protecţie specială”. Un astfel de program de prevenire a separării familiale este derulat şi în Bistriţa-Năsăud. „Împreună cu Guvernul României încercăm să lucrăm pe un act normativ care vine să aducă şi cadru de finanţare necesar pentru ca aşa ceva să se întâmple. Este vorba de o nouă linie bugetară care să se adreseze familiilor. De multe ori lucrăm cu copiii atunci când este deja târziu, ruptura de familie deja e produsă. Foarte mulţi copii, zeci, sute de mii de copii pot să rămână alături de părinţii lor printr-o finanţare care să ţintească familia în situaţii de vulnerabilitate”, a menţionat acesta.

         Acesta s-a referit şi la problema locuinţelor sociale, asta pentru că pentru un milion de oameni care trăiesc marginalizaţi şi excluşi social, cât estimează Banca Mondială pentru România, „singurul mod în care ei o să poată să fie aduşi la un mod de trai care să fie decent e prin locuire”.

         Nu în ultumul rând, directorul egenral al DGASPC BN, Delia Rus, a adus mulţumiri partenerilor care au făcut posibilă această inaugurare, care au demonstrat că „responsabilitatea dezvoltării infrastructurii sociale ne aparţine tuturor”. „Prin acţiunile lor au contribuit progresiv şi calitativ la creşterea îngrijirii acestor copii care vor fi rezidenţi în cele două case de tip familial din Năsăud, câte 14 copii în fiecare căsuţă.  Bazate pe conceptul familial, aceste case, prin aspectul exterior, organizare, comunicare, modul de socializare şi relaţionare contraatacă eticheta de copil din casa de copii pe care, din păcate o poartă ca stigmat o întreagă viaţă şi oferă acestor copii rezidenţi un mediu mult mai apropiat de familie, de comunitate, ajută la dezvoltarea armonioasă”, a declarat Delia Rus.

         Potrivit acesteia, cele două case de tip familial sunt incluse în structura Centrului pentru Protecţia Copilului Năsăud care are 33 de angajaţi. Pentru fiecare casă vor fi repartizaţi câte opt angajaţi, urmând ca personalul administrativ şi de întreţinere să deservească şi aceste case. În structura Centrului va funcţiona şi un Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, respectiv 107 copii din localităţile arondate Năsăudului.

Pentru fostul sediu, respectiv etajul clădirii, sunt căutate acum alte destinaţii, preşedintele Consiliului Judeţean luând în calcul posibilitatea amenajării unor locuinţe pentru tinerii care ies din sistemul de protecţie sau pentru ateliere protejate. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5