Dr. Marius Pop: În judeţ avem 170 de medici stomatologi. Populaţia judeţului scade şi medicii se înmulţesc

Rep.: - Sunteţi preşedintele Colegiului Medicilor  Stomatologi pe judeţ. Care este diferenţa între dentist şi stomatolog?

          M.P.: - Este o isotrie şi aici. Eu am fost a doua promoţie care, dând examen la Facultatea de Stomatologie cu 5 ani, (acum se fac 6 ani). După 90 s-au înfiinţat nişte asociaţii, din care am făcut şi eu parte, şi am încercat să facem un referedum după ce s-a luat hotărârea cu Uniunea Europeană. Am vrut să fim şi noi dentişti. Stomatologii s-au bătut ca şi stomatologia să fie inclusă în cadrul medicinii, să fie doctor (cum scrie în diploma mea). Câţiva medici din Bucureşti au acceptat titulatura de medic dentist. Noi am făcut referendum ca să fim acceptaţi ca şi medici stomatologi pentru că noi ne ocupăm de toată gura şi toată zona de gât, nu numai de dinte. Practic, m-am fost luaţi în seamă. Acum, în sfârşit, din anul acesta vom fi din nou medici stomatologi şi o scrie pe diplomă doctor, medic. Se va reveni la ce a fost acum 20 şi ceva de ani. Diferenţa între dentist şi stomatolog. Dentişti urmau să meargă la  şcoli, adică medici şcolari care făceau trei ani de facultate, unde se făceau şi cursuri preclinice. Erau nişte cursuri care te introduceau în medicina generală. În judeţ mai avem un dentis, iar pe ţară vreo 9. După 90, pentru dentişti,  s-au făcut nişte cursuri suplimentare, ca să poată da un examen pentru a deveni şi ei medici.

          Rep.: - Câţi medici stomatologi sunt în judeţ?

          M.P.: În jur de 170. Sunt mulţi. Dar, în fine. Populaţia judeţului scade şi medicii se înmulţesc. Conform legilor, nu este nicio barieră, obstacol să-ţi faci cabinet. Mai demult trebuia să dai examen. Acum nu. Dacă vrei să te perfecţionezi, te înscrii, dai examen şi poţi fi medic primar după 5-6 ani.

          Rep.: - Cum trebuie să avem grijă de sănătatea noastră?

          M.P.: - Simplu. Aşa cum ne facem analizele în fiecare an, aşa ar trebuie să mergem şi la medicul stomatolog. În alte ţări este obligatoriu. Dacă nu mergi, pierzi ceva din asigurare. Nu mai ai asigurarea full. Profilaxia este mama sănătăţii. Se depistează carii noi, anomaliile la copii, sunt foarte multe lucruri. Din păcate, economic stăm prost, oamenii nu au bani, se găndesc că stomatologia costă mult. Într-adevăr, dacă te neglijezi, costă foarte mult. Acum vin la noi să se trateze din străinătate, din alte judeţe.

          Rep.: - Ce nu avem voie să mâncăm. Bănuiesc că sunt multe pe listă – dulciuri...

          M.P.: - Depinde, în fucţie de alimentaţie. E bine să nu mâncăm foarte mult odată. Să mâncăm mai multe mese. Să mâncăm dimineaţa este foarte important. Important este o alimentaţie bazată pe fructe, legume, să ne spălăm pe dinţi după ce mâncăm o prăjitură. Este bine să bem cu paiul fiindcă înghiţim direct şi nu mai rămâne coca-cola, alte sucuri sau  zahărul în gură care să iniţieze un proces de eroziune a smalţului. Am făcut, şi eu şi colegii mei, tot felul de cursuri de scriening prin şcoli în judeţ şi în oraş  Copii de la 0-18 ani au gratuitate. Din păcate în Beclean nu au cabinet şcolar, la Năsăud am reuşit să redeschidem cabinetul, de asemenea există şi la Sângeorz Băi. La Bistriţa există 5 cabinete şcolare şi toate cabinetele au dotări moderne.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5