Dr. Marius Pop: Tinerii medici vor să aibă tot, imediat, şi casă şi cabinet

Rep.: -Domnul Marius Pop, sunteţi bistriţean?

          Dr. Marius Pop: - Nu sunt bistriţean, sunt născut la Cluj, în urmă cu aproape 60 ani, însă mă simt foarte bine aici, unde găsesc tot ce am nevoie, şi eu, şi soţia mea. Îmi place mediu aerisit şi am prieteni adevăraţi aici.

          Rep.: - La Bistriţa aţi ajuns datorită meseriei, bănuiesc.

          M.P.: - Cu soţia împreună, fiindcă aşa era atunci. Erau repartizări, stagii. Acesl stagiu de 3 ani, cu examene din 6 în 6 luni, era ceva foarte bun. Profesorii au putut să ne dirijeze şi să ne înveţe tot ce era mai bun. Am fost la Iaşi, la Cluj. Aici am lucrat pe la diverse unităţi şi apoi am ajuns la CFR, care ţinea de Policlinca Dej. Era un cabinet mic, izolat. Am lucrat la CFR până în anul 2000, ca şi angajat la CFR, după aceea au venit asigurările. Am trecut pe alt regim, am putut lucra şi la CFR şi la extern. Pe urmă mi-am făcut un cabinet. Acum, de vreo 3 ani lucrez exclusiv la cabinetul meu particular. O dată cu trecerea timpului mi-am dat seama că un medic are nevoie de perfecţionare, şi atunci am studiat până când  am ajuns medic primar la ultima treaptă de calificare profesională în medicină şi, în  continuare am stagiari, medici tineri care vin şi vor să înveţe câte ceva.

          Rep.: - Cum sunt generaţiile care vin din urmă?

          M.P.: - Din păcate am observat că sunt într-un fel obosiţi sau plictisiţi şi nu ştiu care este cauza. A scăzut nivelul de asimilare a cunoştinţelor la studenţi. Mi se pare o uşoară scădere a calităţii învăţământului universitar. Dar, poate fi doar o percepţie a mea. Faptul că nu sunt obligaţi să facă o perfecţionare şi o verificare a cunoştinţelor prin examene duce la o rutină a lor mai repede decât ar trebui. Tinerii din ziua de azi nu mai fac eforturile pe care le-am făcut noi. Au fost nişte etape pe care noi le-am făcut. Tinerii vor să aibă tot, imediat, şi casă şi cabinet. Însă medicina nu este o afacere. Asta este părerea mea.Medicina nu poate fi percepută ca şi afacere. Unde este dragostea faţă de pacienţi şi satisfacţia medicului că a vindecat un om. Părerea mea este că medicul trebuie să aibă atâţia bani încât să aibă o viaţă decentă, să aibă bani să-şi cumpere cărţi, să se poată informa şi să aibă un nivel de trai uşor peste mediu. Dar medicina nu este făcută pentru bogăţie. Nu ştiu câţi gândesc ca şi mine, dar asta este părerea mea.

          Rep..: -  Mulţi dintre copii întreabă "unde să mă duc ce să studiez, unde se fac bani"? Fie preot şi nu are har, fie dentist unde poţi distruge un om. Chiar, poţi distruge un om printr-un dinte?

          M.P.: - Chiar cu un dinte nu, dar prin extracţia unui dinte pot apărea complicaţii. Sunt de 10 ani preşedintele Colegiului Medicilor şi am văzut multe cazuri care au ajuns destul de rău, prin spital şi cu medicaţie foarte puternică ca să scape de infecţia care deja a avansat spre locuri unde n-ar trebuie să ajungă o infecţie. Dar au scăpat.

....................................................................

Din respect pentru cititorii noştri, care dau zilnic 1 leu pe ziar, acest material poate fi citit integral numai în ediţia tipărită. 

Comentarii

02/09/18 13:38
Gaspar Garu cor...

Domnule dr.cand considerati dumneavoastra ca tinerii medici trebuie să si faca casa si familie sa o ia toți in baba ca profesor dr.in chirurgie nicolae turdeanu sa creasca copii altora

02/09/18 14:09
Gaspar Garu cor...

Iertați ma dar doctorul pop ioan marius in ginecologie e dement.au dreptate aia care zic chiar si cu el ai emotii intr o cezariana.imi cer scuze pentru deranj cautam un doctor bun in o.r.l.cu același nume

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5