Dragnea: Regionalizarea nu înseamnă federalizare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, consideră ca structura aparatului administrativ de stat a rămas aproape neschimbată în ultimii 23 de ani şi că este nevoie de o descentralizare reală pentru a se schimba nu doar structura, ci şi ,,metehne şi mentalităţi”, scrie ziare.com.

Dragnea susţine necesitatea realizării unei descentralizări autentice şi garantarea prin Constituţie a ireversibilităţii acestui proces. Potrivit acestuia, structurile aparatului de stat păstrează în linii mari ,,tipul sovietic”, iar instituţiile şi-au schimbat doar denumirile, dar au păstrat ,,arhitectura, metehnele şi mentalităţile”. În opinia sa, regionalizarea va rezolva aceasta problemă, însă condiţia esenţială este ca în paralel să se realizeze şi o descentralizare autentică.

"Regionalizarea nu e un simplu joc de puzzle. Regionalizare fără descentralizare e nimic. Principalul motor al dezvoltării şi modernizării statului roman e descentralizarea", a declarat Liviu Dragnea, citat de ziare.com.

Vicepremierul e de părere că în viitoarea Constituţie a României trebuie stipulat faptul că procesul de descentralizare este ireversibil, pentru a exista garanţia că nicio putere nu va putea aduce trecutul înapoi.

Regionalizarea rupe România de comunism

Dragnea a spus că regionalizare nu înseamnă federalizare, că nu presupune descentralizarea caracterului naţional şi unitar al statului roman şi a dat asigurări că acest proces nu va atrage după sine desfiinţarea judeţelor sau a altor structuri administrativ-teritoriale existente.

Vicepremierul Liviu Dragnea a conchis că înfiinţarea regiunilor este calea de a ,,rupe definitiv România de comunism”, menţionând că înainte de desenarea graniţelor regiunilor preferă să se facă o mie de ,,măsurători” pentru ca modelul final să fie unul de succes, să duca la dezvoltarea şi prosperitatea ţării.

Comentarii

17/07/13 13:42
Vizitator

Dragnea are o gandire confuza. Infiintarea regiunilor si pastrarea judetelor nu doar ca nu contribuie la ruperea definitiva a Romaniei de comunism, dimpotriva duce la apropierea pana la identificare cu modelul sovietic stalinist cu regiuni si raioane (in conceptia lui Dragnea regiuni si judete).
Intr-adevar, regionalizarea trebuie sa satisfaca simultan doua deziderate descentralizarea si autonomia locala. Pe de alta parte, reforma administrativa de infiintare a regiunilor cu pastrarea judetelor nu aduce nimic bun, ci dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie cu consecinte negative in circulatia si distorsiunea deciziei de la nivelul central la cel local. De aceea, regionalizarea ar trebui facuta cu desfintarea judetelor si trecere unor prerogative la noile regiuni iar cele mai multe atributii de interes local sa fie preluate de catre primarii, fiind mai aproape de cetatean. Ar trebui deci aplicat sistemul polonez prin care la 1 ianuarie 1999 cele 49 de voievodate din perioada comunista infiintate in 1971, au fost inlocuite cu doar 16 voievodate dupa modelul landurilor germane.

18/07/13 08:55
"Alt"... cititor ...

Pai vedeti... de ce ... incet, incet, lumea "fuge " de PSD si "dezertarile " sunt tot mai frecvente ? PSD-ul incepe sa nu mai fie un partid de tip social al "celor multi si saraci" ci doar al unor "baroni locali" ... cu interese "sovietice" si are dreptate antecomentatotul de mai sus. Prin regionalizare si mentinerea si a judetelor, inseamna o birocratie in plus, chiar daca survin niste avantaje "europene" sa le zic asa... , dar ne apropiem tot mai mult de "Est" si nu de "Vest" , unde de fapt Romania este privita ca un fel de " tara africana " ... de desfacere !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5