Dragobetele, povestea dragostei, în prag de primăvară

Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească originară de pe vremea dacilor și este sărbătorită în data de 24 februarie.

Dragobetele a fost fiul Babei Dochia, personajul principal al mitului păgân asociat cu venirea primăverii la sfărșitul iernii aspre.

Ziua este cunoscută ca fiind și ziua în care 'porumbeii se logodesc'. Este ziua în jurul căreia păsările își contruiesc cuiburile și se împerechează. În această zi, considerată oficial prima zi de primăvară, fetele și băieții culeg flori de sezon și cântă împreună. Fecioarele obișnuau să culeagă zăpada ce încă era pe pământ în multe sate și o topeau, folosind apa la licori magice de-a lungul anului.

Se spune că cei ce iau parte la obiceiurile de Dragobete, sunt protejați de boli, în special febră. Dacă vremea e prielnică, fetele și băieții adună ghiocei sau alte flori de primăvară timpurii pentru persoana dragă. În România, Dragobetele este cunoscută ca fiind ziua îndrăgostiților, mai potrivită decât Sfântul Valentin.

Se spune că, dacă în timpul acestei sărbători calci peste piciorul partenerului, vei avea rolul dominant în relație. Obiceiurile de Dragobete variază de la o regiune la alta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5