26 iunie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri

Drogurile iti controleaza viata?

"Drogurile îţi controlează VIAŢA? Viaţa ta, societatea ta. Spune NU drogurilor!" Acesta este mesajul din acest an, mesaj prin care se doreste sensibilizarea şi conştientientizarea tinerilor şi a populaţiei, în general, asupra riscurilor pe care le presupune consumul de droguri.

La nivel internaţional, UNODC - Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate a propus pentru anul acesta campania "Îţi controlează drogurile viaţa? În viaţa ta, în comunitatea ta.... drogurile nu-şi au locul". Scopul acestei campanii este de a conştientiza opinia publică asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de droguri pentru societate. Obiectivul campaniei este de a mobiliza şi de a sprijini populaţia în vederea controlării acestui fenomen.

Consumul illicit de droguri, ca fenomen cu dimensiuni sociale a aparut in cursul anilor ’50 – ’60, in cursul dramaticilor mutatii culturale ale lumii occidentale. Acest fenomen a patruns in toate comunitatile, progresind extrem de rapid in rindurile tineretului, fapt datorat unor factori multiplii.

Comunitatea unde “prinde” consumul de droguri – indiferent de continent, rasa cultura, economie - se gaseste intr-o faza de dezorientare culturala, cultura in sensul larg fiind un ansamblu de concepte functionale sau valori care permit individului sa se situeze intr-o comunitate. As exemplifica aici cu experienta indienilor care sub presiunea Imperiului Britanic si rigorilor lui culturale au transferat componenta ritualica a drogurilor intr-o componenta de relaxare si refugiu dintr-o realitate oprimanta. Inlocuirea unor valori care au valoare de arhetip cu valori straine de arhetipul unuei populatii, deriva provocata de lipsa valorilor produc dezorientare si confuzie.

Aceasta dezorietare este mai pronuntata la tineri, care se gasesc intr-o cautare permanenta de valori si modele. Cautarea, prin esenta ei este destabilizanta atit in perceptia propiei identitati cit si a identitatii sociale. In acest context, consumul de droguri este deseori asociat de catre tinerii in dificultate cu o cultura alternativa, atractiva, a contrariilor, opusa unei comunitati in care nu simt integrati.

Protagonistii acestei drame, parintii, educatorii, tinerii si institutiile administrative si sociale, multi ani au fost gasiti total nepregatiti pentru identificarea, intimpinarea si rezolvarea problematicii deosebite ridicate de consumul de droguri.

Multi ani Romania a fost izolata, cel putin partial, prin constringeri politice si economice, de aceste anomalii sociale pentru care alte state au dezvoltat structuri de relativa tinere sub control. Pe de alta parte, Romania este una dintre rarele zone de pe mapamond care nu prezinta in cultura ei traditionala modele de comportament care sa includa componente adictive (ridica desigur un semn de intrebare consumul de alcool) dar ea s-a transformat, din 1990, dintr-o ţară de tranzit în una de consumatori de stupefiante, iar strategiile de luptă ale autorităţilor s-au dovedit insuficiente în faţa acestui "miraj almorţii".

Aceasta fragilitate este agravata de accelerarea dramatica a evolutiei fenomenului, ca urmare a deschiderii brutale a societatii romanesti catre mediul unde “contaminarea” este deja la apogeu: comunitatile urbane, in special cele mari.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5