Drum bun de la Herina spre Lechinţa şi Matei. Preşedinte Radu Moldovan: Anul acesta vom finaliza tronsonul de 5 km spre Nuşeni

Lucrările de turnare a unui covor bituminos pe tronsonul din DN 15 A- Lechința-Matei ( DJ 172 E), pe o lungime de 13.75 km, s-au încheiat. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, primarul Romeo Florian (Lechinţa) şi Vasile Encean (Matei), viceprimarul Dalaţi Dănilă (Matei), ing. Gabriel Pop – şef Serviciu Drumuri Judeţene şi reprezentanţi ai constructorului - SC MIS GRUP SRL ANIEȘ – au evaluat execuţia lucrărilor.

Investiţia a fost finanţată integral din bugetul Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud, având o valoare de 11.693.631 lei (2.5 milioane euro). Perioada de garanție este de 36 de luni (3 ani).

Practic, a fost decapată îmbrăcămintea asfaltică, a fost pus un strat de fundație din piatră, s-au curățat și amorsat suprafețele, apoi s-au turnat un strat de legătură şi stratul de uzură. Au fost refăcute acostamentele cu piatră spartă, au fost curățate șanțurile, s-a montat parapet semigreu (2 km), a fost făcut marcajul rutier (41.3 km), s-au amplasat stâlpișori de dirijare  - 1.102 buc.

„Aşa cum v-am mai spus, chiar dacă a fost această situaţie delicată din cauza epidemiei de coronavirus, noi am continuat să lucrăm. Este vorba despre un proiect foarte important, care în totalitate măsoară aproximativ 42 de km de drumuri judeţene, astfel că suntem la vizita, la finalul lucrărilor, de 14 km din DJ 172E, care pleacă din intersecţie cu DN 15A, sensul giratoriu de la Herina până la Lechinţa şi se continuă pe un tronson pe DJ 151, pe urmă Lechinţa – Matei. Este o investiţie care era foarte necesară, mai ales tronsonul de drum dintre Lechinţa şi Matei era unul care n-a mai fost modernizat, cred, de la începuturile lui, cu îmbrăcăminte asfaltică îmbătrânită şi uzată. Mă bucur foarte mult că în urma investiţiei, în momentul de faţă, avem un drum modern, cu toţi parametrii de siguranţă asiguraţi, sunt peste 2 km de parapeţi semigreu, care au fost montaţi conform detaliilor tehnice din proiect şi, mă bucur foarte mult că oamenii din comuna Matei, şi nu numai, şi cei care vin din zona de Câmpie şi folosesc tronsonul, vor putea circula spre Bistriţa pe un drum care se află în condiţii foarte bune”, a precizat preşedintele Emil Radu Moldovan.

Acesta a remarcat faptul că administraţia publică locală de la Matei,  primarul Vasile Encean, au găsit soluţiile necesare să poată moderniza podeţele de pe cadastralul satului Matei.

„Între timp, în acest an se va finaliza şi tronsonul care va întregi DJ 172 H, care ajunge la Nuşeni. Avem acolo un tronson de 5 km în lucru, anul acesta va fi finalizat şi el. Pentru anul viitor, vom căuta soluţiile necesare să mai venim cu un covor asfaltic şi pe tronsonul de aici, din intersecţie până la intersecţia drumului cu Bidiu, de unde începe cealaltă parte de modernizare.

          Propriu-zis, cu această investiţie, avem zona de Câmpie finalizată, cu toate legăturile de drumuri judeţene modernizate. În toamnă am recepţionat şi partea Matei – Chiochiş, în momentul de faţă se află în licitaţie şi Beclean – Nuşeni – Chiochiş. Ne mai rămâne un mic tronson de la intersecţia Strugureni, din comuna Chiochiş până la ieşirea de pe cadastralul judeţului Bistriţa-Năsăud. Am finanţat acolo studiul de fezabilitate. E un capăt de drum care în momentul de faţă nu este modernizat. Vom căuta soluţii pentru a moderniza şi acest tronson”, a mai menţionat preşedintele Radu Moldovan.

          Primarul comunei Matei, Vasile Encean, a menţionat că această lucrare este una foarte importantă pentru comunitate. „Este o lucrare foarte importantă pentru noi, locuitorii comunei Matei, pentru că avem un acces mai rapid spre Bistriţa, dar şi pentru întreaga zonă de Câmpie, şi mă refer aici la Budeşti, spre Sărmaş încolo, chiar spre Luduş, spre judeţul Mureş, şi cu siguranţă, aşa cum spunea şi domnule preşedinte, urmează să fie asfaltat şi DJ 172 H, pe tronsonul Bidiu – Nuşeni, iar aceste drumuri vor prelua din traficul aglomerat de pe celelalte drumuri şi, cu siguranţă, este foarte importantă această lucrare.  Ne bucurăm că s-a realizat acest drum, este o lucrare de bună calitate, putem spune că astăzi se pot face şi lucrări de calitate”, a declarat edilul din Matei.

         Nu în ultimul rând, primarul Romeo Florian a adăugat că este o lucrare de calitate foarte bună. „Cele două drumuri sunt foarte importante şi pentru locuitorii comunei Lechinţa, pentru că cu acest tornson de drum spre Matei, se scurtează foarte mult accesul spre Cluj, nu mai mergem pe ruta Beclean care este o rută foarte aglomerată. Noi, practic, din Lechinţa, suntem într-o oră în aeroport în Cluj, se scurtează foarte mult drumul, suntem foarte aproape de vârful Budeştiului, pe la Mociu, ajungem foarte repede la Cluj, nemaivorbind de drumul Lechinţa – Herina care este un drum folosit zilnic de locuitorii comunei Lechinţa, un drum necesar şi util pentru noi. Sunt mulţi navetişti şi, poate, este cle mai folosit drum, cu excepţia DJ 151 care traversează întreaga comună Lechinţa.

          Felicitări Consiliului Judeţean, felicitări, domnule preşedinte, nu ne rămâne decât să vă mulţumim în numele cetăţenilor celor două comune că v-aţi aplecat din nou ochii spre câmpia judeţului Bistriţa-Năsăud”, a precizat Romeo Florian.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5