Drumul sinuos al proiectului de buget pe 2009

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca proiectul de buget pentru 2009 să fie transmis la Parlament, urmând ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru.

„Împreună cu partenerii sociali, am adoptat proiectul legii bugetului de stat pe 2009, proiect care va fi înaintat la Parlament", a anunţat premierul Emil Boc, la sfârşitul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele privind proiectul de buget. Până la 15 aprilie vor începe şi discuţiile pentru elaborarea legii de salarizare unică în sectorul bugetar.

Guvernul şi sindicatele au mai convenit ca perioada ajutorului de şomaj să fie prelungită, pentru 2009, cu trei luni, ca până la 1 martie să fie adoptată ordonanţa de urgenţă prin care comitetele sectoriale devin instituţii de utilitate publică şi să fie instituită pensia socială minimă de 350 de lei în două tranşe. În acelaşi timp, sporurile salariale şi stimulentele, altele decât cele prevăzute în Codul Muncii, vor fi reduse sau eliminate printr-un act normativ distinct.

Premierul a arătat astfel, din nou, că sporul de 75% din salariul de bază pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene va fi limitat la acest nivel, acordat numai personalului cu atribuţii direct legate de absorbţia banilor comunitari şi plătit numai pe baza unor criterii de performanţă.

„Ai atras bani europeni, ai sporuri, n-ai atras, ai salariul minim", a spus Boc. Sporul salarial de 20% pentru participarea în comisiile de concurs va fi tratat ca atribuţie de serviciu şi, deci, eliminat, la fel ca şi sporul acorda funcţionarilor care lucrează cu sporuri externe. „Indemnizaţia de 25% pentru auditul public din cadrul instituţiilor publice va intra ca atribuţie de serviciu, iar sporul de utilizare a unei limbi străine, de 15% sau 20%, va fi de asemenea atribuţie de serviciu. Ne referim la cei din Ministerul de Externe, unde ca funcţionar public într-o asemenea instituţie trebuie să cunoşti o limbă străină", a declarat premierul. Indemnizaţia de conducere de până la maximum 55% va fi acordată în continuare, dar diferenţiat în funcţie de performanţă.

„La aceste sporuri ne referim, sporurile din Codul Muncii rămân intacte. Nu ne atingem de sporul de vechime, pentru timp de noapte, iar munca suplimentară o tratăm în condiţiile Codului Muncii prin compensarea cu ore libere. S-ar putea să se fi înţeles că avem de a face şi cu sporul medicilor pentru gardă, şi cu al poliţiştilor pentru dispozitiv, dar nu", a arătat premierul.

Salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5