DSVSA BN: Contribuţia fiecăruia este importantă pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în Bistriţa-Năsăud

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Direcţia Sanitară Vaterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud au transmis către primăriile unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud materiale informative pe tema pestei porcine africane (PPA), primarii, în calitatea de şefi ai Unităţii Locale de Sprijin, urmând să le multiplice şi să le disemineze către deţinătorii de porci şi să le afişeze în toate locaţiile frecventate de cetăţeni, anunţă directorul execitiv al DSVSA BN, Ioan Bogolin.

Personalul din cadrul DSVSA, LSVSA, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO), medicii veterinari de liberă practică informează pe toţi cetăţenii judeţului, care trec prin sediile menţionate sau pe cei care îi întâlnesc în cadrul activităţii specifice (controale oficiale, controale eşantion APIA, solicitare analize LSVSA, efectuare acţiuni sanitare veterinare, solicitare autorizare/înregistrare, solicitare paşapoarte bovine etc.) atât verbal, cât şi prin intermediul pliantelor/flyerelor, cu privire la măsurile care trebuie aplicate pentru a reduce, până la maximul posibil, riscurile apariţiei şi răspândirii virusului Pestei Porcine Africane pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

În funcţie de specificul activităţii, contribuţia fiecăruia este foarte importantă în menţinerea indemnităţii judeţului Bistriţa-Năsăud”, menţionează şeful DSVSA BN.

De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 13 judeţe -  Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa  - din două zone geografice a ţării.

Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator şi zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Având în vedere riscul ridicat de răspândire a bolii, este important să se asigure informarea corectă a deţinătorilor de porci în special, dar şi a întregii populaţii, cu privire la specificul bolii şi măsurile urgente care se impun în caz de suspiciune sau confirmare a ei. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5