Duminică în Manhattan

Prof. Nicole Smith New York

În volumul Duminică în Manhattan, pag 68, Dorel Cosma scrie: „vizitând Casa lui Columb am rămas parcă cu gândul la drumul pe care acesta l-a făcut plecând de aici și descoperind America. Și mi-a rămas un gând. Visul American începe să prindă contur…
Autorul, împreună cu scriitorii Elena M.Câmpan și Menuț Maximinian s-au îmbarcat pe o aeronavă a Companiei Lot și au aterizat pe pământ American la începutul lunii octombrie a anului trecut.
Drept urmare a acestei vizite în New York a scris cartea „Duminică în Manhattan”. Dorel Cosma descrie, vizualizează, narează, face eboșe de portrete, este present la fața locului,deci, creează un real reportaj literar.
Autorul împrumută cititorului ochii, nasul, urechile și îl face pe ascesta să vadă, să simtă și să audă ca și reporterul.
Om de bun gust, autorul adaugă culoare și emoție în ceea ce scrie.
Schițează portretele unor persoane pe care le-a întâlnit: preotul și profesorul universitar Teodor Damian, cântărețul bisericesc Călin Constantin Condurache, Mircea Ghiță și subsemnata.
Ochiul proaspăt al turistului surprinde și reține „spectacolele” văzute în vagoanele metroului newyorkez, asistă la reprezentațiile de dans și gimnastică acrobatică susținute pe : trotuare, stații de metrou, parcuri.
Amintirile îl copleșesc atunci când vizitează Empire State Buildind. Găsește prilejul să mediteze și să asocieze clădirea newyorkeză cu Turnul Eiffel al francezilor și cu Turnul Bisericii Evanghelice din orașul natal, Bistrița, făcând astfel o întoarcere în timp și o privire în viitor.
În spatele cuvintelor din volum găsim: atitudine, tablouri și multe idei.
Prin această carte Dorel Cosma dovedește, iarăși că este un romantic modern.
Îi doresc sănătate ( să poată colinda mapamondul), energie, vitalitate și multe volume de proză , poezie și reportaje.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5