“Duminică în Manhattan “ sau Terra este un sat al paradoxurilor civilizației

Al.Florin Țene

După trei zile de sărbătorire a Poeziei în cinstea Zilei Culturii Naționale la Bistrița, la despărțire, poetul Dorel Cosma, la o oră târzie luminată doar de puzderia stelelor reflectate în albul zăpezii, mi-a dăruit cartea “Duminică în Manhattan “, apărută la Editura “Nosa Nostra “, 2017, în condiții grafice și tipografice de excepție.
Ajuns la Cluj am citit pe nerăsuflate această carte de reportaje și imprsii de călătorie (o parte din reportaje fiind traduse de prefațator în engleză, italiană, spaniolă etc. ) cu o prefață semnată de Zorin Diaconescu, ce mi-a adus aminte de zicerea lui Friedrich-Wilhem Nietzsche:”Farmecul face parte din mărinimia celor cu gândirea înălțată“. Volumul fiind presărat cu fotografii realizate de membrii delegației care l-au însoțit pe autor, beneficiind de grafica cunoscutului pictor și grafician Lucian Dobârtă.
Structurată în cinci capitole ce conțin tot atâtea reportaje și impresii despre vizita la Vaticanul așezat pe una din colinele Romei, având o suprafață de doar 0,44 km,. autorul face o incursiune în istoria acestui mic stat din cadrul Italiei, care a luat naștere prin tratatul de la Lateran din 7 iunie 1929, încheiat între cardinalul Pietro Gasparii ca reprezentant al Sfântului Scaun și Benito Mussolinii, ca reprezentant al statului Italian.Cu pioșenie vorbește despre întâlnirea cu Sanctitatea Sa Papa în Piața San Pietro. Poetul Dorel Cosma beneficiind de binecuvântarea Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, care s-a născut. 17 decembrie 1936 în , Buenos Aires este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Un alt reportaj cu încărcătură culturală, este “Acasă la Dante “, vizită pe care o face după prospectarea Romei cu impresionantele monumente, astfel ajuns în fosta capitală a Italiei, Ravenna construită de împăratul Honorius, autorul vorbește plastic și sugestiv despre colecțiile unice de mozaicuri și monumente ce au marcat începuturile creștinismului, inclusiv despre clădirile ce sunt cuprinse în patrimonial UNESCO. În acest oraș încărcat de istorie, turistul este surprins de mulțimea de bicicliști, de originalitatea Muzeului Dante,( scriitorul care s-a născut la Florența și alungat din orașul natal, dar finalizând “Divina Comedie “ în Ravenna) și de Mormântul acestuia.
Citind acest reportaj, pot spune, că mă bucur de orice pagină din carte acum, pentru că presimt frumusețe începutul, dar poate că așa arată adevărata iubire de adevăr și cunoaștere.
Poetul Dante a murit în septembrie 1321 la Ravena, iar urna în care se află oasele acestuia se găsește pe peretele din spate unde este scris un epitaf în limba latină.
Aici, s-a desfășurat sub egida Uniunii Mondiale de folclor I.G.F. manifestarea acordării premiilor Gold Star (un fel de Oscar) în folclor, pentru anul 2016.Printre premiați s-a aflat și formația mixtă de dansuri și cântece populare din Bistrița.
Reportajul “Spre insula concediilor permanente Gran Canaria “ este un evantai de informații despre cele șapte insule din arhipelagul spaniol, care se întinde pe o suprafață de 1532 km2,, unde grupul de români vizitează capitala acestui policrom ținut, Las Palmas. Aici autorul descoperă “o combinație între Europa, Africa și America.“ Fiind cel mai populat oraș din zonă, având peste 500.000 de locuitori. Descrierile florei, a peisajului, dar mai ales al vapoarelor ce vin și pleacă din porturi, străbătând albastrul oceanului Atlantic, dau senzația cititorului că participă în mod activ la viața colonială adusă în contemporaneitate, unde valoarea omului, cum spunea Voltaire, se măsoară după greutățile biruite de el, la care adaug, dar și înfrângerile care înalță personalitățile.
“Duminică în Manhattan “ este un reportaj amplu despre o Americă măreață pe pământul căreia trăiesc și români care s-au adaptat vieții de acolo.Așteptat de prof.univ.dr.părintele Theodor Damian, de ospitalitatea căruia delegația română s-a bucurat pe întreaga perioadă, autorul cărții, alături de scriitorii bistrițeni Elena M.Cîmpan și Menuț Maximinian, sunt impresionați de fantastical New York și de marile cartiere ale metropolei:Broaklyn, Bronx, Manhattan, Staten Island unite între ele de către renumitele poduri. Conduși de românul Cătălin prin luxurianta noapte a metropolei, la Columbus Day, după ce au admirat cunscuta statuie a lui Cristofor Columb.
Viața din metrou cu cele 468 de stații și cei 1355 km este uimitoare cu el ajung la portul de unde iau un vapor spre Statuia Libertății construită din cupru, simbolul American, care are o înălțime de 93 m, dăruită fiind de Franța cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței.
Malaezia, mai josul hărții fiind Australia, este o altă zonă de pe planeta noastră unde scriitorii Dorel Cosma și Menuț Maximinian se întâlnesc cu scriitori din Turcia, Mongolia, India, China, Columbia,, Argentina, Indonezia, la un festival de cultură, unde drapelul României flutură alături de zecile de drapele ale țărilor participante.Acest fapt impresionează pe delegația română. “Aveam să vedem însă chiar a doua zi că nu la fel gândește Ambasada României din acest capăt de lume. “ Această frază îmi confirmă faptul că ambasadele noastre răspândite pe meridianele lumii nu-și fac datoria față de românii sosiți în zonele lor de competență. De la zeci de români care au călătorit prin diferite țări am aflat că reprezentanții țării, plătiți din banii contribuabililor români, nu-și fac datoria față de turiștii noștrii, atunci când sunt solicitați.Circulă pe internet o epigramă de Dumitru Râpanu, care spune adevărul despre reprezentanții noștrii din Consulate și Ambasade:
Consulii nu sunt sadea,
Sunt loiali şi au un spate
Şi-s numiţi în Consulate
Mulţi fideli... şi o fidea!
Această delegație de artiști din Bistrița a făcut cunoscută cultura română peste hotare, mult mai mult decât instituțiile specializate( I.C.R, ambasade și consulate ), plătite cu sume enorme din banii contribuabililor.
După două zile poposite în capitala Malaieziei, Kuala Lampur, unde au descoperit o lume pestriță, palmieri, locuințe lacustre, magazine superbe, zgârâie-nori, câini vagabonzi, cerșetori, mașini scumpe, dar și biciclete, o lume în plină dezvoltare, delegația a luat drumul întoarcerii spre casă, cu speranța că altă dată vor vizita alte zone ale acestui sat mai mare, numit Globul Pământesc.
Cartea lui Dorel Cosma este o sărbătoare, și așa cum spunea Democrit: “O viață fără sărbători este un drum lung fără hanuri. “

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5