Dumitru Cuc, dincolo de aurul secundei

Antrenorul emerit de lupte greco-romane, Dumitru Cuc, aduce în faţa cititorilor, prin intermediul cărţii „Dincolo de aurul secundei”, apărută la Editura Nico, o viaţă exemplară dedicată sportului de performanţă. Cartea este un adevărat îndrumar pentru sportivii de astăzi, oferit de un om ajuns pe culmile gloriei, pornind din mijlocul ţăranilor din Calea Mare, judeţul Bihor. Dumitru Cuc este născut într-o familie curată, cu dorinţa de a-l sluji pe Dumnezeu, cel care i-a rămas ocrotitor peste timp. A fost păstor de gâşte la nici 5 ani, apoi păstor de miei şi vite, alergând cu ulcioarele după apa de la Fântâna Rece, un izvor care nu seacă şi nu îngheaţă niciodată, cel care i-a dat, probabil, tăria de a răzbate cu succes în viaţă.

Al doilea Război Mondial l-a găsit pe eroul nostru la sute de kilometri de casă, fiind momentul în care a dat primul examen din viaţă în meseria de OM. Colaborează ani buni cu echipa de lupte greco-romane din Reşiţa, apoi cu clubul polisportiv Dinamo din Bucureşti, în anul 1952 primind titlul de maestru al sportului, iar în 1973 brevetul de antrenor emerit. De-a lungul carierei a câştigat cam tot ce se putea câştiga ca titluri şi medalii în campionatele europene, mondiale şi olimpiade.

Pentru merite deosebite primeşte titluri şi medalii de la forurile superioare în conducerea sportului românesc, dar şi de la preşedinţia României. Este propus şi trecut în rândul cadrelor militare de la Ministerul de Interne, având gradul de colonel. În anul 1986, Dumitru Cuc este trimis în rezervă, forţat de vechea conducere a ţării. A fost clipa în care trebuia să aleagă resemnarea şi renunţarea la sportul luptelor sau continuitatea vocaţiei pe cont propriu. A ales versiunea a doua, antrenând la un club din Istambul. Deşi a fost mereu om de casă, în cantonamente sau în focul competiţiilor, a avut alături de el un om deosebit, pe scriitoarea Melania Cuc, care i-a înţeles profesia. Cel care a scris pagini de aur în sportul luptelor româneşti a renunţat la Capitală, preferând să trăiască iarna la Bistriţa şi vara în micuţul sătuc Archiud.

Citind cartea, vom afla că uneori preţul unei medalii este viaţa însăşi şi reversul unei medalii de campion, munca. Totul poate deveni glorie sau secundă nefastă, căderea în gol. Dincolo de aurul unei medalii este viaţa unui om. Având o evidenţă ţinută cu stricteţe, Dumitru Cuc reuşeşte, prin intermediul volumului, să ofere generaţiilor următoare, la fel ca în volumul „Lupte de la A la Z”, un document care este o pagină de istorie personală cu conexiuni spre oamenii care s-au dăruit, au trăit pentru sportul luptelor, dar şi un ghid al unui om împlinit.

Comentarii

26/12/13 03:12
Pesclevei Liviu Doru

Respect , pentru un om deosebit !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5