Dumitru Harpa – „Proverbe româneşti în versuri”, Ed. Karuna, 2015

Dumitru Harpa a fost un cetăţean onorabil al Bistriţei. Dar, pe lângă meseria sa în domeniul veterinar, dânsul a lăsat un manuscris „Proverbe româneşti în versuri – De la popor adunate şi iar la popor date”, scrise între anii 1956-1961. Ele au fost transcrise de nepotul acestuia, ing. Viorel Harpa şi publicate prin strădania acestuia la Editura Karuna, în 2015.
Dumitru Harpa a fost tehnician veterinar în cadrul unităţii militare de vânători de munte al armatei regale, staţională la Hunedoara, de unde s-a şi pensionat cu gradul de plutonier adjutant în 1945. El s-a născut în 1898 în satul Ardan, comuna Şieu, în familia unor ţărani mocani, crescători de oi.
Cartea se deschide cu o scurtă biografie romanţată a lui Dumitru Harpa, scrisă de ing. Viorel Harpa, dar şi un cuvânt al autorului „Culegerea de faţă am făcut-o cu gândul să arăt că poporul nostru are vorbe înţelepte în ceea ce priveşte casa, averea şi viaţa, încât se pot ridica unele proverbe la înălţimea unor principii de economie naţională. Proverbul îşi manifestă adevărul pe faţă, nimeni nu ştie de unde vine proverbul, din palat sau din colibă”!
Spicuim din această carte pusă în slujba înţelepciunii poporale şi democratice, din capitolul: „Leneşii şi lenevia”: „Lenea puturoşilor e începutul răutăţilor”, „Unii sapă şi plivesc/ alţii beau şi chiuiesc”, „La o treabă când se scoală/ Parcă are ouă în poale”, „Vara întins la umbră doarme/ Iarna moare de foame”, „Le e lene să vorbească/ Dar încă să şi muncească”, „Cine în lene se trezeşte/ Dumnezeu îl părăseşte”, „Lenea e începutul răutăţilor şi sărăcia oamenilor”, „Lenea îl face pe bogat a i se urî şi pe sărac anevoie a se târî” etc.
Cartea, de 85 de pagini, mai cuprinde proverbe româneşti în versuri despre „Înţelepţii, proştii şi nebunii”, „Năravuri şi nărăviri”, „Povestea vorbei”, „Credinţă şi credincioşi”, „Casa, gospodăria şi muncă” şi „Căsătoria şi căsnicia”. Cartea a apărut cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi a lui Lucian Coman, un nepot al autorului.
O carte inedită, necesară pentru educaţia morală a poporului prin vorbe din popor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5