DUMITRU NISTOR – un marinar năsăudean în Primul Război Mondial, prizonier in Japonia

În organizarea Complexului Muzeal Bistrița și Muzeul Grăniceresc Năsăud, director Lucian Vaida, în ziua de 17 mai 2017, s-a realizat un eveniment cu conotație istorico-literară: VERNISAJ – DUMITRU NISTOR – un marinar năsăudean în Primul Război Mondial.
- Născut la 10 octombrie 1893, decedat în 21 iulie 1971.
- Recrutat în marina austro-ungară în anul 1912, întors la Năsăud la finele anului 1919, după 7 ani.
Vernisajul a fost marcat de o Expoziție de fotografii ce a împodobit sala mare a muzeului: fotografii de familie (părinți, frați, copii etc.) completată cu fotografii personale din perioada prizonieratului și după, apoi, ilustrate și cărți poștale trimise familiei pe parcursul anilor, păstrate (colecționate) și puse la dispoziția Muzeului de către fam. Toader și Doina Acu din Rebrișoara.
Sunt expuse și o serie de obiecte și manuscrise (caiete) predate de Dumitru Nistor muzeului, cu inventar, cât a fost în viață în anul 1967, cu ocazia dezvelirii bustului lui Vasile Nașcu, două din poezii au fost dedicate acestui eveniment.
S-a lansat apoi volumul: DUMITRU NISTOR „DIUARUL MEU” – jurnal de marinar din Primul Război Mondial, editat în 2016, la Editura Ecou Transilvan Cluj-Napoca, ediție îngrijită de prof. univ. Mircea Popa, președintele Despărțământului Astra Cluj.
Directorul muzeului, dr. Lucian Vaida, muzeograful Dan Prahase și prof. univ. Mircea Popa, foarte bine documentați, cu multă competență, pe placul auditorilor, au prezentat secvențe din viața și personalitatea lui Dumitru Nistor și mai cu seamă cea din perioada prizonieratului, remarcându-i și înclinațiile culturale, literar-poetice și arte plastice. Expoziția și cartea lansată vin să confirme aspectele prezentate de cei trei istorici.
D-na prof. Carmen Rontea – documentarist în cadrul Muzeului a recitat versuri din cele două poezii donate muzeului de Dumitru Nistor: una dedicată lui Vasile Nașcu și una dedicată Muzeului Grăniceresc.
Despre Dumitru Nistor și perioada prizonieratului sunt multe mărturii lăsate prin manuscrise (caiete, etc.), păstrate în bibliotecile din Cluj-Napoca, în Biblioteca documentară a Academiei Române din Năsăud, etc. despre care au scris mari istorici și cercetători în diferite publicații, reviste, cărți, jurnale, printre care și scriitorul Teodor Tanco.
Pe marginea celor prezentate au susținut alocuțiuni prof. Lucian Bichigean, prof. Ioan Seni și col.(r) Ioan Boțan, care cu mare drag au vorbit despre familia lui Dumitru Nistor: părinții – țărani gospodari, oameni înstăriți cu preocupări în agricultură, stupărit, etc. și despre fiul lor Dumitru Nistor, țăran dornic încă din copilărie să călătorească și să vadă lumea (țări străine), înrolat apoi în marina austro-ungară și ajuns prizonier în îndepărtata Japonie.
Numărul mare de participanți la eveniment: astriști, profesori, elevi și localnici interesați să cunoască detalii despre Dumitru Nistor au apreciat și felicitat organizatorii. Evenimentul a fost o reușită !
Floarea Pleș

Poze: Sursa facebook.

Comentarii

20/05/17 23:56
Un cititor

Nu am stiut ca un eveniment se realizează:
"s-a realizat un eveniment cu conotație istorico-literară"
Mare-i grădina ... autorilor...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5