După 103 ani, Andrei Coşofreţ din Bistriţa Bârgăului, a trecut la cele veşnice

Andrei Coşofreţ s-a născut la Bistriţa Bârgăului în 8 noiembrie 1909 (după cartea de identitate, dar dânsul susţine, morţiş, că s-a născut pe 9), dintr-o străveche familie de grăniceri. Rămas orfan din fragedă copilărie, tatăl său, Constantin Coşofreţ pierzându-şi viaţa în Italia, iar unchiul său, Ion murind în luptele de la Cotul Donului, copilul Andrei a fost crescut de mama Palagica Coşofreţ, născută Laba şi a avut ca învăţătoare pe Domnişoara Leontina Beşa, bine cunoscută şi apreciată de însuşi poetul George Coşbuc. În aceeaşi clasă primară, a avut, printre alţi colegi, pe Albu Crăciun de la Brazii Buni, care a împlinit şi el 100 de ani şi pe colonelul Simion Popandron, care a închis ochii în anul trecut, la vârsta de 101 de ani.
O viaţă de peste un secol, nu a fost deloc uşoară, nici pentru fiii comunei Bistriţa Bârgăului, menţionaţi, care au reuşit să o trăiască prin vrednice realizări, ce le-au făcut cinste. Andrei Coşofreţ a avut în spate o viaţă de un secol, pe care a reuşit să o învingă, deşi nu cu puţine sacrificii.
Andrei Coşofreţ a activat în cadrul Primăriei şi Sfatului Popular din comună, apoi mai multe zeci de ani în industria lemnului, la Colibiţa. Casa lui Andrei Coşofreţ, din Bistriţa Bârgăului, este una dintre cele mai frumoase, dintre puţinele case vechi ce se mai păstrează, cu poartă de lemn, ca un adevărat muzeu, gospodărită de familia unicului fiu, Vasile şi a nepoţilor, între care profesorul şi poetul Vasile Coşofreţ.
După 103 ani, împliniţi acum aproape 3 luni, în 8 noiembrie 2012, Andrei Coşofreţ, care se ruga lui Dunezeu să-l mute din această lume în care viaţa lui nu îşi mai are rostul, a închis pentru totdeauna ochii, trecând în dimineaţa zilei de 28 ianuarie la cele veşnice, fiind condus pe ultimul drum ieri 30 ianuarie 2013.
Dumnezeu să-l aibă în pază!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5