După România Literară, Menuţ Maximinian prezentat de Horia Gârbea în Luceafărul de dimineaţă

După ce săptămâna trecută publicase, pentru a doua oară, un grupaj de versuri în revista „România Literară”, poetul Menuţ Maximinian este prezent într-o altă publicaţie fanion. Publicaţie a Uniunii Scriitorilor din România, „Luceafărul de dimineaţă” este , alături de „România Literară”, una dintre cele mai cunoscute reviste de profil din România. Editată cu sprijinul Ministerului Culturii, publicaţia propune, în numărul 6/2017, întâlnirea cu nume precum Alex Ştefănescu, Dan Cristea, Ioan Holban.
La rubrica „TAG –urile lui Horia Gârbea”, ne întâlnim cu literatura bistriţeană. Iată ce spune, printre altele, renumitul critic despre Menuț Maximinian şi volumul Muchia Malului, ediţia a II-a, 2017, apărut la TipoMoldova: Poetul și animatorul cultural impetuos de la Bistrița oscilează între spațiul rural cântat de Coșbuc și Goga și (post)modernitatea citadină… poetului îi place să îți provoace emoții prin construirea cu voluptate a unor scenarii grandioase sau terifiante. Sfinții și „oile raiului” se amestecă uneori cu ”esență de morți”. Peisajele mărețe sunt evocate cu fiori și accente grave. Poetul e un ludic ce-și neagă natura. Așa se poartă un gentleman... Încă tânărul poet are multe accente care-l fac simpatic și, când se lasă în voia propriei naturi, reușește strofe puternice. Iată iubirea înr-o sinestezie concentrată: Un trandafir pe țambal/ Miros de cafea/ Și sânge preschimbat. Se poate miza pe devenirea și amplificarea poeziei lui Menuț
Maximinian”. Renumitul critic scrie şi de Târgul de Carte Coşbook al cărui invitat a fost anul acesta: „ Merite speciale revin Bibliotecii Județene G. Coșbuc și directorului său, părintele și poetul Ioan Pintea, care au
organizat excelenta manifestare, cu caracter de unicat… Ținuta manifestărilor și calda convivialitate din jurul lor au impresionat”.
Prezenţa în această revistă este un punct în plus câştigat de Menuţ Maximinian, care urcă pe scara vizibilităţii! Tot în această perioadă alţi doi critici importanţi semnează cronici despre poezia bistriţeanului Ioan Holban în Convorbiri Literare şi Andrei Moldovan în Steaua. De asemenea, a fost printre invitaţii din judeţ care au fost prezenţi alături de conducerea USR ( Nicolae Manolescu şi Gabriel Chiful) la evenimentele Turnirului de poezie de la Colobiţa. După ce anul trecut a fost în New York şi Malaezia, în iulie Menuţ Maximinian va fi prezent peste Ocean( lângă cascada Niagara), în Canada, la un amplu eveniment literar. Felicitări !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5