Cronica plastică

Ecleraj – pictura concretă a lui Cristian Diţoiu la Galeriile UAP

Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Bistriţa, a organizat o manifestare plastică de excepţie – Expoziţia de pictură concretă – Ecleraj – sub semnătura penelului profesionist a pictorului Cristian Diţoiu, marţi, 22 martie, la Galeriile UAP „Arcade 24”. Curatorul expoziţiei a fost, ca de obicei, criticul de artă Oliv Mircea. Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator până la data de 19 aprilie a.c. De la Galerii poate fi achiziţionat şi un Album Cristian Diţoiu.
Parteneri ai evenimentului cultural şi plastic sunt Consiliul Local Bistriţa, Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal Bistriţa – Palatul Culturii, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură BN.
Evenimentul plastic a fost deschis de pictorul Marcel Lupşe, urmat de profesorul şi pictorul român contemporan Horia Paştina, ce i-a fost mentor pictorului Cristian Diţoiu. Horia Paştina a lansat conceptul de pictură concretă care se poate da acestei expoziţii, pe linia unor iluştri pictori: Mondrian, Kandinsky ori Paul Gherasim, de la noi remarcând geometrizarea şi arhitecturizarea pânzelor picturale ale artistului vernisat.
Criticul de artă Oliv Mircea a remarcat şi el matematizarea plastică a pictorului Cristina Diţoiu, acesta folosind forme geometrice esenţiale – pătratul – raportul 1 la 1, pornind de la filozofia lui Platon.
Pictorul Cristian Diţoiu a mulţumit bistriţenilor pentru bucuria de a expune în Galeriile Plastice din Bistriţa, după expoziţia de la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, afirmând că el este un pictor, dar şi un arhitect al formelor, folosind pătratul, cubul, secţiunea de aur, şirul numerelor sacre a lui Filonacci, spunând că încearcă, prin culorile spectrului solar să prindă lumina celestă, divină din aerul respirat de oameni pe pânzele timpului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5