Ediţie jubileu a Regelui Brazilor

În organizarea Consiliului Local şi al Primăriei Prundu Bârgăului, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în ziua de Sfânta Maria, a avut loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”. Manifestarea a debutat prin parada portului popular, la care au participat formaţiile din România, Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria. Deschiderea festivalului a avut loc pe scena în aer liber, amplasată în faţa Căminului Cultural, în Parcul cu Castani, şi a fost făcută de către Fanfara Harmonie a Forumului German Bistriţa, iar discursurile oficiale au fost rostite de către directorul festivalului, Leon Raţiu şi de către primarul Ilie Avram. A urmat lansarea volumului „Un brad intrat în legendă – Regele Brazilor în literatură şi folclor”, scris de Niculae Vrăsmaş, care adună date importante despre acest important festival, care a apărut pentru prima dată în viaţa bârgăuanilor în anul 1968 şi avea loc în aer liber, la Molidul Candelabru, monument al naturii. Au vorbit despre carte prof. dr. Vasile V. Filip, scriitorul Ion Moise şi jurnalistul Menuţ Maximinian, toţi subliniind importanţa acestei monografii care adună imagini grăitoare despre cel mai important festival de pe Valea Bârgăului, la care, de-a lungul timpului, au participat formaţii din peste 24 ţări. Dintre artiştii care au fost premiaţi aici şi care au avut ulterior o activitate fructuoasă amintim pe Valeria Peter Predescu şi Ioana Hangan. De altfel, bârgăuanca Ioana Hangan a şi susţinut un recital în cadrul Galei festivalului. Juriul de specialitate, format din Ion Simionca – maestru coregraf la Centrul Judeţean pentru Cultură, preşedinte, prof. dr. Vasile V. Filip, scriitorul Niculae Vrăsmaş şi jurnalistul Menuţ Maximinian, a avut misiunea de a juriza formaţiile prezente din cele patru ţări.

Având ca reper repertoriul autentic, ţinuta scenică, costumele arhaice, s-a hotărât ca anul acesta, la a X-a ediţie, trofeul să rămână la ansamblul „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului, grup coordonat de directorul Căminului Cultural, Ioana Suciu. Locul I a fost obţinut de ansamblul „Mărţişor” din Chişinău, Republica Moldova. La egalitate, pe locul II au fost ansamblurile „Kolomeika” din Ucraina şi „Veseliace” din Bulgaria. De altfel, delegaţia bulgară a fost însoţită de primarul localităţii Shumen. Locul III a mers la ansamblul de copii din Câmpulung Moldovenesc.

Dintre oficialităţile prezente la Bârgău amintim pe viceprimarul Bistriţei, George Avram, şi pe preşedintele romilor, Emil Neia Lăcătuş.

A fost o ediţie a cărei gală s-a încheiat cu focuri de artificii, bârgăuanii bucurându-se de jubileul Regelui Brazilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5