Ediţie jubiliară a Festivalului La poale de Ţibleş. Trofeul festivalului a ajuns în Muntenia

În urmă cu 12 ani pornea un proiect unic în rândul evenimentelor ce se derulează în judeţul nostru, Festivalul-concurs al rapsozilor populari „La poale de Ţibleş” ce şi-a propus descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a obiceiurilor şi a costumului adevărat prin intermediul oamenilor din vatra satului care nu prea sunt obişnuiţi cu lumina scenei.
Evenimentul a ajuns, de Rusalii, la ediţia a X-a, pe scena Căminului Cultural din Târlişua fiind prezenţi rapsozi nu doar din judeţul nostru ci şi din Mureş, Maramureş, Cluj şi chiar din Muntenia.
Deschiderea oficială a fost făcută de către primarul Vlăduţ Purja, care a spus că promovarea valorilor tradiţionale trebuie să constituie şi de acum încolo un punct important pentru toate administraţiile, anunţând în acelaşi timp că următoarea ediţie va fi într-un cămin cultural modernizat. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat: „Acest festival a adunat și în acest an rapsozi cu vârstă cuprinsă între 30 -80 ani, pentru a arată că tradițiile și obiceiurile noastre unice dăinuie în continuare. Felicitări domului primar, Vlăduț Purja și echipei din consiliul local pentru implicarea în păstrarea tradițiilor din străbuni și mult succes tuturor concurenților!Trebuie să facem ca acest festival să capete o amploare mai mare şi să fie derulat în cadrul Zilelor comunei. Mă bucur să văd în mijlocul dumneavoastră pe Lenuţa Purja, un brand al judeţului Bistriţa-Năsăud. Vă aduc, în acelaşi timp, o veste bună. Sperăm ca până în toamnă lucrările la drumul judeţean 171 să fie finalizate, investiţia fiind din fonduri proprii şi însumând peste 2,5 milioane de euro. În acelaşi timp, vom merge în modernizare şi cu cei 10 km de drum spre Maramureş. Am vorbit cu colegul de aici, care are şi el 4 km, astfel încât să avem o legătură modernă către Târgu Lăpuş”.
Juriul, din care au făcut parte dirijorul Anghel Urs, Cornelia Ardelean, Lenuţa Purja, Menuţ Maximinian, Floarea Pop şi Anca Aron Vârtic, a hotărât ca Marele Premiu al ediţie a X-a să mergă în Piteşti, la Mariana Cristina Popa. La solişti vocali 30-50 ani – Monda Dâncu Maria din Runcu Salvei a obţinut – premiul II, Alexandru Rus, Şieu Măgheruş – premiul III; Menţiune: Rusu Ioana, din jud. Cluj. La categoria 50-80 ani, solişti vocali: Premiul I – Iacob Morari, din Ceanu Mare, jud. Cluj; premiul II – Leontina Hădărean, din aceeaşi localitate; premiul II – Traian Bălcău din Ceanu Mare, premiul III – Nazaria Gavrilaş, din Bistriţa. La secţiunea instrumentişti, premiul I – Alexandru Varga, din Mureş, premiul II – Emil Arman, din Maieru, premiul III – Aurel Cociş din Suciu de Jos, Maramureş. La secţiunea oratori, premiul I – Grigore Guzu, din Poiana Ilvei. De asemenea, au fost acordate premii speciale.
În recital, anul acesta, au fost Teodora Purja, Eugenia Horoba, Cornelia Ardelean, elevi de la Liceul de Muzică coordonaţi de prof. Cristina Bălan şi Ansamblul „Cununa Someşeană” din Maieru. Invitat de onoare a fost cunoscutul artist Ion Drăgan, ce a adus frumuseţea cântecului gorjean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5