Ziua Intenaţională de Conştientizare a Autismului, marcată la Bistriţa

Educaţia nu este un favor pentru copilul cu autism, ci un drept

De la această premisă a pornit dezbaterea publică „Dreptul la educaţie al copilului cu autism”, organizată de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, prin Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Frenţ, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, reprezentanţi ai instituţiilor şcolare din judeţ, ai DGASPC au scos în evidenţă, pe de o parte, perseverenţa şi dăruirea Anei Dragu în lupta cu “sistemul”, dar şi necesitatea de a face, încet-încet, progrese în integrarea acestor copii în grădiniţă, în şcoală, în societate.
Pe lângă modelele de succes în care copii cu autism au fost integraţi în şcolile de masă, există şi situaţii în care un copil, ajuns la vârsta de 10 ani, nu a frecventat nicio zi grădiniţa sau şcoala. Nu a fost primit de cadrele didactice. Cazul s-a petrecut pe raza comunei Nimigea.
Mai mult, la nivelul judeţului nostru, există circa 400 de copii cu nevoi speciale care nu sunt încadraţi în vreo formă de învăţământ, din varii motive, sublinia, în cadrul dezbaterii, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, menţionând că eforturile şcolii trebuie corelate cu cele ale autorităţilor locale.
Întâlnirea găzduită de Consiliul Judeţean a constituit şi un prilej pentru lansarea numărului 2 al publicaţiei „2 Elefanţi – o revistă despre autism”.

***
Bistriţa a devenit Oraşul albastru

Manifestările care să aducă în atenţia autorităţilor dar şi a societăţii problematica autismului au continuat în perimetrul Bisericii Evanghelice.
Voluntarii Asociaţiei Autism Europa, alături de beneficiarii Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” şi copii din grădiniţele şi şcolile partenere au împodobit zona şi turnul Bisericii Evanghelice cu baloane albastre şi decoruri de aceeaşi culoare. De asemenea, au fost distribuite materiale informative despre tulburările de spectru autist.
Pe scenă au urcat Trupa de teatru Corint, Trupa de dans din cadrul „Scenica”, Corul Alegretto al elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, trupa de majorete „Cheers” de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu. De asemenea, bistriţenii au putut cumpăra bijuterii hand-made, brioşe, toate pe fond albastru. Pe tot parcursul zilei vizitarea turnului Bisericii Evanghelice a fost gratuită pentru copiii cu tulburări de spectru autist ca şi pentru familiile şi însoţitorii acestora.
Seara, sub sloganul „Light It Up Blue! – „Conştientizează Autismul în România şi în lume”, centrul istoric şi turnul Bisericii Evanghelice au fost luminate în albastru.
***

În 2 aprilie, peste tot în lume se marchează Ziua Internaţioală de Conştientizare a Autismului. În România, 7.200 de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta în mod oficial. În realitate, însă, numărul celor care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) ajunge la 30.000.
Pe plan local, evenimentele au fost organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5