Elena Mitru, de la New York în Bistriţa, cu literatura şi creaţiile vestimentare

Palatul Culturii Bistriţa, Societatea Scriitorilor „Conexiuni”, revista „Lumină lină” din New York au organizat, la Galeriile „Casa cu Lei”, un eveniment deosebit, având în centru prezenţa scriitoarei şi designerului vestimentar Elena Mitru din New York.
Scriitoarea a ajuns la Bistriţa la invitaţia managerului Palatului Culturii, Dorel Cosma, care a fost prezent în New York în luna octombrie a anului trecut cu literatura, împreună cu Elena M. Cîmpan şi Menuţ Maximinian, şi în luna aprilie a acestui an cu Ansamblul „Cununa de pe Someş”.
Impreisonată de ceea ce a văzut din cultura bistriţeană prezentat în metropola americană, Elena Mitru şi-a dorit să vină să-i cunoască pe bistriţeni acasă, lucru ce s-a întâmplat zilele acestea.
Evenimentul de la „Casa cu Lei” a avut în centru prezentarea cărţilor „Tiribomba” şi „Vest Art”, în prezenţa autoarei Elena Mitru, dar şi a editorului Raluca Tudor, de la Rawex Coms.
Despre cele două cărţi au vorbit Elena M. Cîmpan şi Menuţ Maximinian, surprinzând modul în care Elena Mitru reuşeşte să pătrundă pe piaţa literară, atât din America, cât şi din ţară, exemplificând prin texte din carte, modul în care îşi construieşte atât prozele, cât şi poezia.
„Prozele Elenei Mitru ne poartă prin lumi diferite, din Capitala României în satele noastre, iar mai apoi peste Ocean, în metropola New York, care singură are 20 de milioane de locuitori, la fel ca ţara noastră. Cărţile Elenei Mitru, lansate atât în ţară, cât şi în SUA, atât în ediţii în limba română, cât şi în engleză, poartă în ele gândurile unei scriitoare ce şi-a împlinit destinul în lumea nouă, însă pentru care visul american este întotdeauna completat prin scris cu aducerile aminte din ţara natală. Expoziţia de design vestimentar a adus în faţa publicului bistriţean rochii, căciuliţe, botoşei. Inedit în modul de expunere a fost faptul că fiecare creaţie, croşetată sau tricotată, a fost însoţită de versuri ale poetului George Coşbuc” a spus Menuţ Maximinian, cel care a însoţit-o pe scriitoare în toate aceste zile în întâlnirile din Bistriţa.
În acest context, editorul Raluca Tudor a vorbit despre cărţile la care a colaborat împreună cu Elena Mitru, aducând la Bistriţa şi noul număr al revistei pe care o editează – „Bucureştiul literar şi artistic”.
Scriitoarea a fost foarte încântată de ceea ce a văzut la Bistriţa, declarând că activităţile culturale de aici pot sta fără nicio problemă alături de cele din New York şi că a întâlnit pe stradă oameni frumoşi, care ştiu să zâmbească şi care au omenia specifică ardelenilor. „Voi duce în America toate lucrurile frumoase care mi s-au întâmplat la Bistriţa, le voi aşeza în cărţi şi, poate aşa, vor afla şi americanii mai multe despre ţinuturile minunate ale Transilvaniei. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce ne-aţi oferit în aceste zile şi vă duc cu mine pe toţi în sufletul meu, aşteptându-vă cu mare drag peste Ocean”, a declarat Elena Mitru. Mulţumiri speciale i-au fost adresate directorului Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma.
Sesiunea de autografe a încheiat o seară literară care se înscrie în rândul evenimentelor de marcă organizate de „Conexiuni”.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]