Elevi de la Şcoala Gimnazială Artemiu Publi Alexi, din nou...la Valea Ierii

Așa cum au promis anul trecut, elevi ai Școlii Gimnaziale "Artemiu Publiu Alexi″ din Sângeorz- Băi s-au reîntors la Valea Ierii, în Baza de Pregătire pentru Prim Ajutor și Intervenție în Situații de Urgență a Crucii Roșii Române, filiala Cluj. Emoțiile revederii cu cei dragi de-acolo au fost mult mai puternice ca la ,,prima întâlnire″. Până și Lola, cățelușa, a fost nerăbdătoare să-i întâmpine pe cei 84 de copii dornici de aventură.

Însoțiți de învățătorii  Anuța Pop, Mărioara Avram, Ana Maria Ureche, Maria Ureche și  Ionel Oarcăs școlarii au "luat cu asalt" Baza de Pregătire, cel mai important proiect național al Crucii Roșii Române din ultimii 90 de ani, început în iunie 2014 și inaugurat oficial în septembrie 2017. Scopul acestei excursii tematice ,,Învață primul ajutor!" a fost creșterea gradului de implicare a copiilor în acțiuni la nivelul comunității locale, considerând voluntariatul drept o resursă viabilă pentru soluționarea unor probleme cu care se confruntă lumea contemporană.

Aflat într-un spațiu mirific, străjuit de Muntele Mare și Muntele Rece, complexul  poate găzdui în jur de 100 de persoane. Baza mai are, pe lângă locuri de cazare, și o sală de mese, bucătărie, săli de curs, zone de relaxare, dar și zone de pregătire, amenajate în natură. Prima zi a fost una de acomodare cu muntele, cu baza, cu împrejurimile. Preluați de mai mulți voluntari, coordonați de Simona Bratu, directoarea bazei, cei mici au participat la  workshop-ul cu tema "Învață primul ajutor! Salvezi, dacă știi să acționezi!" activitate în care copiii și-au reamintit  cum să acorde primul  ajutor, cum să intervină în situații de urgență (dezastre naturale) sau  în situații limită (accident rutier, înec, incendiu, căutare de persoane dispărute), cunoștințe însușite anul trecut, acolo. Ziua s-a încheiat cu activități distractive, artistice și sportive .

A doua zi a început ...în forță. Treziți de sunetul sirenei, echipați corespunzător, micii voluntari s-au întâlnit în curtea bazei, la înviorarea de dimineață. După ce au servit cu poftă  micul dejun au aflat și programul zilei, care a fost unul destul de încărcat . Însoțiți de câțiva  tineri voluntari  au urcat pe dealurile din apropiere, unde au aplicat cunoștințele însușite în atelierele teoretice, au învățat cum să se orienteze în spațiu și au luat câteva lecții de supraviețuire în situații limită. A doua parte a zilei a fost deosebit de antrenantă: dacă unii au ales să participe la diverse jocuri distractive sau la întreceri sportive, alții, mai curajoși, însoțiți de câțiva salvamontiști s-au dat cu  tiroliana sau au luat lecții de cățărare. Nu poate fi uitată activitatea în care  mulți copii au fost machiați profesionist, imitând diverse răni și leziuni la nivelul diferitelor părți ale corpului. Sigur că nu au trecut neobservați și li s-a acordat...primul ajutor. În toate cazurile copiii au intervenit cu mare responsabilitate, dăruire și seriozitate, fiind răsplătiți cu aplauze și cuvinte de laudă, care să-i motiveze să se implice în activități de voluntariat, indiferent de situație. Ziua s-a încheiat cu un frumos foc de tabără, în jurul căruia s-a dansat, s-a cântat, s-au legat prietenii și s-au depănat amintiri.

După două zile dominate de frumusețe, de mișcare, de bucurie , de emoție și încântare drumeții și-au luat "rămas bun″ de la tot personalul bazei, cu aceeași promisiune de a reveni în acel loc încărcat de căldură, de frumos, de liniște și relaxare...

Înv. Anuţa Pop, Şcoala Gimnazială  ,,A.P.Alexi’’ Sângeorz-Băi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]