Elevi și profesori de la Școala Profesională Târlișua, în mobilitate în Polonia, printr-un proiect Erasmus +

În ultima săptămână a lunii septembrie, am participat, împreună cu echipa de proiect Erasmus+ a Școlii Profesionale Târlișua, la mobilitatea a treia din cadrul parteneriatului strategic AGAINST BULLYNG FOR A BETTER INCLUSION IN SCHOOLS, care a avut loc în Polonia - Stary Sacz.

Coordonez proiectul Erasmus+ din 2019 și, recunosc, la început am fost temătoare și stângace, însă, pe măsură ce - împreună cu elevii - purcedem în această călătorie, descopăr tot mai mult bucuria de a fi profesor.

În Polonia, am desfășurat timp de cinci zile activități menite să-i protejeze pe elevi de bullying și cyber-bullying, să îi ajute să identifice momentele de agresiune (voită și repetată) pentru a le putea elimina sau atenua- fie că sunt direct implicați, ori că văd în jurul lor asemenea comportamente neadecvate. Am creat pentru elevi activități care să îi împingă să conștientizeze puterea pe care o are alocentrismul; să se oprească și să-și pună întrebări; să dea șanse oamenilor și oportunităților și să fie onești - cu ei înșiși și cu cei din jur. Mediul școlar este reprezentat de ambianța potrivită în care se pot crea conexiuni esențiale pentru dezvoltarea socială a elevului. O astfel de conexiune relevantă este cea pe care elevul o stabilește împreună cu profesorul, iar noi, prin participarea la astfel de sesiuni de învățare ne dorim ca elevii noștri să fie convinși de sprijinul pe care îl pot găsi la școală și de prietenul pe care îl pot identifica în profesorul de la clasă.

Când vorbesc despre elevi, mă gândesc la cel mai fragil lucru de care trebuie să am grijă cu scrupulozitate, astfel încât, la final de drum, când vor deveni absolvenți, să știu că dețin atribute esențiale vieții și că sunt încrezători în propriile crezuri.

Așa a fost mobilitatea în Polonia - fragilă la început, încântătoare pe tot parcursul șederii acolo și satisfăcătoare în final, când zâmbetele lor de mulțumire au pictat armonios un tablou de toamnă admirabil. Desigur, s-a și plâns, dar nu de tristețe, ci de dorul care avea să se aștearnă peste cele patru echipe participante în mobilitate.

Scoala Profesională Târlișua - Coordonatoare de proiect (director- Forai Mihael, profesor coordonator - Pap Daniela, profesor membru- Forai Gabriela, Forai Andreea, Găurean Sara, Horoba Andreea, Rus Mădălina- eleve în clasa a VII-a);

Szkola Podstawowa Nr. 2 IM. Juliusza Slowackiego -Polonia - gazda mobilității;

26 Haziran Ortaokulu - Turcia

Școala Gimnazială Nr.1 - Dochia

 Suntem cu toții recunoscători pentru că am avut prilejul de a participa la această mobilitate și recomandăm tuturor profesorilor și elevilor să se implice în cât mai multe proiecte; sunt life changing!

 

Daniela Pap

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5