Elevii chiulangii, penalizaţi la alocaţie!

Alături de clasica alocaţie de stat pentru copii, din acest an se va plăti familiilor cu venituri reduse o aşa-numită alocaţie de susţinere, care înlocuieşte atât alocaţia complementară cât şi alocaţia pentru susţinerea familiei monoparentale.

Noua formă de sprijin (aplicabilă în baza Legii 277/2010) va fi mult mai restrictiv achitată şi, în premieră, poate fi diminuată sau chiar suspendată la plată în cazul în care copiii înregistrează absenţe nemotivate.

Cea mai mare alocaţie de sprijin - 200 de lei

Potrivit actului normativ mai sus amintit, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei diferă atât în funcţie de venitul lunar net/membru de familie cât şi în funcţie de structura familiei. Astfel, pentru familiile "normale" (soţ şi soţie, plus copii) ale căror venituri sunt de maximum 200 de lei/lună, alocaţia de sprijin este de: 30 de lei (un copil); 60 de lei (doi copii); 90 de lei (trei copii); 120 de lei (patru sau mai mulţi copii).

Pentru familia monoparentală (un singur părinte care creşte unul sau mai mulţi copii) cu venituri de până la 200 de lei/lună, alocaţia de sprijin va fi de: 50 de lei (un copil); 100 de lei (doi copii); 150 de lei (trei copii); 200 de lei (patru sau mai mulţi copii).

În cazul familiilor cu venituri lunare nete cuprinse între 210 şi 370 de lei, alocaţia de sprijin este de: 25 de lei (un copil); 50 de lei (doi copii); 75 de lei (trei copii); 100 de lei (patru copii).

Familiile monoparentale cu venituri cuprinse între 201 şi 370 de lei vor beneficiar de alocaţii cuprinse între 45 de lei (pentru un copil) şi 180 de lei (patru sau mai mulţi copii).

Absenţele nemotivate vor ,,arde” la buzunare

Pentru ca o familie să poată solicita şi primi alocaţie de sprijin, este absolut necesar ca minorii de vârstă şcolară (7 - 18 ani) să frecventeze cursurile. Singura excepţie permisă este în cazul copiilor cu probleme medicale, dovedite cu acte.

În cazul în care un copil înregistrează chiar şi o singură absenţă nemotivată (dar nu mai mult de zece) într-un semestru, cota lui parte din alocaţia de sprijin va fi diminuată, timp de trei luni, cu 20%!

Dacă elevul înregistrează 11 - 20 de absenţe nemotivate într-un semestru, alocaţia va fi diminuată (tot pe cota-parte cuvenită copilului respectiv) cu 50%! În fine, dacă într-un semestru elevul acumulează peste 20 de absenţe nemotivate, plata întregii alocaţii de sprijin se suspendă timp de o lună!

Depunerea cererilor de alocaţie se face la primării

Familiile care îndeplinesc condiţiile de venit prevăzute de Legea 277/2010 vor completa o cerere tipizată, care poate fi obţinută de la primăriile localităţilor în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Alături de cerere, vor fi depuse actele doveditoare ale veniturilor, precum şi adeverinţele şcolare referitoare la numărul de absenţe nemotivate înregistrate de copii.

Trebuie declarate toate veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii pentru alocaţie, orice modificare ulterioară în structura familiei ori în ceea ce priveşte veniturile realizate urmând a fi adusă la cunoştinţa primăriei în termen de zece zile.

În ce priveşte familiile care în luna decembrie 2010 au primit alocaţii complementare sau pentru susţinerea familiei monoparentale (desfiinţate începând cu 1 ianuarie 2011), acestea trebuie să depună noi dosare la primării (cerere şi acte doveditoare) până pe 31 ianuarie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5