Elevii de la Tudor Jarda, pe podium la Concursul Naţional de Chitară Clasică de la Zalău

Prima ediţie a Concursului Naţional de Chitară Clasică Zalău, organizată de Liceul de Artă "Ioan Sima", în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, la finele săptămânii trtecute, a reunit 39 de chitarişti împărţiţi pe 5 categorii de vârstă, şi anume categoria I (până la 10 ani), categoria II  (11-12 ani ), categoria III  (13-14 ani), categoria  IV  (15-16 ani) şi categoria V (17-18 ani).

Bistriţa a fost reprezentată de 3 chitarişti la trei categorii de vârstă diferite, obţinând locuri pe podium.  

La categoria III, Karin Vanesa Biriş Kertesz (fiica talentatului chitarist Doru Biriş de la formaţia Prefix 990) a obţinut locul 2, la categoria IV,   Alexandru Grecu a cucerit locul 2  şi la categoria V,  Cosmina Costina s-a clasat pe locul 2, toţi fiind elevi ai Liceului de Muzică "Tudor Jarda" din Bistriţa şi pregătiţi de profesorul Valentin Pop (desemnat Profesorul anului la Gală Educaţiei -secţiunea performanţă anul 2016).

Juriul concursului a fost alcătuit din personalităţi ale chitarei clasice care şi-au confirmat valoarea de-a lungul timpului atât prin participarea în diferite comisii de evaluare, precum şi prin rezultatele deosebite obţinute cu elevii la majoritatea concursurilor importante din ţară şi străinătate, precum lect. univ. dr. Ştefan Trifan de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj- Napoca, prof. Valentin Pop de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda "din Bistriţa şi prof. Dragoş Tudor de la Liceul de Artă "Regina Maria" din Alba Iulia. Scopul primordial al acestui concurs este acela de a descoperi noi talente, de a promova chitara clasică şi de a o aduce mai aproape de Zalău. Concursul s-a desfăşurat în condiţii de înaltă ţinută în Sala "Dialoguri Europene" a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj.

Directorul Liceului de Artă "Ioan Sima" din Zalău a precizat că are intenţia „de a continua acest concurs şi în anii ce vor veni, ediţia I fiind doar începutul unui drum pe care ni-l dorim cât mai lung. Intenţionăm ca la următoarele ediţii să putem organiza şi cursuri de măiestrie (masterclass) pentru participanţi, precum şi recitaluri susţinute de personalităţi ale chitarei clasice din ţară şi străinătate".

Menţionăm că peste 3 zile, Alexandru Grecu va participa, la Piatra Neamţ, la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală "Emanuel Elenescu", ediţia  XXVII-a (23-25 nov 2017), dedicat Zilei Naţionale a României, la secţiunea muzică de cameră  alături de Iasmina Palage (flaut) şi Maria Lăpuşan (vioara) -"Trio Jam", elevi  ai clasei X-a A  ai Liceului de Muzică "Tudor Jarda'' din Bistriţa. Mult succes.

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]