ELOGIUL UNUI CITITOR

Cititorul se numeşte Horia Petrean şi este în clasa a IV-a. Tocmai a câştigat un concurs de lectură şi se mândreşte cu acest fapt. În câteva minute, înainte de începerea lansării de carte, la care am stat unul lângă celălalt, mi-a spus ce conţin revistele ce urmau să fie prezentate, despre ce este cartea nou apărută şi date despre autorul prezent. L-am ascultat cu atenţie, cu uimire şi cu admiraţie. Era uluitor cum se exprima, corect şi convingător, documentat şi atrăgător, serios şi accentuat, pasionat şi curios în continuare.
Sosită la Bistriţa cu autorul ei, Marian Coman ( un alt Marian Coman, prozator din tânăra generaţie, a publicat până acum, la Editura „Tritonic”, volumele „Nopţi albe, zile negre”, „Testament de ciocolată” şi „Teoria flegmei. Apel la mitocănie” ), cartea „Haiganu, Fluviul Şoaptelor”, Editura „HAC!BD” ( editor, Mihai Ionaşcu ), se prezintă a fi prima dintr-o serie de trei romane fantasy, care-l au ca personaj pe Haiganu, un zeu decăzut, pedepsit să trăiască pe pământ. Ilustratorul cărţii - Andrei Moldovan ( alt Andrei Moldovan ). Haiganu este un personaj de basm, redimensionat, pornind de la profilul lui Ochilă din „Harap-Alb”, de Ion Creangă, într-o acţiune ce are loc cu opt secole înainte de poveştile scriitorului de la Humuleşti.
Marian Coman mai scrie şi scenarii la două reviste de benzi desenate, cu un tiraj fericit. Revistele se numără printre puţinele autohtone şi se numesc „HAC”, adică „Harap Alb Continuă” şi „TFB”, adică „Tinereţe Fără Bătrâneţe”. Astfel, basmul lui Ion Creangă şi al lui Petre Ispirescu rămân temelie în construirea de texte actuale, chiar dacă eroi, precum Amateo, au păr albastru şi aleargă pe o super motocicletă.
Toate aceste detalii şi dezvăluiri ale unei literaturi în afirmare în spaţiul românesc nu erau necunoscute pentru Horia Petrean, care a purtat cu autorul un dialog în cunoştinţă de cauză, din lumea lui, din lumea lor. Şi care, drept recompensă, a primit în dar câteva recente numere din „HAC” şi „TFB”, menite să le amintească celor prezenţi de faima revistei „PIF” de altădată.
În ceea ce-l priveşte pe scriitorul de carte fantasy, comics şi benzi desenate, cred că şi-ar dori la fiecare lansare câte un admirator ca Horia Petrean. Ce scriitor n-ar fi bucuros dacă este aşteptat de cititorii lui, pe gustul lor?!... Şi Marian Coman se află într-un proiect de promovare a cărţii lui, de unul singur, prin oraşele patriei. Circulă şi el, ca un profet care anunţă venirea zeului Haiganu, din noua lui carte. Carte ce are ca subtitlu „Fluviu şoaptelor”, metaforă inepuizabilă, de timp şi de spaţiu, care nu ştiu în ce măsură va putea fi acoperită în paginile promise. Dar sunt sigură că nu i-ar fi de-ajuns „un fluviu de şoapte” lui Horia Petrean pentru câte ar avea el de spus despre cele citite. Acesta este frumosul joc al lecturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5