Elveţia sprijină modernizarea infrastructurii şcolare, la Teaca

Sâmbătă, 18 oct. a.c., la Pintic, a avut loc un eveniment deosebit. Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Şcolii Generale din localitate, la care au participat în principal autorii acestui proiect, reprezentantul firmei germane Rehau în România, dl. ing. Emil Pop, originar din Teaca, principalul sponsor, prof. Peter Frenhel, directorul liceului din localitatea Zuoz- Elveţia, coordonatorul principal care a condus acţiunea în lucru a unui grup de elevi ai acestui liceu, care s-au organizat în societatea Corps of Volontieres. Este acelaşi grup care a efectuat lucrările de reabilitare a Internatului liceului Teaca în vara anului 2006, lucrări care s-au ridicat la o valoare de peste 500 mii euro.

Şi de această dată, pentru realizarea proiectului de la Pintic şi-au adus contribuţia sponsori din Elveţia, firma germană Rehau, prin preocuparea ing. Emil Pop, deputatul Adrian Năstase şi doamna Daniela Bartoş, care colaborează în domeniul modernizării infrastructurii şcolare în România de 4 ani cu prof. Peter Frehener din Elveţia. Au mai participat la eveniment deputatul Radu Emil Moldovan, Daniela Bartoş, oficialităţi locale în frunte cu primarul Iustian Muntean, prof. Mureşan Mihai, inspector şcolar general al ILJ Bistriţa-Năsăud, alte personalităţi, cadre didactice.

Ca urmare a aportului adus la concretizarea acestui proiect de către dl. deputat Adrian Năstase, Consiliului Local al comunei Teaca, în şedinţa sa extraordinară din 18 oct. a.c., a hotărât acordarea titlului de „cetăţean de onoare al comunei Teaca”, urmând ca documentul să-i fie înmânat de către deputatul Radu Emil Moldovan.

În viitor, elveţienii vor continua cu alte proiecte în modernizarea infrastructurii şcolare în România, cu sponsori externi şi din ţară, un obiectiv al anului 2009 fiind reabilitarea Grădiniţei din Teaca, în mod special aceştia vor colabora cu doamna Daniela Bartoş în preocuparea sa pentru atragerea de fonduri Phare în vederea realizării unor proiecte de interes social în zonele populate de romi, în care se înscrie şi comuna Teaca, unde există o mare comunitate de romi.

Rămâne doar ca dascălii, elevii, părinţii, administraţia locală, toţi factorii educaţionali să depună eforturi pentru realizarea unui învăţământ de calitate, care să meargă în aceeaşi direcţie cu performanţele realizate în acţiunile de modernizare a infrastructurii şcolare în condiţiile în care situaţia în domeniu este una dintre cele mai slabe din UE, când aproape jumătate din absolvenţii de liceu nu au obţinut diploma de bacalaureat, 19% din elevi au abandonat şcoala, iar 22% din copiii preşcolari nu frecventează grădiniţa, situaţie care trebuie urgent schimbată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5