Eminescu – la Biserica Sfinţii Apostoli

Carmen Rus, clasa a IX-a, Jurnalism, Palatul Copiilor, Bistriţa

Cu ocazia aniversării zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu, elevii voluntari de la Palatul Copiilor Bistriţa, din grupa de Poezia Credinţei, coordonaţi de teologul Ioan Sabin Mureşan şi profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, au susţinut, după săvârşirea Paraclisului Maicii Domnului, un moment artistic la Biserica Sfinţii Apostoli Andrei, Petru şi Pavel din Bistriţa.
Poetul Virgil Raţiu a spus câteva cuvinte, în lacrimi, despre importanţa „poetului nepereche”. S-au recitat, cu emoţii în glas, poeziile eminesciene „Învierea”, „Rugăciune”, „Răsai asupra mea”, „Odă (În metru antic)”, dar şi „Rugăciuniţe” scrise de poetul Virgil Raţiu şi poezioare/ „rugăciuniţe” create de copii.
După microrecital, părintele Ioan Pintican a slujit slujba parastasului pentru Mihai Eminescu, pentru scriitorul Romulus Rusan, soţul Anei Blandiana, la 40 de zile de la adormirea lui întru Domnul, şi pentru prozatorul bistriţean Ion Moise, un apropiat al Micilor Blandieni Bistriţeni.
Credincioşii, în număr mare, au aprins lumânări, înfăşurate cu o stea, pentru „Luceafărul poezie româneşti” şi în nădejdea luminii veşnice a celor pomeniţi. Toţi cei prezenţi au fost serviţi cu prescură şi colivă, preparată de echipa doamnei profesoare de religie Viorica Bălan, de la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, instituţie cu care Palatul este partener în proiectul educaţional „Balansoarul cu idei”.
Evenimentul a fost un semn viu de Poezie a Credinţei. Biserica a învăluit totul în blândeţe.

Comentarii

19/01/17 10:45
memento mori!

La noi, nevoia de-a fi mereu în față a devenit boală națională ce sparge orice cod, chiar și cel al buneicuviințe. Spectacolul și datul în spectacol sunt țelurile vitale ale românului. Nu-s destule scenele urbei, se face una și din biserică. Prestatorii stau cu fundul la icoanele sfinte și la altar, însetați de aplauze. Maica domnului plânge, Iisus sângerează pe cruce în vreme ce omul își satisface trufia.

19/01/17 15:48
ateu sau fariseu?

Poetul Virgil Ratiu nu se incurca in canoanele bisericesti; ''lacrimeaza'' cu dosul la altar. E permis cand o faci pentru un geniu, nu?

19/01/17 18:45

Cei cărora le ies din tastă comentariile de mai sus nu prea sunt duşi la biserică. Au găsit şi ei un subiect de întors pe dos. Dacă am merge pe logica lor, ar trebui să-l criticăm pe preot că, atunci când spune predica, stă cu spatele la altar! Faină treabă de a te da deştept cu o minte de prost!

19/01/17 20:48
ateu sau fariseu?

Preotul este sfintit. E singurul ce poate trece prin fata altarului, in toate directiile. Fa deosebirea, credinciosule!

19/01/17 20:52
ateu sau fariseu?

Dar cand pari prost cu o minte de destept?

20/01/17 09:09
conu leonida

Cred că proștii de mai sus, cum îi consideră un creier cu multe circumvoluțiuni cerebrale, au atins un subiect tabu: BISERICA. Mai exact: ce-i permis și ce nu în acest loc de rugăciune. Adevărul este că la noi nimic nu mai este curat, totul e o amestecătură. Mass-media pășește cu nonșalanță în spațiul sacru desacralizându-l. Parastasul – ca să nu mă abat de la textul cu pricina – devine și pomenire a celor vii(!), nu doar a celor morți, prin tam-tamul ce-l face în presă. Unde e taina și discreția acestui moment? Și exemplele ce te îndepărtează de biserică, căutând un loc ferit de rugăciune, departe de tehnica indiscretă, de publicitatea ei năucitoare, sunt numeroase. Și la vedere. E rațiunea pentru care eu prefer moscheea; acolo intri măcar cu mâinile și picioarele curate. Că-n suflet și minte nu știe nimeni ce zace.

20/01/17 10:07

Cum poti trece prin fata altarului in toate directiile?

20/01/17 12:23
E.M.

Cu talent.

20/01/17 13:01
cititor de răsunet

Aruncă un prost o piatră-n tău și zece deștepți sar după ea, dovedind prin asta că sunt mai proști decât prostul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5