Emoţie şi bucurie la cea de a doua ediţie a sărbătorii tradiţionale „De praznic la Şieuţ”

            Sâmbătă, 27 octombrie 2018, a avut loc în frumoasa localitate de pe Valea Şieului sărbătoarea tradiţională „De praznic la Şieuţ”. Deşi se află doar la a două ediţie în acest format, mărturii despre obiceiul praznicului regăsim în lucrarea generalului Albin Marcu. În cartea sa despre Şieuţ, acesta aminteşte despre faptul că tradiţia a luat naştere în anul 1925, atunci când, de Sfântul Dumitru, s-a sfinţit biserica, după o reparaţie generală. Preotul, părintele Ioan Mihăilaş, a hotărât ca pe viitor „hramul bisericii” şi praznicul comunei să fie sărbătorite la această dată.      

Anul acesta, întreaga comunitate s-a putut bucura de un eveniment cu dublă semnificaţie, în centrul sărbătorii, pe lângă spectacolul folcloric, regăsindu-se şi momentul deosebit al dezvelirii monumentului dedicat eroilor din cele două Războaie Mondiale. Întregul eveniment a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul de Conservare, Cercetare, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Şieuţ.

            În cadrul spectacolului au evoluat ansambluri folclorice din judeţul nostru, dar şi din judeţele învecinate, Mureş şi Suceava. Aşadar, pe scenă au urcat dansatorii Ansamblului Folcloric „Hora” din Ungheni, judeţul Mureş, coordonaţi de profesorul Iosif Titi Boantă, un exemplu de profesionalism, cel care a fost pentru mulţi ani maestrul coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” din Târgu Mureş. Cu o ţinută impecabilă, tinerii dansatori ai ansamblului folcloric din Ungheni au încântat publicul prezent la sărbătoarea Şieuţului cu suite de dansuri din Beica, dansuri de pe Câmpie (din Şăuşa), dar şi cu un joc codrenesc, alături fiindu-le tinerii solişti Mihai Şerban şi Diana Marin.

            Mai apoi, spre bucuria celor prezenţi, a evoluat ansamblul „Măgura Şieului” din Şieu. Cele două generaţii de dansatori au adus pe scenă suite de jocuri populare specifice Văii Şieului, dar şi judeţului nostru. Este demnă de menţionat reuşita tânărului coregraf Bogdan Pântea, cel care a reuşit în doar câteva luni de zile să-i apropie pe copiii şi tinerii din Şieu de dansul popular, aceştia oferindu-ne un spectacol deosebit. Ansamblul beneficiază de sprijinul necondiţionat al domnului primar Ioan Cifor Tiniş, care a fost alături de ei şi la evenimentul din Şieuţ.

            Tot cu două generaţii de dansatori s-a prezentat pe scenă şi ansamblul gazdă, „Ciobănaşul”, care a adus în faţa publicului suite de jocuri specifice satului. Coregrafia este semnată de învăţătorul Pantea Ignat Junior, iar conducerea muzicală aparţine lui Toderic Dumitru. Alături de tinerii Şieuţului au evoluat şi solistele Irina Cojoc, Bianca Cojoc, Maria Gordon, Nicoleta Dornean şi Teodora Simionca.

            Un moment aparte, dar şi deosebit de emoţionant, l-a constituit oferirea diplomei oficiale care atestă înscrierea Jocului Fecioresc din Şieuţ în Patrimoniul Mondial UNESCO. Domnul primar, vizibil emoţionat de acest gest, ne-a mulţumit şi a specificat că meritul este al dansatorilor.

            Evenimentul cultural a avut parte de un final de spectacol reuşit, invitatul special, artistul Călin Brăteanu, fiind cel care a încântat asistenţa. Acesta a fost prezent la eveniment alături de ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” al Casei Municipale de Cultură din Rădăuţi, un colectiv artistic valoros şi foarte apreciat pe scenele ţării şi ale lumii. Călin Brăteanu a cucerit publicul cu graiul său dulce bucovinean, cu cuvintele frumos alese, dar mai ales cu cântecele sale, apropiate de sufletul ţăranului român.

            Prezent la eveniment, domnul profesor Nicolae Gălăţean, fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a fost alături de şieuţeni şi de artiştii invitaţi, adresându-le cuvinte frumoase.

            Festivalul este unul ce readuce în atenţia locuitorilor jocul de altădată şi bucuria întâlnirii în zi de aleasă sărbătoare. Aşadar, mă bucur că am avut şi acum ocazia de a organiza şi prezenta evenimentul şieuţenilor, fiind părtaşă la bucuria lor. 

            Materialele foto-video au fost realizate de Eugen Pop, referent în cadrul compartimentului Multimedia, dar şi de către Georgiana Seica, o tânără din Şieuţ pasionată de fotografie. Sonorizarea impecabilă a evenimentului s-a datorat colegilor noştri, Mircea Cornea şi Gelu Morari. Tuturor celor implicaţi în organizarea acestui eveniment marcant pentru comunitatea din Şieuţ, le mulţumim! Felicitări domnului primar Ioan Dedean-Bortăş şi celor care au contribuit la reuşita acestei acţiuni culturale!

                         etnolog drd. Smaranda Mureşan

            Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

            Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1934169326704378/?__xts__%5B0%5D=68.ARCQoMvCDs27i9Q9r6mGURA8BGdzyC4ERebRmMQ4ysf3A1THk3CBEMCCFPMuf87HmxTPg7etaaGHHQ4AZbr_RmMOzJ2zFKi8jZ3DyuwDY3Q9QLF3rGJPGtvIvEDgrbcNWIRUgWkborU1PUEixwPaNXb5rS-W73bDjOSstliQdoLLjlnh3sS656KN3xfTA5_GAYfSVW6xloCx80TF76B87sij_wgiUE2vn5CpiFw&__tn__=-R

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5