Emoţionantul Grigore Leşe şi lacrima Mitropolitului Andrei

Momente emoţionante în cadrul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România la Saloanele Hotelului „Coroana de Aur”. Cei 200 de bibliotecari prezenţi la evenimentul organizat de Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” au avut bucuria de a se întâlni cu cărţile Mitropolitului Andrei, dar şi cu Jurnalul semnat de Grigore Leşe. Primit la Bistriţa de preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, de protopopii Alexandru Vidican şi Doru Zimveliu şi de directorul Ioan Pintea, mitropolitul Andrei, după rugăciunea de binecuvântare, a lansat, în faţa bibliotecarilor, volumul „Mai putem trăi frumos?”, apărut la Editura Renaşterea, o pledoarie pentru o viaţă morală curată.
Scriitorul Ioan Pintea a vorbit despre valoarea scrisului mitropolitului Andrei, despre radiografia teologică, dar şi istorică prezentă în cărţile înaltului prelat. „Lectura este un remediu pentru sănătatea sufletească. La început cartea era folosită pentru a îmbunătăţii omenirea din punct de vedere spiritual. Noi, cei înrădăcinaţi cu sufletul în tradiţie de peste 2000 ani, socotim cartea din bibliotecă de mare folos, spre liniştea şi tihna sufletului nostru. Cartea este ziditoare, ne ajută să-l găsim pe El, şi nu va dispărea niciodată”, a afirmat mitropolitul Andrei. Referitor la cartea lansată, aceasta este un îndreptar creştinesc: „pentru a trăi frumos întâi de toate trebuie să gândim frumos. Trebuie să gândim frumos pentru că toate faptele îşi au izvorul în cugetare. Un om cu idei frumoase şi sănătoase va acţiona corect. Şi să nu uităm o afirmaţie străveche: ideile sunt cele care conduc lumea”, conchide mitropolitul Andrei.
Un alt punct al evenimentului de la Bistriţa a fost lansarea Jurnalului „Acum ştiu cine sunt” semnat de universitarul Grigore Leşe şi apărut la Editura Humanitas. Despre Grigore Leşe, Ioan Pintea spune că este un bun de patrimoniu cultural românesc, legat sentimental de cultura bistriţeană, vizibil în ţară şi străinătate, care scrie cu sinceritate, laudă ce e de lăudat şi critică ce e de criticat. Pledoarie pentru carte a făcut poetul Vasile Dâncu din Runc: „Grigore Leşe nu e un rapsod, el este o personalitate a satului românesc de cel mai înalt rang. Grigore Leşe a făcut să nu se piardă valoarea satului. Mă bucur că interpretează cântece de cătănie din zona Năsăudului, Lăpuşul nefiind în zona grănicerească. În carte nu este machiat nimic, totul este spus cu sinceritate”.
A urmat un recital semnat de Grigore Leşe, cântecul fiind însoţit de o lectură din carte. „Cărţile mele au fost oamenii, ei m-au citit şi eu i-am citit. Dacă nu scrii cu inima degeaba scrii. Cuvântul este tot hore. Am scris cartea pentru a arăta oamenilor că trăim într-o lume instabilă în care valorile nu se văd. Va veni vremea să înotăm în ape limpezi. Am uitat să fim noi, să avem răbdare, să ne iluminăm”, a declarat Grigore Leşe, cel care a venit la Bistriţa de pe scena Ateneului Român, iar de aici a plecat la Nisa.
Concluzia evenimentului i-a aparţinut tot lui Grigore Leşe: „Când cineva horeşte, îngerii stau în loc şi ascultă. La Bistriţa, dumneavoastră aţi fost îngerii”. Iar faptul că lacrimile au brăzdat faţa mitropolitului Andrei spune totul despre evenimentul care s-a scris la Bistriţa.

Comentarii

02/06/14 22:11
Angela Djigola-...

Felicitări organizatorilor bistriţeni! Sănătate, spor în treburile bibliotecilor, cu drag vă îmbrăţişez, pe curând, Angela Popescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5