Energia regenerabilă, modele de bună practică din Bistriţa-Năsăud pentru partenerii din Kassel

Prezent la Bistriţa într-o vizită de lucru, prefectul districtului guvernamental Kassel (Germania), dr. Walter Lubcke, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Energie Eoliană Montană Măgura Ilvei, dar şi cu primarii centrelor urbane din judeţul nostru. La reuniune, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri care doresc să dezvolte energiile regenerabile.

După mai bine de zece ani de la promovarea parteneriatelor dintre Kassel şi Bistriţa-Năsăud, a venit şi momentul unor discuţii de perspectivă, care să depăşească nivelul unor ajutoare umanitare, donaţii etc. pentru şcoli, unităţi spitaliceşti sau unităţi de învăţământ special.

De această dată, dezbaterile au avut în prim plan “energia verde”, “energia inteligentă” sau aşa-zisele surse de energie regenerabilă. “Există multe probleme pe care le putem soluţiona împreună, iar de această dată ne vom concentra asupra problemelor energiei. Poate că problemele pe care noi le avem în Germania cu energia nu sunt cu mult diferite cu cele pe care le întâmpinăm aici. Până acum, populaţia s-a obişnuit să se bazezez pe energiile din sursele clasice, şi anume pe bază de energie atomică, de gaz metan, de păcură, dar acestea nu sunt infinite. În urma evenimentelor de la Fukishima,dar şi a celorlate evenimente, începând cu Cenobîl, Germania a hotărât să renunţe la energia generată din centralele termonucleare”, a justificat tema agendei de lucru, prefectul Kasselului, dr. Walter Lubcke.

În timp ce rolul autorităţilor este cele de a promova, pe de o parte, un cadru legislativ coerent, şi de a încuraja acest sector, pe de altă parte, mediului universitar îi revine atribuţia de a propune soluţiile viabile, iar mediului de afaceri de a le pune în practică, chiar şi prin parteneriate de tipul public privat. Aspectele au fost relevate ieri de către Heinrich Schnatmann, preşedintele CJ-Liviu Rusu sau de către prefectul Cristian Florian, în preambulul reuniunii de la Palatul Administrativ.

“Ai noştri” le-au vorbit oficialilor germani despre o iniţiativă de anvergură, proiectul „Energie verde pentru satele româneşti”, iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Energia Eoliană Montană Măgura Ilvei şi care va adduce beneficii multor comunităţile rurale din România, unităţi de învăţământ, instituţii publice etc., incluzând 24 de judeţe.

De la măsurători de vânt în zone montane şi Dobrogea, parcuri eoliene (in Dobrogea, zona costiera Eforie Sud - Tuzla, Costinesti - Olimp, Vama Veche - Mangalia şi în zona montană Rotunda, Suhard, Bârgau, Rodn etc. ), parc fotovoltaic (Nuşeni, Matei, Lechinţa), o reţea hidraaulică pe traseul de autostrăzi in lucru, capabil să transporte mari cantităţi de apă, să producă energie hidro şi să protejeze la secetă marile aglomeraţii urbane, amenajari hidro mari la Parva-Salva, Şieu-Ardan, Beclean, Dej, Răstoci pe Somesu Mare, Lapus, Cavnic si Apold-Bradeni pentru Tirnave sau cu capacităţi mici de acumulare, sisteme integrate de protecţie la inundaţii şi alertă la cod roşu, sisteme de "stors" norii în zona acumulărilor Parva, Bicaz, Lotru, sisteme de formare gheţari artificiali pe văile nordice, până la sisteme moderne de încălzire electrică în şcoli, grădiniţe şi spitale, toate acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le propune ADI Energie Eoliană Montană. Cel puţin ca idei şi studii, suntem demni de luat ca exemplu.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Energia Eoliană Montană Măgura Ilvei, prezidată de Augustin Dănilă, îi are printre membrii fondatori pe primarii Valer Avram – Măgura Ilvei (preşedinte executive), Vasile Borş – Maieru (prim-vicepreşedinte), Cornel Moisil- Şanţ (vicepreşedinte), Constantin Tăutu – Poiana Ilvei, Ioan Moniţa – Romuli, Ioan Mureşan - Nuşeni, Alexandru Anca – Ilva Mare, Aurel Horea – Ilva Mică sau Sever Mureşan- Telciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5