EPISCOPIA ROMANULUI-600 ANI DE EXISTENTA

Duminica 12 octombrie, in Catedrala Ortodoxa din Roman s-a desfasurat o Sfanta Liturghie condusa de mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, in fruntea unui mare sobor de prelati, intre care si 12 episcopi, membrii ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul implinirii a 600 de ani de la infiintarea Episcopiei Romanului.

In afara de Mitropolia Moldovei, cu resedinta la Suceava, in primii ani de domnie ai lui Alexandru cel Bun s-a infiintat a doua eparhie a tarii si anume, Episcopia Romanului. Jurisdictia ei se intindea peste Moldova de sud, numita de documentele vremii « tara de jos, iar Romanul era numit « targul de jos ». Se stie ca dupa moartea lui Alexandru cel Bun au avut loc lupte pentru domnie intre fiii sai, Ilias si Stefan pana ce au ajuns la intelegerea ca fiecare sa domneasca peste o jumatate de tara(1435), Ilias peste partea de nord, cu resedinta la Suceava, iar Stefan peste partea de sud, cu resedinta la Roman.

Asa cum Ilias avea pe langa el un mitropolit, se va fi straduit si Stefan sa faca la fel pentru episcopul de Roman, ca sa nu se creada ca tara peste care domnea el era mai prjos. De aceea, Episcopia Romanului era numita in unele documente « Mitropolia tarii de jos », iar episcopului i se spunea « mitropolit ». Aceasta situatie a durat insa numai pana in anul 1442.

Cel dintai episcop cunoscut al Romanului este Calist, mentionat intr-un document din anul 1445. Urmasul sau a fost Tarasie, amintit in documente intre anii 1464-1473, numit in unele din ele « mitropolit ». Al treilea episcop de Roman cunoscut din documente este Vasile, de la care a ramas o scrisoare, cu data de 2 februarie 1484, adresata mitropolitului Gherontie al Moscovei, care-i ceruse lamuriri cu privire la felul in care trebuia sa se faca ocolirea la slujbe, cand se inconjoara Biserica sau sfanta masa. Episcopul Vasile este mentionat ultima data intr-un document din 31 august 1499. A murit la scurt timp dupa aceasta, urmandu-i episcopul Teoctist, care va urma apoi in scaun mitropolitului Gheorghe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5