Episcopul Macarie a binecuvântat credincioşii din Năsăud păstoriţi de părintele Iulius Mureşan

În pragul sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie, ocrotitorul Bisericii Ortodoxe din Năsăud, de pe Valea Spinului, duminică, părintele Iulius Mureşan, împreună cu credincioşii năsăudeni, s-au bucurat de prezenţa Episcopului Macarie al Europei de Nord. Originar de pe meleagurile noastre, Episcopul Macarie a spus, în Cuvântul de Învăţătură, că-i poartă pe năsăudeni în rugăciuni şi-n suflet, de altfel, una dintre bisericile pe care le-a construit pentru românii din Diaspora poartă patronajul spiritual al Sfinţilor Martiri Năsăudeni.
Episcopul a vorbit despre puterea rugăciunii către sfinţi, dăruind bisericii icoana Maica Domnului Alăptătoarea, copie după icoana aşezată în bisericuţa din curtea casei natale a Episcopului de la Spermezeu. Mulţime de credincioşi merg la această icoană pentru a se ruga, episcopul declarând că Maica Domnului ascultă întotdeauna ruga noastră şi face minuni. În icoana respectivă, cunoscută în limbaj teologic sub numele de „Galactotrofusa”, Fecioara Maria este reprezentată hrănindu-l la sân pe Domnul Iisus Hristos. Această icoană mai este numită şi „Alinătoarea durerilor”. Nu sunt puţini cei care, rugându-se la ea cu lacrimi fierbinţi, au găsit alinare şi tămăduire sufletească şi trupească. Iar mărturiile sunt numeroase în acest sens.
Din partea năsăudenilor, episcopul a primit un prapor înfăţişând-o pe Maica Domnului cusut tradiţional în atelierul de creaţie al Virginiei Linul, de altfel mama creatoarei primindu-l pe episcop, împreună cu sălăuancele, în frumosul port năsăudean. Nu a lipsit nici meşterul popular Floarea Cosmi care a primit din partea Episcopului, la finalul Liturghiei, un buchet de flori, mulţumindu-i că duce mai departe arta de a confecţiona opinci.
Din soborul de preoţi a făcut parte şi arhidiaconul Sorin Sîplăcan, dar şi părintele Ştefan Burdeţ de pe Gersa II, tatăl doamnei preotese.
Merită felicitată iniţiativa preotesei Crina Mureşan, absolventă a Liceului Pedagogic din Năsăud, care a făcut ca întreaga biserică să răsune prin răspunsurile date preotului la Sfânta Liturghie, după modelul pe care l-a practicat şi în timpul când păstorea comunitatea din Dublin.
Şi de această dată, Alina Ceuca a impresionat cu glasul ei credincioşii care au lăcrimat la ascultarea pricesnelor. Printre cei prezenţi la eveniment amintim pe primarul Mircea Romocea şi viceprimarul Dorin Vlaşin.
O duminică plină de Lumină. Am fost pentru prima dată la frumoasa biserică unde părintele Iuliu Mureşan, alături de preoteasa Crina Mureşan şi de credincioşi, au reuşit să ridice zidurile Cetăţii Credinţei, să aşeze pe pereţi sfinţii şi să gătească una dintre cele mai frumoase Case ale Domnului din zonă. Cu un altar zidit ce m-a impresionat, făcut de mâna părintelui. Vrednic este părintele și doamna preoteasa, care după ani de misiune în mijlocul credincioșilor români din Dublin- Irlanda au revenit acasă unde fac lucruri minunate.
A fost o sărbătoare de care, cu siguranţă, năsăudenii îşi vor aminti cu mare drag, mai ales că la finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Macarie şi-a pus mâinile pe capul fiecărui credincios, binecuvântându-i, declarând că nu sunt mâinile lui ci sunt împrumutate de la Hristos, cel care este Apărătorul, Întăritorul şi Nădejdea noastră în Înviere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5