Episcopul Macarie Drăgoi a primit cea mai înaltă distincţie culturală a Bistriţei

Într-o atmosferă de sărbătoare, pe scena Palatului Culturii, Episcopul Macarie Drăgoi a primit, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, cea mai înaltă distincţie acordată de Palatul Culturii şi Primăria municipiului Bistriţa -  „Cavaler al culturii bistriţene”. De-a lungul timpului, încă două personalităţi au primit această distincţie. Este vorba despre Mitropolitul Andrei şi actorul Florin Piersic.

         O sală arhiplină l-a aplaudat pe Episcopul originar de pe meleagurile noastre, lăcrimând alături de Preasfinţia sa în momentul în care pe scenă au apărut părinţii de la Spermezeu, îmbrăcaţi în costume populare alături de aproape 100 de colindători de pe Valea Ţibleşului. „În urmă cu câtva timp, am iniţiat un premiu special, o distincţie specială din partea instituţiei noastre, a Palatului Culturii, aprobată şi de către primarul Ovidiu Teodor Creţu, care este alături de teatru. Distincţia aceasta a fost înmânată ÎPS Mitropolit al Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi unui actor drag tuturor românilor, Florin Piersic, două mari personalităţi din viaţa României. Această distincţie am decis să o acordăm astăzi Preasfinţiei Sale pentru munca extraordinară pe care o depune departe de casă, dar cu gândul mereu acasă”, a declarat prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii, înainte de a a-i înmâna distincţia Episcopului Europei de Nord, Macarie Drăgoi.

         De cealaltă parte, Episcopul Macarie Drăgoi a precizat că primeşte această distincţie „ca pe un dar, ca pe o faptă a dragostei pentru cultura românească şi ortodoxă”. „Avem obligativitatea, prin această distincţie, să fim mult mai responsabili în a fi purtători demni şi autentici ai tradiţiei şi ai spiritualităţii comunităţii din care facem parte. Se cuvine să mulţumesc organizatorilor, se cuvine să mulţumesc colindătorilor din satul meu natal şi din zona mea natală, de la poalele Ţibleşului, de unde e şi Liviu Rebreanu, pe care-l comemorăm în aceste zile. Se cuvine să vă mulţumesc şi dumneavoastră, însă mai presus de toate aş dori să le mulţumesc părinţilor mei aici de faţă, ca prin ei să mulţumesc tuturor părinţilor şi bunicilor noştri, fiindcă prin ei avem tot ceea ce am moştenit de la înaintaşii noştri, prin ei avem o patrie, o familie şi am moştenit o biserică, prin ei ne-am hrănit cu o pâine frământată şi coaptă nu doar cu sudoare ci şi cu dragoste şi cu duh. De aceea vă rog să-mi permiteţi încă o dată ca plecându-mă să le sărut mâinile lor şi mâinile tuturor părinţilor noştri brăzdate de trudă, aceste mâini moi şi tandre ca o pâine. Datorită lor fiinţăm pe acest pământ şi suntem înzestraţi cu o identitate şi cu credinţă. Prin ei avem rădăcini care ne ridică la cer. Aşadar, să le mulţumim cu recunoştinţă, să le sărutăm mâinile şi să le ştergem lacrimile de dor şi de duioşie. Şi pentru că am spus că primesc din partea dumneavoastră această distincţie ca pe un dar, vă rog să primiţi la începutul acestei manifestări de excepţie un mic dar din partea noastră, a celor care venim de la poalele Ţibleşului, unde a trăit şi Liviu Rebreanu. Vă oferim împreună un mic dar, două colinde de pe meleagurile noastre şi vă rog să mă primiţi şi pe mine, împreună cu consătenii şi cu ceilalţi de la Ţibleş – agrişeni, târlişuani, dobriceni, diugani şi toţi cei care sunt aici, să mă primiţi ca pe un episcop colindător, fiindcă asta sunt, un episcop colindător care am plecat departe din acest colţ de rai transilvan spre ţările nordice unde îi colind neîncetat pe fraţii noştri români, întărindu-i în identitatea lor românească şi creştină”, a spus, cu lacrimi în ochi, Episcopul Macarie.

Un portret al Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a făcut Menuţ Maximinian. Originar de pe meleaguri bistriţene, fiind cetăţean de onoare al comunei sale natale, Spermezeu, episcopul are dublul titlu academic de Doctor în Teologie, respectiv Doctor în Etnologie, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române şi noţiuni de Paleografie, respectiv Facultatea de Studii Europene, specializarea Istorie europeană şi etnologie, cu calificativ maxim, cu tezele “Ortodocşi şi greco-catolici în Transilvania (1874-1916). Convergenţe şi divergenţe”, respectiv “Istorie, cultura şi spiritualitate în zona de interferenţă a Văilor Ţibleşului”. A urmat studii de specializare în Marea Britanie, la Universităţile din Leeds şi Durham. Ucenic al Mitropolitului Bartolomeu Anania, fiindu-i secretar de cabinet, acesta, în 2008, l-a hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, alături de un sobor de 10 ierarhi. Din acelaşi an, a fost întronizat în Stockholm ca cel dintâi episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord. Episcopul Macarie editează din 2008, la Stockholm, prestigioasa revista bilingvă de spiritualitate şi cultură „Candela Nordului” a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi mai multe volume de spiritualitate şi cultură prin editura eparhială "Felicitas" . Pe lângă bogata activitate cărturarească, Preasfinţitul Macarie împlineşte cu multă smerenie, râvnă şi dăruire jertfelnica slujire pastorală din diaspora scandinavă, cercetându-i şi întărindu-i pe fraţii noştri români în identitatea lor stramoşească. A înfiinţat zeci de comunităţi româneşti în Europa de Nord, cu biserici şi două mănăstiri, a sprijinit familiile greu încercate de români din ţările scandinave despărţite de copilaşi, fiind neîncetat alături de cei aflaţi în singurătate, boală, necazuri şi nevoi.

Două colinde din satul lui Rebreanu au fost aduse în scenă de colindătorii coborâţi parcă dintr-o frescă a romanului „Ion”, coordonaţi de părintele Simion Buta de la Spermezeu şi învăţătoarea Floarea Pop de la Agrieş.

          Episcopul Macarie a fost aplaudat în picioare de sala arhiplină, la eveniment fiind prezenţi primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Teodor Creţu, prefectul Ovidiu Frenţ, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă – ec. Gabriel Lazany.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5