Episcopul pelerin Macarie - 15 ani de slujire în Europa de Nord

 

La cincisprezece ani de slujire în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, Preasfinția Sa episcopul Macarie Drăgoi publică la Editura Polirom din Iași, în anul 2022, volumul In misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin.

Preasfințitul Macarie Drăgoi s-a născut în anul 1977, la 9 Mai, în Căianu-Mic, a urmat Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava (1991-1996), Facultatea de Teologie a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca (1996- 2000), apoi studii aprofundate la secția Teologie-Istorie a aceleași facultăți și studii de specializare la universitățile Leeds și Durham din Marea Britanie. Deține două doctorate, este doctor în teologie și în istorie, a fost secretar al mitropolitului Bartolomeu al Clujului, redactor la Radio Renașterea din Cluj-Napoca și Radio Reîntregirea din Alba-Iulia. Preot, călugăr, îl are ca model pe Bartolomeu Anania, ierarhul, scriitorul, cărturarul, și este autor al mai multor cărți de studii, eseuri de istorie, teologie, etnologie, monografii, culegeri de folclor, editor de documente – cinci volume - din secolele trecute privitoare la raporturile bisericilor creștine din Transilvania etc. Cum arătam, în anul 2008, în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Macarie a devenit Episcop al Europei de Nord pentru țările Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda, unde viețuiesc comunități românești mai compacte sau mai răsfirate. În semn de recunoștință, drag și prețuire pentru mitropolitul Bartolomeu, la Editura Polirom a apărut ân 2021 volumul  Zece ani cu mitropolitul meu Bartolomeu Anania 1998-2008 Amintiri la capătul dorului. Nu uităm splendida Carte de Rugăciuni alcătuită de episcopul Macarie, dar nici revista Candela Nordului, Ordinul Crucea Nordului, Centrul de studii ortodoxe din Stockholm, ctitorite alături de lăcașuri de închinare, înzestrate cu icoane valoroase.

Volumul apare după ani de privațiuni pe care oamenii au trebuit să le suporte în claustrare, în locuințele lor, amenințați de pandemia Covid 19,  iar prin acest volum de mărturii nădăjduiesc să deschid modesta cale spre înțelegerea generală a spiritualității creștine în contextul modernității, în special a ortodoxiei boreale pe care am cunoscut o dinlăuntru, scrie episcopul în textul, din 30 noiembrie 2022, care se constituie și ca un Cuvânt înainte al volumului.

            Așa cum se cunoaște foarte bine, urmare a distrugerii economie românești de la nivelul la care ajunsese în anul 1989, milioane de muncitori au trebuit să ia calea pribegiei în Europa, nemaiavând locuri de muncă pentru a-și asigura traiul în patrie. După anumite informații, în martie, 2023, nu mai puțin de 6 milioane de români ar fi răspândiți în țări industrializate din Europa. Acestei situații nou create, Biserica Ortodoxă Română i-a găsit soluția firească, acordând asistență religioasă prin înființarea de biserici, protopopiate, parohii în țările în care românii viețuiesc în număr mare in diaspora asumată.

   

 

Părăsirea țării natale și așezarea într-un ținut străin semnifică, într-un anumit fel, o inițiere într-o altă lume, cu alte limbi, cu alte obiceiuri, aproape cu alt mod al oamenilor de a se comporta și de a fi. Stranie senzație de înstrăinare m-a cuprins, ca înaintea intrării într-un tărâm mitologic, necunoscut, rece și ostil, își notează ierarhul în primele pagini ale cărții. Primul contact cu acea lume: O ferie, împăienjeniș de lumini artificiale, încercând să îmblânzească, semnalizeze răceala nopții polare, dându-i călătorului sentimentul reconfortant că nu se va rătăci și nici nu va rămâne fără adăpost. Europa de Nord este partea continentului cu țări care au ca trăsătură comună secularizarea vieții religioase și un nivel de trai la care, deocamdată, noi nu ne putem gândi.

Pentru complexa strategie a slujirii, ierarhul Macarie a reflectat îndelung asupra vechilor diasporeni, începând cu Sfântul Ioan Cassian, Gherman și Dionisie Exiguul, din provincia Sciția Minor (Dobrogea de azi), Sfântul Apostol Andrei, creștinătorul strămoșilor noștri, apoi a reflectat la sfinții creștini locali din Nord: regele și martirul Olav al Norvegiei, regele Eric al Suediei sau Canut al Danemarcei pe lângă alți câțiva ai secolelor trecute mai apropiate sau mai îndepărtate. Începând cu mijloace materiale deosebit de modeste, dar îmbrăcat în armura nețărmuritei iubiri pentru Biserica lui Hristos și enoriașii săi, episcopul a cerceta și a întărit bisericile existente, a dat sprijin și curaj preoților și credincioșilor de a se aduna în biserica învățăturii strămoșești, a cumpărat imobile în care au fost amenajate lăcașuri de slujire, a construit bisericuțe și troițe din lemn, cu ajutor primit de la cei în care locuiește duhul dragostei pentru Domnul nostru. Această zeste materială răspândită pe teritoriul celor patru țări, pretutindeni în locurile în care viețuiesc mărturisitorii a lui Hristos în limba română, a devenit locul în care a fost oficiată Sfânta Liturghie a lui Ioan Gură de Aur, Sfântul Maslu pentru vindecarea sufletească și trupească a credincioșilor, Învierea, cununii, botezuri, înmormântări, tot ceea ce presupune viețuirea credinciosului pe pământ de la botez până la moarte.

Pe parcursul celor aproape 300 de pagini sunt prezentate întâlnirile episcopului cu credincioșii săi, clipe străbătute de o profundă dragoste duhovnicească, momente de îndrumare, de sfătuire, de sprijin în momente de bucurie dar și în cele marcate de boli grele unele chiar de neînvins. Cunoaștem și câteva cazuri de scandinavi care s-au botezat la Episcopul Nordului, cum l-a numit Bartolomeu-Mitropolitul care i-a spus cu umor că va fi și ,,mitropolitul urșilor polari”, nu numai al urmașilor îndepărtați ai vikingilor. De fiecare dată părintele Macarie a găsit cuvântul potrivit în Duhul Evangheliei pentru a întări sufletele credincioșilor săi printr-o blândețe izvorâtă din educație, din cizelarea teologică și în același timp, izvorând parcă din interiorul unei naturi atât de bine echipată cu darurile preoției pentru a-i ajuta pe credincioși să existe. Vlădicul este nu doar preotul, duhovnicul credincioșilor, este omul solidar cu cel aflat în suferință, în boală, este rugătorul la Sfânta Treime și Sfânta Fecioară, este prietenul și fratele enoriașului său, căruia îi insuflă încredere în puterea rugăciunii, care nu în rare cazuri înfăptuiește minuni și în zilele noastre, după cum aflăm din mai multe pagini ale volumului, consacrat rugăciunilor de vindecare și de nașterea de prunci. Fiecare slujire a episcopului împreună cu enoriașii săi reprezintă o sărbătoare duhovnicească, un prilej de mare bucurie, în care ghețurile străinătății și ale greutăților zilnice se topesc la flacăra rugăciunii și credinței. S-ar putea da multe exemple de astfel de bucurii, dar renunțăm din motive de spațiu și de cursivitate a textului.

Între evenimentele încluse în spațiul temporal al celor cincisprezece ani cuprinși în volum găsim și vizita Regelui Mihai la Spermezeu, în județul Bistrița-Năsăud, prezențe ale ierarhului la Muntele Athos, în Groenlanda, și pretutindeni în eparhia pe care o slujește cu smerenie. Călătoriile episcopului sunt acte cultural, căci Preasfinția Sa este atent la întreg tezaurul unui areal - fie artistic, istoric, de civilizație contemporană etc.

Activitatea prodigioasă a episcopului Macarie reflectă grija pe care Biserica Ortodoxă Română o are pentru enoriașii săi, forțați de împrejurările vremii noastre să își părăsească patria și să așeze departe, de asemenea, mărturisește în ochii străinilor, despre comunitățile românești, de civilitatea și blândețe sufletească proverbială a oamenilor din Carpați. Și mă bucur că atâția fii și fiice risipiți și risipitori ai Maicii România au revenit, în cele din urmă, acasă, în Biserică, pentru a primi mângâiere în brațele părintești, spune preasfințitul Macarie în una dintre paginile de final ale cărții, având ca armonică umilința, virtutea supremă a duhovniciei ortodoxe într-o biserică activă, luptătoare.

Volumul este o mărturisire autentică, limpede, curată, scrisă cu talent de veritabil scriitor, fără pic de superbie și emfază. Exact cum stă bine să scrie un ierarh iubitor al lui Hristos și a credincioșilor pe care-i păstorește.

Victor ȘTIR

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5