Euro-şcolile Becleanului

Avute în vedere de ani de zile, dar rămase nerezolvate în diferite contexte socio-economice-politice, proiecte privind modernizarea unor instituții de învățământ din Beclean sunt pe cale să devină realitateacum, în urma derulării unor inițiative cu finanțare europeană nerambursabilă. După procedurile urmate încă din primăvară, când Primăria a intrat în parteneriat cu instituțiile vizate, ca formă de accesare a finanțelor puse la bătaie, procedurile sunt acum avansate în ceea ce priveşte campusul de la Colegiul Național “Petru Rareș” şi Liceul Tehnologic “Henri Coandă”, modernizarea corpului C de la “Agricol” şi a unităţii de învăţământ din Coldău. Obiectivul constă în accesarea a peste 7 milioane de euro, bani din care își vor schimba radical fața unităţile de învăţământ din Beclean, după cum anunţa primarul Nicolae Moldovan, cel care coordonează întrega iniţiativă.
Circumstanțele favorabile s-au găsit acum, în condițiile în care Guvernul realocă pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, anunţa, în primăvară, că nu mai puţin de 10 şcoli ar putea beneficia de fonduri europene pentru investiţii, în urma suplimentării fondurilor europene nerambursabile destinate infrastructurii educaționale. „În momentul de faţă suntem în etapa în care depunem, pe economiile făcute pe POS Transport şi POS Mediu - aproximativ 200 milioane euro - şi mutate la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiecte pentru finalizarea unor investiţii în infrastructura şcolară. Condiţia nenegociabilă şi nediscutabilă a Comisiei Europene a fost proceduri de achiziţie publică în concordanţă cu cele prevăzute pentru fondurile europene.
Din judeţul nostru sunt pe listele acelea, care sunt aprobate, cel puţin zece şcoli printre care şi două investiţii foarte mari, campusul de la CN Liviu Rebreanu şi campusul de la CN Petru Rareş din Beclean. Regret că cele două campusuri de la Lechinţa şi de la Teaca, care erau eligibile, nu au putut intra, pentru că nu întruneau condiţiile. Firmele care lucrau sunt în faliment. O altă condiţie era ca acele contracte să fie în viaţă, valabile”, preciza atunci preşedintele Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.
......................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5