Eveniment „Conexiuni”

Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi-a deschis stagiunea de toamnă dedicată artei plastice şi literaturii printr-un amplu eveniment ce a avut în centru lansări de carte, vernisaj foto, dar şi bucuria întâlnirii cu arta. Manifestarea a debutat în foaierul instituţiei cu vernisajul expoziţiei fotografice cu 50 exponate care surprind instantanee de la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei” de către artistul Ovidiu Grovu.

Directorul instituţiei, prof. dr. Dorel Cosma, a vorbit despre importanţa imaginii în artă, subliniind în acelaşi timp faptul că expoziţia a fost văzută în premieră la festivitatea de decernare a premiilor Oscar, care a avut loc în Sicilia. Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, prof. Elena M. Cîmpan, spune că arta fotografică a câştigat tot mai mult teren, expoziţia aducând bucurie, emoţie şi frumuseţe despre tot ceea ce înseamnă activitate folclorică la nivel european.

Fotograful Ovidiu Grovu, aflat la un an de colaborare cu Cercul Cultural, a surprins, pe parcursul celor 4 zile ale festivalului, lucruri deosebite, care vor putea fi admirate până pe 20 octombrie de către bistriţeni, urmând ca în perioada 21-30 octombrie expoziţia să fie vernisată Toulouse, Franţa.

După ce au admirat fotografiile, cei prezenţi la acţiune, în număr mare, s-au îndreptat spre Sala Studio a instituţiei, unde scriitorul Dorel Cosma a prezentat numărul 13 al revistei Conexiuni, care vine cu un nou format şi cu materiale interesante care pot concura fără nicio problemă cu cele prezentate în revistele europene de profil. Revista a fost lansată şi la Ourense, în Spania, în turneul Appassionata, urmând a fi lansată şi în Franţa. Preşedinta Societăţii Scriitorilor „Conexiuni”, Elena M. Cîmpan, a făcut un expozeu al atmosferei „Conexiuni”, care înseamnă atitudine, unitate, gândire, fiind un generic care apropie scriitorii şi iubitorii de artă.

În acest cadru festiv a fost lansat volumul „Suflet de tinichea”, apărut la Editura Karuna, sub semnătura profesoarei de filozofie Laura Gherman, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”. Despre carte, scriitoarea Elena M. Cîmpan spune că are o poezie filozofică şi o filozofie poetică şi că „sufletul de tinichea este ascuns, fiind un antagonism între bine şi rău”, reuşindu-se, în final, să se oglindească realitatea sufletului poetei.

Laura Gherman a făcut o lectură publică declarând, în acelaşi timp, că prin acest volum a dorit să depăşească perspectiva unei poezii prin care nu se caută monolitul filozofal. Cartea, dedicată memoriei tatălui ei, este o declaraţie de dragoste pentru filozofie, îndemnul profesoarei fiind: „conceptul filozofal să nu moară niciodată, să fie prieten cu ceea ce înseamnă artă”.

Au opinat asupra volumului profesorii Rodica Cojocaru, Aurelia Hăruţa, Angela Steopan, Vasile V. Filip şi scriitorii David Dorian, Victor Ştir şi Traian Parva Săsărman.

În finalul întâlnirii, după ce scriitoarea a fost primită în rândul membrilor societăţii bistriţene, a acordat o sesiune de autografe, fiind înconjurată de foarte multe flori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5