La noi

Eveniment în Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România

Recent, la Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca s-au desfășurat alegerile USR ale Filialei Cluj, pentru președinția și Comitetul Filialei, precum și pentru viitorul președinte al Uniunii. De remarcat că au fost prezenți actualul președinte, faimosul om de litere Nicolae Manolescu și Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român (și, deopotrivă, universitar clujean).
Nicolae Manolescu a vorbit (interminabil !) despre soarta Uniunii, despre nevoia de literatură și aspecte ale felului cum mass-media oglindește fapte ale sale, despre stabilitatea financiară a USR și receptivitatea guvernelor în acest sens, încurajarea tineretului din lumea scriitorilor ș.a., ș.a. Se voia un raport din partea Consiliului, dar care a derapat în bavardaj, glumițe. Nu întâmplător, la votarea lui de către cei 113 scriitori prezenți în sală, vorbitorul a fost „amendat” cu voturi împotrivă și abțineri.
În schimb, prestația Irinei Petraș, referitor la activitatea filialei în ultimii 5 ani, a fost de toată admirația, prin sobrietate, concizie, fluență, obiectivitate. Încât, raportul ei a fost apreciat fără rezerve. De multă vreme nu m-am bucurat de unanimitate.
De data aceasta (în sfârșit, o inițiativă meritorie a celor de la București), s-a hotărât ca alegerea viitorului președinte al Uniunii Scriitorilor din România să se facă eșalonat, nu prin delegații, ci de către toți scriitorii, de la filială la filială, urnele fiind sigilate și apoi deschise la București de către o comisie specială. Este și motivul pentru care cei doi candidați pentru această înaltă funcție în cultura română (Nicolae Manolescu și Dan Mircea Cipariu) și-au prezentat proiectele de program; bineînțels că iarăși Manolescu a vorbit cât o zi de vară.
Finalmente, pentru Filiala Cluj, rezultatele au fost următoarele, în urma voturilor:
* Președinte: Irina Petraș;
*În comitetul Filialei au fost aleși: Irina Petraș, Doina Cetea, Ion Cristofor, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu;
*Reprezentantul Filialei în Consiliul USR (București): Ruxandra Cesereanu.
Consider că scriitorimea – de pe diagonala Satu Mare –Bistrița (Filiala Cluj este cea mai mare din Țară) – s-a orientat excelent în aceste alegeri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5