Eveniment la USR Cluj: Mircea Gelu Buta onorat de personalităţi la lansarea volumului „Intelectuali îmbisericiţi”

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a găzduit lansarea volumului „Intelectuali îmbisericiţi” al prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. Evenimentul a fost moderat de directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Pintea, iar oficiile de gazdă au fost făcute de către preşedinta USR, criticul Irina Petraş. Invitat de onoare a fost Mitropolitul Andrei, care a declarat că a venit la lansare deoarece „directorul Spitalului Judeţean are în sufletul nostru un loc aparte. Cartea domniei sale se referă la percepţia spirituală a noastră, a oamenilor, şi cuprinde 33 de eseuri. M-aş bucura ca toată intelectualitatea să fie îmbisericită”.
Prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie, a spus că a fi îmbisericit nu înseamnă că ai trecut doar printr-un ritual liturgic, ci a fi într-o relaţie apropiată cu Dumnezeu permanent: „Mircea Gelu Buta este un intelectual încăpăţânat, în sensul bun al cuvântului, omul care prinde o idee pentru ca mai apoi să scrie despre ea pentru a aduce ceea ce i s-a părut luminat în faţa noastră pentru ca toţi să găsim calea. A fi îmbisericit înseamnă să găseşti troiţa ce îţi întregeşte patrulaterul inteligenţei tale. A fi îmbisericit nu înseamnă a fi înregimentat, ci a fi liber întru Hristos”.
Adrian Popescu, directorul revistei „Steaua”, spune că atunci când statul şi biserica s-a înţeles, lucrurile au mers bine, pledând în acelaşi timp pentru reunirea bisericilor ortodoxe şi greco-catolică. Despre carte spune că este articulată cu ingeniozitate, cu elemente de arhivistică şi că are culoare.
Zorin Diaconescu a vorbit despre carte ca rezultatul a trei ani de publicare a unor articole în cele două reviste ale Mitropoliei – „Renaşterea” şi „Tabor”, mizând pe sinceritatea autorului, militantul unei anumite formule. Criticul Constantin Cubleşan a vorbit despre biserică din slăvi.
Despre carte Ioan Pintea spune că este o mărturisire de credinţă ortodoxă a unui intelectual îmbisericit, prezent în fiecare duminică la biserică şi că în carte pluteşte aerul lecturilor.
Mircea Gelu Buta a vorbit despre faptul că Biserica trebuie să-l aducă în faţa noastră pe Iisus Hristos cel euharistic, să ne facă să ne apropiem de el şi să nu ne fie frică de imaginea acestuia: „O ţară care are intelectuali cu credinţă e puternică, iar când trec pragul bisericii e şi mai puternică. Drumul spre biserică e calea, adevărul şi viaţa”, a declarat autorul cărţii.
Sediul USR a fost arhiplin, dintre cei prezenţi amintind pe prof. univ. dr. Dan Dumitraşcu, prof. univ. dr. Gheorghe Mândrescu, Bogdan Ivanov – purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Benedict Vesa, secretar eparhial şi profesor al Facultăţii de Teologie, dar şi pe bistriţenii protopop Alexandru Vidican, prof. univ. Ioan Sbîrciu, scriitorii Teodor Tanco, Aurel Rău, Flore Pop, Aurel Podaru, Olimpiu Nuşfelean, Victor Ştir, directorul Statisticii – Mircea Chira, directorul Editurii Şcoala Ardeleană – Vasile George Dâncu, colegi din cadrul Spitalului Judeţean.
Acordarea de autografe a încununat un eveniment deosebit pentru spiritualitatea ortodoxă, acela al lansării unei cărţi ce pledează pentru apropierea intelectualilor de Sfânta Biserică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5