Exclusivitate ! Interviu cu cercetătorul și arheologul Cristian Aurel Roman, prezent cu Asociația Virtus Antiqua la Festivalul Celtic Transilvania, Beclean

ASOCIAȚIA VIRTUS ANTIQUA, PARTICIPANTĂ LA FESTIVALUL CELTIC  TRANSILVANIA  DE LA BECLEAN, EDIȚIA A  III-A, 22-23-24 IULIE  2016

Una dintre cele mai active și interesante asociații de reenactment istoric din România, este Asociația Virtus Antiqua de la Cluj. Pasionați de istoria romană, aceștia oferă publicului larg momente deosebite, ce recreează întocmai, frânturi din mediul civil și militar al civilizației romane din Dacia și de pe întinsul Imperiului Roman. Prezența lor la cea de a treia edițiea a Festivalului Celtic Transilvania, ediția a III-a,  22-23-24 iulie,  2016, constituie unul dintre atuurile festivalului nostru. De aceea am considerat a fi util, un scurt dialog cu președintele acestei asociații, cercetătorul și arheologul Cristian Aurel Roman, ca un preambul al participării asociației la festivalul de la Beclean.

1. Ce înseamnă Virtus Antiqua şi când a apărut această asociaţie?

Virtus Antiqua s-a înfiinţat ȋn anul 2010 din dorinţa câtorva oameni de a ilustra şi a retrăi viaţa dacilor şi a romanilor. Pentru că suntem noncomformişti, am decis să ne concentrăm pe luptele de gladiatori şi pe viaţa oamenilor ce trăiau ȋntr-o şcoală de gladiatori, având ȋn vedere că, ȋn momentul ȋn care am ȋnceput, nu exista ȋncă nimeni ȋn România care să reconstituie acest aspect al vieţii romane.

După un timp, ȋn Ludus Memnii au intrat Furiile, nemiloasele zeiţe ale răzbunării, iar ȋncepând de anul acesta, Virtus Antiqua ȋi va avea alături şi pe auxiliarii romani din Cohors I Batavorum.

Pentru fiecare dintre voluntari, Virtus Antiqua este acel ceva care ne deconectează de prezent, de grijile de zi cu zi, de stres. Suntem ca o familie… de nebuni pasionaţi de istorie. Pentru noi, reenactmentul e mai mult decât un hobby, este un adevărat mod de viaţă. Din punctul nostru de vedere este important gradul sporit de autenticitate şi  profilul accentuat educativ al reconstituirii istorice.

2. Care sunt preocupările şi activităţile ei?

Pentru voluntarii săi, Virtus Antiqua se vrea a fi un mod prin care aceştia să se dezvolte, să crească. Motto-ul nostru este acela că promovăm virtuţile Antichităţii, iar cel mai bun mod de a le promova este să le ilustrăm prin ceea ce facem noi. Caracterul, responsabilitatea, simplitatea, onestitatea, fermitatea sunt doar câteva dintre valorile pe care ȋncercăm să le insuflăm oamenilor prin Virtus Antiqua.

Activităţile noastre ȋi implică pe toţi membrii asociaţiei şi nu numai, fie că vorbim despre spectacole, festivaluri sau uneori, de muncă, ce ne acaparează o parte din timpul liber. Suntem uniţi prin pasiunea noastră pentru istorie, ȋnsă fiecare se poate manifesta ȋn diferite feluri. Astfel, fiecare dintre voluntarii Virtus Antiqua poate creşte prin ȋmbinarea acestei pasiuni cu domeniul ȋn care ȋşi doreşte să profeseze şi chiar şi cu alte interese (meşteşug, gastronomie, publicitate, film, teatru, etc.)

3. Câteva idei privind reenacment-ul istoric la noi ȋn ţară şi impactul acestuia asupra publicului larg din punctul vostru de vedere?

Aici putem privi problema din două puncte de vedere. Ȋn primul rând, comparativ cu reenactment-ul istoric din alte ţări (unde probabil bugetele alocate acestor tipuri de spectacole este mult mai ridicat), reenactment-ul românesc mai are ȋncă de trecut câteva etape. Ȋn România, trupele de reconstituire istorică sunt sprijinite destul de puţin.

Totuşi, trupele româneşti reuşesc să creeze spectacol oriunde s-ar afla, iar spectacolele de reenactment de la noi adună un public destul de numeros, mai ales dacă aceste spectacole sunt susţinute ȋn locuri de patrimoniu, cu valoare naţională, simbolice pentru perioada reconstituită. Oamenii sunt mult mai impresionaţi atunci când văd personaje antice ȋntr-un castru roman decât dacă le văd ȋntr-un oraş care poate nu are nicio legătură cu Antichitatea.

Sentimentul de mulţumire pe care ȋl ai atunci când ştii că oamenii care au stat şi ţi-au privit spectacolul, o lecţie de istorie vie de-a dreptul, au plecat ȋncântaţi şi cu noi informaţii aflate de la tine, este unul dintre lucrurile care te fac să iubeşti reenactment-ul, să vrei să continui să evoluezi. Este o activitate care ar trebui să îi facă pe oameni să gândească, să înveţe din reuşitele dar şi din greşelile trecutului, să fie mai greu de manipulat şi să înţeleagă cu adevărat ceea ce se întâmplă astăzi. Desigur, elementul primar de atracţie îl constituie luptele şi dansurile, dar cine are de priceput, merge şi mai departe.

4. Ştim că voi desfăşuraţi foarte multe activităţi cu tinerii, ultima dintre acestea fiind Camp Virtus. Ne puteţi detalia ideea şi conţinutul acestui proiect?

Camp Virtus este cel mai nou proiect al Virtus Antiqua. Ne propunem ca, prin muncă asiduă şi multă dispoziţie, ȋn curând să putem deschide un parc de recreere cu tematică istorică, specific pentru toate vârstele. Ȋn momentul de faţă suntem ȋn toiul muncii, dar ce vă putem spune este că vizitatorii, tineri, familii, grupuri de turişti şi toţi cei interesaţi pot să „atingă istoria”: să probeze costume şi echipamente, să frământe şi să coacă pâine, să realizeze parfumuri şi să plece cu o coafură romană, să se antreneze, să înveţe puţină latină, să scrie pe tăbliţe cerate şi să ajungă, prin acest gen de activităţi practice, să îşi pună întrebări mai profunde izvorâte din paralela dintre trecut şi prezent.

Ne doream de mult timp un astfel de loc, acum ni s-a ivit şansa, aşadar vrem să profităm la maxim de ea. După cum ştim, home is where your heart is… iar ȋn momentul de faţă, nucleul asociaţiei Virtus Antiqua este investit ȋn Camp Virtus.

5. Fiind pentru prima dată la Beclean, la ce să ne aşteptăm din partea asociaţiei voastre?

La multe surprize. Spectacolele Virtus Antiqua nu sunt niciodată la fel, deşi ideea de bază e aceeaşi. Nu ne place rutina, strică tot farmecul reenactment-ului.  Vă promitem un spectacol ȋn adevăratul sens al cuvântului, cu lupte de gladiatori, dansuri romane, dar şi cu ilustrarea unor elemente din viaţa de zi cu zi a romanilor.

Arh. Radu Iustinian Zăgreanu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5