Expoziţia de artă plastică de la Beclean, un adevărat eveniment cultural

Expoziţia de artă plastică, sugestiv intitulată „Exerciţiu de visare”, deschisă recent la Beclean, este un adevărat eveniment cultural. Manole Ciui (pictură), Gavril Nechifor (grafică), Iosif Stegaru (sculptură) şi Nicuşor Ţigănilă (fotografie), sunt cei patru artişti plastici turdeni, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Cluj şi ai Societăţii Culturale Filarmonia Turda, care expun la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” din localitate. Vernisajul a avut loc săptămâna trecută, iar despre artişti şi lucrările lor a vorbit (în prezenţa unui numeros şi avizat public din Beclean, Rodna, Maieru şi alte localităţi), scriitorul Aurel Podaru, iniţiatorul şi organizatorul principal al acestei manifestări.
Pentru Manole Ciui, arăta vorbitorul, natura devine pretextul de a-şi vizualiza trăirile şi nedumeririle, crezul estetic. El este un peisagist prin excelenţă, având un adevărat cult pentru peisajele de ţară, „în care se pot observa, de regulă, case printre arbori, drumuri şerpuitoare sau poteci, căpiţe de fân, silueta vreunei biserici, toate acestea legându-se armonios şi formând un ansamblu expresiv. Verdele, ocrul, brunul, galbenul, albastrul sau tensionatele griuri participă cu discret rafinament la descifrarea tainelor unei naturi niciodată somnolentă.”
Gavril Nechifor este autorul unor admirabile pasteluri. Flori, în exclusivitate. „Florile sale, de o seducătoare prospeţime, sunt luminoase şi luminătoare. Arta lui trădează o imensă bucurie de a trăi, de a trăi pentru ce e frumos, pentru emoţia creatoare decantată într-o vitalitate profundă şi imensă, oferind privitorului nu doar o graţie estetică, ci şi o binecuvântată dispoziţie sufletească. Ea impresionează, captează şi îl supun pe vizitator la o iniţiere a tăcerii. "
Sculptorul Iosif Stegaru reuşeşte să descopere şi să pună în valoare rădăcini, crengi şi buturugi de arbori, pe care le află prin păduri, pe marginea apelor, după cum menţiona şi Aurel Podaru. "Cum vede vreo rădăcină, el ştie deja ce formă va căpăta. Pentru că el simte de la început forma prefigurată în aceasta şi, cu uneltele specifice, o eliberează de surplusul de material, suflând asupra ei «scânteia care dă viaţă spiritului». Preferă să se folosească de formele fascinante pe care le oferă natura. Formele rezultate sunt de o tulburătoare stranietate. Astfel, ceea ce la început a fost doar o rădăcină frumos conservată, o buturugă sau o ramură, au prins mai apoi viaţă transformându-se în « Don Quijote de la Cernobâl », « Coborârea de pe cruce », « Rapsodia albastră », « Clepsidra », « Simfonia muntelui », « Germinaţie », « Troiţa », « Dealuri transilvane », « Rădăcinile neamului », « Moise », iată doar câteva din lucrările expuse, foarte apreciate de publicul prezent la vernisaj. "
Nicuşor Ţigănilă a adus cu el 15 fotografii de mari dimensiuni, de o seducătoare frumuseţe, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că este „un veritabil creator de imagini fotografice, un adevărat poet al imaginilor şi că se poate exprima, ca artist, prin fotografie. Domnia sa fotografiază ceea ce vede, dar ceea ce oferă privitorului e «o altă poveste», ca să zic aşa. O poveste care rezultă prin tehnica fotografierii şi prin realizarea artistică a fotografiei. A nuanţelor. Ştie, cu alte cuvinte, să vadă ceea ce un simplu fotograf nu sesizează: realitatea recitită poetic.”
Au mai exprimat opinii Simona Konradi, directoarea şcolii gazdă, un admirabil amfitrion şi moderator, poetul şi politologul Mircea Cupşa, care a afirmat, printre altele, că expoziţia aceasta este una dintre cele mai reuşite din ultimii ani de la Beclean. Şi, în final, artiştii turdeni, încântaţi de modul cum au fost primiţi de gazde şi „judecaţi”.
Organizatorii acestei expoziţii sunt: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Clubul Saeculum Beclean, Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” Beclean şi Societatea Culturală „Filarmonia” Turda. Expoziţia rămâne deschisă până în data de 9 iunie 2012.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5