Expoziţia „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război, 1914-1918, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

Dedicată omagierii Centenarului Marii Uniri, dar şi împlinirii a 100 de ani de la Marele Război sau primul Război Mondial, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a fost deschisă şi vernisată expoziţia documentar-istorică sub genericul „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război, 1914-1918!
Organizatorii ineditei expoziţii sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal B-N, Arhivele Naţionale B-N şi Holland.ro. Coordonatorul proiectului este dr. George Marinescu, şef Secţie la Complexul Muzeal. Clădirea Complexului Muzeal, în 1918, a fost sediul Gărzii Naţionale din Bistriţa.
Evenimentul a fost onorat şi prezentat, elogios şi patriotic, de către prof. Alexandru Gavrilaş, manager al Complexului Muzeal, prefectul judeţului – Ovidiu Victor Frenţ, de şefa Serviciu B-N a Arhivelor Naţionale – Cornelia Vlaşin şi, bineînţeles, dr. George Marinescu. Poveştile ne-au emoţionat deoarece şi bunicul nostru, Petre Miloş, din Giurgiu, a luptat în Primul Război Mondial. Acesta din urmă a subliniat buna colaborare cu Arhivele Naţionale, filiala B-N şi a remarcat că sunt mult mai mulţi eroi din Primul Război Mondial din zona Bistriţa-Năsăud, dar deocamdată au fost aleşi 10, cărora li s-a reconstituit biografia, pe panouri inscripţionate, cu ajutorul documentelor de epocă, obiecte aparţinătoare, arme şi decoraţii, liste cu localităţile ce au plătit cu tribut de sânge, aproximativ 5000 de morţi şi a mai remarcat constituirea, în cadrul expoziţiei, a unui mic mausoleu, cu candele arzânde şi jerbe de flori etc.
Trebuie subliniat că Transilvania a intrat în Primul Război Mondial făcând parte din Imperiul Austro-Ungar cu doi ani mai repede, în 1914, în timp ce Regatul României a intrat în război în 1916, de partea puterilor Antantei. Viaţa şi lupta în Primul Război Mondial şi pentru Marea Unire, a fiecăruia din cei 10 eroi, expuşi, iată, în posteritate, ar putea fi subiecte de cărţi monografice ori filme biografice, dacă anii pe care-i trăim ar fi, şi astfel ar fi normal, anii Centenarului Marii Uniri, a solidarităţii, unităţii, onoarei şi demnităţii acestui popor străvechi în istoria omenirii, poporul român! Dr. George Marinescu a mulţumit şi celor două asociaţii cu care a colaborat „Prospectorii istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”, ce au contribuit cu obiecte, arme, decoraţii, documente personale, cărţi de război, uniforme, baionete, pistoale etc.
Pe simezele expoziţiei au fost reconstituite biografiile eroilor din Bistriţa şi Năsăud, din Regimentul 63 Infanterie, celebru în epocă, din Bistriţa, Dumitru Nacu, Victor Rusu, Liviu Rusu, Albert Porkolab, Grigore Ilişiu, Emil Sişcă, Iustin Sohorca, Nicolae Anton, Dănilă Guşă şi Dumitru Nistor.
Tot în acelaşi spaţiu muzeal, în anii trecuţi, a mai fost vernisată expoziţia documentar-istorică dedicată luptelor şi jertfelor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Iniţiativa dr. George Marinescu este una lăudabilă, ea înscriindu-se în efortul şi şirul de evenimente dedicate omagierii Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918! Vivat România Unită!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5